ACTUALITATE 10 octombrie 2016

Covăsnenii vor „case verzi”

de Observatorul de Covasna | 826 vizualizări

Câteva zeci de persoane au dormit duminică spre luni în faţa APM Covasna pentru a prinde finanţare în programul „Casa Verde”, dar potrivit autorităţilor, banii nu vor ajunge pentru toţi

Programul „Casa Verde” a fost primit cu entuziasm şi în judeţul Covasna, la fel ca şi în alte judeţe din ţară. O listă cu aproape 270 de persoane a fost întocmită deja de luni, 10 octombrie, prima zi a depunerii dosarelor. Câteva zeci de persoane chiar şi-au petrecut noaptea de duminică spre luni în faţa sediului judeţean al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) din Sfântu Gheorghe. Potrivit directorului executiv al APM Covasna, Gheorghe Neagu, suma de circa 630.000 de lei atribuită judeţului Covasna nu va fi suficientă raportat la interesul oamenilor.

APM - casa verde (1)În prima zi de depunere a dosarelor, adică luni, 10 octombrie, puţin după ora 14, la sediul APM Covasna din Sfântu Gheorghe era o listă cu peste 270 de persoane, multe dintre acestea încă în aşteptare. Potrivit oficialilor, la ora menţionată erau înregistrate în sistem circa 51 de dosare.

„Noi ne-am aşteptat să fie o cerere aşa mare pentru că am avut semnale că s-au scos atestate fiscale de la Finanţele locale şi caziere foarte multe”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna”, directorul executiv al APM Covasna, Gheorghe Neagu, care a mai precizat: „Suma pe care o avem alocată judeţului Covasna este de 627.000 de lei. Mergem în continuare până la epuizarea sumei şi aşteptăm să vedem dacă va fi suplimentată. Nu ştim ce se va decide de la Bucureşti. (...) Cererea este mult mai mare decât suma care s-a acordat. Am vorbit cu colegii din alte zone, de la Mureş, Alba, Harghita. Şi ei au ajuns la concluzia că cereri sunt mult mai multe decât se pot finanţa. (...) Mergem pe ce avem. Este o sumă mică. Nu ştiu de ce nu s-a dat mai mult la Covasna. Poate că a fost calculat în funcţie de numărul de locuitori, dar asta nu ştiu. Putea să fie mai mult pentru că se ştia că aici cererea este destul de mare”, a explicat directorul Gheorghe Neagu.

Primul venit, primul servit

Cozile şi nopţile petrecute în faţa Agenţiilor pentru Protecţia Mediului din ţară nu sunt generate de nerăbdarea oamenilor, ci de sistemul „primul venit, primul servit”, stabilit la nivel naţional. Acesta îi determină pe oameni să stea la cozi chiar şi zile întregi, în speranţa că bugetul nu se va termina până le va veni rândul. În plus, potrivit legii, dosarele nu se pot depune decât personal.

„Nu mi se pare normal să stăm la coadă zi şi noapte pentru a depune un dosar pentru acest proiect. Normal ar fi fost ca Agenţia să se implice mai mult, să dea nişte numere de ordine să nu stăm aici să îngheţăm noaptea, ca să putem veni a doua zi civilizat. Astăzi nu pot să depun dosarul pentru că nu o să intre decât 70-80 de dosare şi o să fiu nevoit să mai stau încă o noapte aici. Sunt aici de duminică de la ora 16. Nu mi se pare corect să stăm aici toată noaptea pentru că sunt oameni bolnavi, mai în vârstă decât mine. Ce se întâmplă dacă te îmbolnăveşti aici şi te duci la spital şi dai mai mulţi bani decât înseamnă un proiect din-ăsta? (...) Am venit cu un proiect de panou solar. Am mai avut un proiect în 2011, dar nu a fost selectat. Acum sper. Eu am înţeles că aici deşi este o listă cu numere de ordine, ea nu se prea respectă. (...) Problema mea cea mai arzătoare este ce se întâmplă la noapte”, ne-a spus Gheorghe Milei, unul dintre oamenii care şi-au petrecut noaptea de duminică spre luni în curtea APM Covasna.

