Covăsnenii, frați cu basarabenii
Oficialii din Republica Moldova și cei din județ și-au exprimat dorința de colaborare și schimb de experiență
Autoritățile din județul Covasna și cele din Raionul Cimișlia au făcut un nou pas în sensul înfrățirii celor două unități administrativ-teritoriale. Întâlnirea între conducerile celor două instituții din România și Republica Moldova, ocazie cu care a fost exprimată deschiderea pentru colaborare în identificarea și implementarea unor proiecte comune, a avut loc miercuri, 15 ianuarie. La final, autoritățile au anunțat că acordul de înfrățire va fi semnat cel mai probabil peste trei luni.
Înfrățirea județului Covasna cu un raion de peste Prut, la un pas distanță
Autoritățile din Raionul Cimișlia, Republica Moldova, au dat curs invitației oficiale a Consiliului Județean pentru a lua parte la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Culturii Naționale și pentru a relua discuțiile despre obiective legate de înfrățire. Oficialii pe peste Prut, în frunte cu preşedintele Raionului Cimişlia, Mihail Olărescu, au adus în acest sens și o adresă oficială. Totuși, încheierea procedurii nu se va efectua mai devreme de luna aprilie a acestui an.
„În urma negocierilor și comunicării bilaterale între conducerea precedentă, în frunte cu domnul Bivol Iovu, președintele care a semnat această intenție de colaborare, noi acum după alegeri suntem în componență nouă, dar avem aceeași intenție. (...) Am dat curs acestei invitații deoarece ne dorim o colaborare pe mai multe dimensiuni cu județul Covasna. (...) Nivelul de colaborare poate fi de la cultură, până la cel economic”, a spus în cadrul unei conferințe de presă Mihail Olărescu.
Proporții semnificative ale populației de alte etnii, un important punct comun
Președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, le-a prezentat oaspeților cele mai importante informații despre județ, ocazie cu care au fost descoperite multe obiective în comun. Pe de altă parte, printre lucrurile care leagă cele două unități administrativ-teritoriale care urmează să se înfrățească, se numără și faptul că în ambele există proporții semnificative ale populației de alte etnii decât cea română, în Raionul Cimișlia circa 35% din locuitori fiind de etnie rusă.
„Suntem un raion multinațional, la fel cum și dumneavoastră în județul Covasna. Nu facem diferențieri între etnii, ci îi aducem pe toți la o masă de discuții. Nu vorbim despre limbă sau divergențe culturale, vorbim despre cum putem fi mai buni, cum putem găsi împăcarea, pentru că atunci când este armonie și o bună înțelegere în județ sau în raion, atunci banul și investițiile vin acolo unde este liniște. Armonia se poate găsi doar prin colaborare. (...) Considerăm că este bine ca și copiii noștri să cunoască ambele limbi, română și rusă, să fie prieteni între ei și să nu facem deosebire între ei”, a precizat reprezentantul Raionului Cimișlia.
Conform acestuia, tăblițele bilingve, în limbile română și rusă, sunt o normalitate în raion. Mai mult, în unele localități apare și traducerea în limba engleză.
Capitolul reciclării deșeurilor, dat drept exemplu oaspeților din Raionul Cimișlia
Tamás Sándor a specificat că printre domeniile unde ar fi oportună o colaborare și un schimb de experiență de lungă durată, ar fi cel medical, dar și cel al asistenței sociale.
În același timp, exemplul județului Covasna la capitolul reciclării deșeurilor ar putea să îi inspire pe cimișleni.
„Mai nou suntem campioni la nivel național, nu numai la baschet feminin, ci și la gestionarea deșeurilor. Suntem primii pe țară. Suntem cei mai organizați și cred că cel mai curat județ, deși avem și noi probleme, dacă e să fim foarte sinceri, dar la nivel național pot să afirm că suntem cei mai buni la gestionarea deșeurilor. Aceste investiții s-au realizat prin fonduri europene, ceea ce încă la dumneavoastră este un viitor dorit probabil, dar de pildă putem face drumuri și să vă dăm experiență bună în ceea ce înseamnă gestionarea deșeurilor. Cred că și la dumneavoastră, la noi și peste tot este ceva arzător”, a precizat Tamás Sándor.
Mihail Olărescu a spus în acest sens că raionul pe care îl conduce nu excelează la gestionarea deșeurilor, iar din acest motiv este foarte deschis să învețe lucruri noi.
