ACTUALITATE 20 septembrie 2016

Cotizațiile pentru pensii pot fi plătite retroactiv pentru o perioadă de maximum cinci ani

de Covasna Media | 841 vizualizări

Persoanele care nu sunt încă pensionate și care în perioada activităților profesionale au întrerupt din diverse motive plata contribuției la sistemul public de pensii, vor putea să achite în decursul a șase luni această cotizație pentru o perioadă maximă de cinci ani, potrivit unui proiect adoptat marți de Camera Deputaților.

Proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii a fost adoptat cu 198 de voturi “pentru”, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz, proiectul fiind trimis spre promulgare la președintele Klaus Iohannis, scrie News.ro.

„Obiectul de reglementare al proiectelor este acordarea posibilității persoanelor care nu au calitatea de pensionar de a efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, prin derogare de la prevederile legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”, a spus deputatul PSD Adrian Solomon, în plenul Camerei.

Astfel, potrivit proiectului, persoanele interesate încheie un contract de asigurare socială, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială și casa teritorială de pensii din raza teritorială de domiciliu ori reședință a persoanei interesate.

„Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi și ultimii 5 ani anteriori acestei date”, se arată în lege.

De asemenea, potrivit proiectului, plata contribuției de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, precizează profit.ro.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.