„Suntem aici de duminică de la 15,30 şi nu ajungem la rând, o să mai stăm o noapte. Cred că e bătaie de joc”, ne-a mai spus luni un cetăţean supărat.

„Domnul director a fost destul de decent cu noi pentru că ne-a lăsat să stăm în curte şi ne-a pus la dispoziţie un grup sanitar”, a adăugat o doamnă.

„Oamenii s-au organizat, au făcut o listă, unii au stat toată noaptea în faţa sediului Agenţiei, deşi a fost foarte frig – au fost minus patru grade azi noapte la Sfântu Gheorghe – au dormit în maşini. (...) Curtea e plină de oameni, i-am lăsat în curte ca să nu bulverseze strada. Preluăm dosarele, primul venit, primul servit, prelucrăm cam 12 dosare pe oră. (...) Nu ştim la această oră pentru câte cereri vor ajunge aceşti bani pentru că unii cer mai mult, alţii mai puţin, dar oamenii sunt încrezători”, a spus Gheorghe Neagu, conform Agerpres.

Potrivit altor posibili beneficiari ai programului, situaţia de la Sfântu Gheorghe nu a fost pe atât de dramatică pe cât s-a dovedit în alte judeţe. „E bine că totuşi aici s-a respectat ordinea cât de cât. Faţă de alte zone, unde au intervenit jandarmii, aici a fost decent. Lumea e civilizată. (...) A fost destul de bine. Eu mă gândeam că va fi busculadă, dar oamenii au reacţionat civilizat”, ne-a spus Gheorghe Mihulecea, care a propus şi o soluţie pentru evitarea cozilor la evenimente de acest gen: „Cel mai civilizat şi cel mai clar era dacă se făcea o situaţie cu bonuri de ordine în două exemplare, care să aibă şi numele fiecăruia scris şi câteva date din buletin. Un bon primea omul şi unul îl păstrau ei. Aşa puteai să mergi acasă şi să revii din când în când să vezi unde a ajuns coada”, a explicat acesta.

„Programul „Casa Verde” s-a deschis acum pentru că e campanie electorală. Următorul program va fi tot la alegeri”, ne-a spus, mai în glumă, mai în serios, un cetăţean care aştepta la rând.

Programul de lucru, dictat tot de la nivel naţionalAPM - casa verde (8)

Preluarea dosarelor se face începând de la ora 8,30, cu o pauză de la 12 la 12,30, conform directivelor din capitală. „Programul e până la 16,30, când se blochează serverul de la Bucureşti şi nu mai putem să introducem dosare. Suntem condiţionaţi de Bucureşti. Nu mai e ca înainte că luam pe caiet şi trimiteam. Acum se bagă direct în sistem şi se vede exact când a introdus fiecare judeţ”, a explicat Gheorghe Neagu.

Dosarele se pot depune doar personal

Oamenii care erau luni la coada din curtea APM şi-au manifestat nemulţumirea nu neapărat la adresa sistemului de lucru, ci la nerespectarea ordinii scrise pe lista întocmită la faţa locului.

„A intrat de pe numărul de listă 29 şi a ieşit cu numărul 32. Când m-am dus să întreb mi-au spus că sunt cu împuterniciri. Probabil că aşa a fost, dar în acest caz trebuia să se treacă pe listă cu fiecare dosar”, ne-a explicat o femeie.

„Aşa puteam să plătim un om şi să îi dăm 100 de împuterniciri şi nu trebuia să stăm aici toată noaptea”, a replicat un bărbat.

Legat de situaţia împuternicirilor, directorul executiv al APM Covasna a explicat: „Legea spune clar: dosarul se depune personal. Nu e loc de interpretare”.