„În privința gestionării deșeurilor, ne interesează foarte mult cum ați reușit dumneavoastră să vă descurcați și care este experiența, deoarece noi suntem la o fază de început. Am trecut prin cinci ani de o experiență puțin mai negativă în acest domeniu, dar am câștigat și noi fonduri naționale, mai puțin europene. Desigur ne dorim și pe aspectul asistenței sociale și a protecției copilului să colaborăm”, a completat acesta.
Basarabenii ar vrea să aducă în județul Covasna cultura vinului
În Cimișlia economia se bazează pe domeniul cerealier și cel vitivinicol, în timp în Covasna predomină agricultură, silvicultură și industria confecțiilor, însă aceste diferențe nu par să împiedice o eventuală colaborare pe acest plan.
„Aș vrea să punem accent pe relațiile economice, schimbul de experiență și de bunuri dacă va fi posibil să identificăm producătorii dumneavoastră, producătorii noștri, poate îi intersectăm și poate găsim și unele tangențe. (...) Avem producerea vinului de calitate superioară. Cei doi producători mari din Raionul Cimișlia sunt dezvoltați la nivel de export în toată lumea. Dacă veți fi interesați putem să colaborăm și pe acest aspect, în pofida faptului că aici se servește mai mult pălinca. Noi am fi bucuroși să vă aducem și cultura vinului, deoarece un vin bun de calitate, servit cu familia la masă, vă poate aduce doar bine”, a adăugat președintele Raionului Cimișlia.
Cimișlenii speră la o înfrățire de lungă durată
La momentul actual, Raionul Cimișlia este înfrățit cu trei județe din România - Prahova, Dolj și Vaslui. Autoritățile de peste Prut speră ca acordul de înfrățire care urmează să fie semnat cu județul Covasna să genereze pe termen lung cât mai multe efecte benefice în viețile locuitorilor din ambele județe, indiferent de contextul politic.
„Noi, demnitarii publici, ne schimbăm în funcție de conjunctura politică și alegerea cetățeanului nostru, nu avem un tron moștenit, este o funcție căreia îi facem față pe perioada mandatului, dar memoria instituțională trebuie păstrată. Specialiștii, cei care sunt prezenți mai mult timp, dânșii au menirea de a continua aceste relații și când vine noua conducere, dumneavoastră trebuie să fiți cei care purtați mesajul pozitiv, astfel ca demnitarii că continue aceste înfrățiri”, a concluzionat Mihail Olărescu.
„Mă bucur că demersurile au ajuns în acest moment”
Unul din inițiatorii înfrățirii, consilierul Florentina Teacă, a spus în cadrul conferinței că această idee a prins contur în mintea ei încă de pe vremea când era studentă la Iași și că la nivelul societății civile această colaborare există demult.
„Asociațiile culturale din Covasna colaborează cu asociații din Basarabia de foarte mult timp. Mă bucur că demersurile au ajuns în acest moment. Când am auzit și termenul de trei luni, mi-ați făcut ziua mai frumoasă. Am fost la Cimișlia de două ori și vreau să vă spun celor care n-ați fost că struguri mai mari și mai frumoși și mai dulci nu știu dacă există în altă parte. Noi chiar am nimerit la Festivalul Strugurelui, unde printre alte activități era și concursul cu cel mai mare ciorchine. Un ciorchine de 3,9 kilograme a câștigat acest concurs. (...) Așteptăm cu drag să ne ducem din nou”, a spus Florentina Teacă.
Pe lângă Festivalul Strugurilor, un brand a raionului Cimișlia, un alt eveniment care adună anual mii de vizitatori este și Parada Florilor – o sărbătoare a culorilor și miresmelor.
Totodată, reprezentanții județului Covasna vor primi în curând o invitație oficială pentru a se deplasa la rândul lor în Republica Moldova.
În paralel, județul Covasna demarează și procedura de înfrățire cu Tirolul de Sud din Italia, celebra regiune recunoscută și apreciată pentru armonia dintre popoarele conlocuitoare.
Așadar, județul nostru va forma în curând legături strânse și cu vecinii basarabeni din Raionul Cimișlia. O astfel de colaborare pare să vină doar cu avantaje pentru ambele părți, cu atât mai mult cu cât cele două au mai multe lucruri în comun pe cât ar putea părea la prima vedere. Rămâne de văzut dacă și în ce măsură aleșii și cetățenii își vor păstra entuziasmul înfrățirii.
Sursă foto: Facebook/Tamás Sándor, casata.md.