ACTUALITATE 11 iulie 2012

Culturile de cartofi, distruse de secetă

de Agerpres | 79 vizualizări

Peste jumătate din culturile de cartofi din judeţul Covasna au fost afectate de lipsa ploilor.

Seceta prelungită din această vară a afectat mai mult de jumătate din culturile de cartofi din judeţul Covasna.

Directorul Direcţiei Agricole, Könczei Csaba, a declarat că în pericol sunt şi culturile de sfeclă de zahăr, dar şi fâneţele care sunt “pârjolite” de soare, prin urmare seceta afectează şi crescătorii de animale.

“Pagubele sunt însemnate. Din evaluările noastre de până acum rezultă că peste 50% din culturile de cartofi sunt afectate de caniculă şi de seceta prelungită. Deci pierderea va fi de cel puţin 50%. Am fost ieri pe câmpuri şi situaţia e gravă. Şi începe şi la sfecla de zahăr”, a declarat Könczei Csaba.

Anul acesta, în judeţul Covasna s-au cultivat aproape 15.000 de hectare cu cartofi, cu circa 2.000 de hectare mai puţin decât anul trecut, deoarece o parte dintre agricultori s-au orientat spre alte culturi după ce au văzut că nu reuşesc să-şi vândă producţia. Anul trecut, în judeţul Covasna s-au obţinut aproximativ 360.000 de tone de cartofi, adică o medie de 22 de tone la hectar, dar mulţi agricultori nu au reuşit să-i vândă nici cu 40-50 de bani kilogramul.

“E clar că producătorii de cartofi vor ieşi în pierdere şi în acest an, pentru că nu cred că vor putea vinde peste preţul de cost. În plus se pune problema că nu vor putea onora contractele pe care le-au încheiat cu fabricile de prelucrare şi cu hipermarketurile, nici din punct de vedere cantitativ şi nici calitativ”, a mai spus Könczei Csaba.

Potrivit acestuia, în cursul săptămânii viitoare va fi formată o comisie din reprezentanţi ai Direcţiei Agricole, ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) şi ai primăriilor din judeţ care va face o evaluare punctuală a pagubelor în fiecare localitate.

Könczei a mai spus că şi crescătorii de animale sunt afectaţi de secetă, deoarece fâneţele sunt uscate, prin urmare nu vor fi furaje şi ne putem aştepta ca şi producţia de lapte să fie mai mică în acest an.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.