Finanţări nerambursabile de până la 8.000 de lei pe dosarAPM - casa verde (5)

Programul „Casa Verde” a fost lansat în 28 septembrie a.c. de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Oamenii sunt interesaţi pentru că e o sursă de finanţare de până la 6.000 de lei din care îşi pot monta un panou solar şi un boiler, care îi vor uşura foarte mult munca şi care îi vor scuti de cheltuiala pe lemne sau energie electrică. A fost un val care a venit. Eu am fost deschizător de „Casă Verde” în judeţul Covasna, în 2010. Atunci sesiunea a fost deschisă circa 8 luni de zile. În 2011 am luat 513 dosare. Totdeauna a fost o cerere mai mare în judeţele din Transilvania pentru că a existat şi carte funciară. (...) Văd că acum şi în sudul ţării lucrurile stau altfel faţă de 2010 – 2011”, a spus Neagu.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Agenţia Pentru Protecţia Mediului Covasna, sumele acordate pentru proiectele din cadrul programului sunt între 3.000 şi 8.000 de lei.

„Echipamentele finanțate pentru populație prin Casa Verde sunt panourile solare și pompele de căldură, cuantumul finanțării nerambursabile prin AFM fiind în funcție de tipul instalației, astfel: până la 3.000 lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer”.

Finanţarea prin Casa Verde poate fi obţinută prin cinci paşi: „Depunerea dosarului de finanțare la agenția teritorială de protecția mediului; urmărirea site-ului AFM pentru decizia de acceptare în Program; semnarea contractului de finanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu; demararea lucrărilor; depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanțare”, arată aceeaşi sursă, care mai completează: „Procedural, după depunerea dosarelor de către populație la agențiile teritoriale și transmiterea acestora la Administrația Fondului pentru Mediu, se va evalua fiecare cerere în parte și se vor aproba în Program cele care respectă cerințele Ghidului de Finanțare. După publicarea listei pe site, AFM va întocmi contractele de finanțare și le va transmite în teritoriu, la sediile Agențiilor de Protecție a Mediului, pentru a fi semnate și de către românii admiși în Program. Aceștia au la dispoziție, pentru semnarea contractului de finanțare cu AFM, un termen de maximum 60 de zile de la publicarea, pe site-ul AFM, a listei cu agențiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor”.

„Casa Verde” pentru persoane juridice

Din 17 octombrie se dă startul înscrierii dosarelor şi pentru persoanele juridice.

Unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice și unitățile de cult pot de asemenea deveni beneficiari ai programului „Casa Verde”. „În acest caz se va finanța instalarea de sisteme care utilizează energie solară și energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar și sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe bază de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Persoanele juridice pot depune dosarele de finanțare în intervalul 17 octombrie – 14 noiembrie 2016”, transmit autorităţile.

România, ţară cu potenţial în domeniul energiilor regenerabile

Într-un comunicat de presă, ministrul Cristiana Pașca Palmer spune că programul Casa Verde este reluat după o pauză de cinci ani în vedere sprijinirii economiei verzi, domeniu în care România are potenţial. „Unul dintre principalele sectoare pe care se bazează economia verde, prioritate stabilită pentru mandatul din acest an, sunt energiile regenerabile. De aceea, am decis reluarea Programului Casa Verde după o pauză de 5 ani. Îmi doresc să încurajăm cât mai mare parte a populației să folosească sisteme de încălzire verzi în propriile locuinţe. România este una dintre țările cu mare potențial în domeniul energiilor regenerabile, iar această resursă este o oportunitate reală de valorificare care trebuie susținută și impulsionată prin astfel de programe. Dacă am exploata la maximum întregul potenţial solar din țara noastră am putea substitui în această formă aproape jumătate din volumul de apă caldă menajeră și circa 15% din cota de energie termică pentru încălzirea curentă”, spune ministrul.

Detalii suplimentare despre program pot fi obţinute de pe site-ul www.apmcv.anpm.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.