ACTUALITATE 29 martie 2016

Costume populare româneşti, donate de Florii în cadrul campaniei „Români pentru români”

de Agerpres | 1759 vizualizări

Acţiunea „Români pentru români”, iniţiată în 2014 de un grup de intelectuali din Braşov şi Ţara Făgăraşului, derulează o campanie de strângere de fonduri pentru confecţionarea a peste 50 de costume populare româneşti, ce vor fi donate, în preajma Floriilor, copiilor din localităţile Mărtănuş şi Ojdula.

Medicul Mihai Târnoveanu, unul dintre liderii mişcării, a declarat că această acţiune îşi propune să sprijine material şi moral comunităţile româneşti din judeţul Covasna, minoritare din punct de vedere numeric, şi să contribuie la păstrarea tradiţiilor populare româneşti.

Potrivit acestuia, un număr mare de oameni au răspuns apelului lansat în urmă cu câteva luni, ajutând cu sume de bani la realizarea acestor costume populare, ce vor fi cusute cu motive tradiţionale româneşti de câteva femei din judeţul Covasna.

„Asta e marea noastră bucurie, că au răspuns uimitor de mulţi oameni apelului nostru. O familie de români din Spania, spre exemplu, ne-a trimis costumul popular de botez al fiului ei pentru a fi dăruit primului copil român ce se va naşte în Ojdula după Florii. Prietenul nostru bun Călin Gabor şi soţia lui, Florina, au împachetat cu grijă costumaşul popular cu brâu tricolor al fiului lor şi mi l-au trimis la Braşov, pentru ca de Florii, atunci când vom dărui costume populare celor 50 de copii din Mărtănuş si Ojdula, să-l înmânez părintelui Valentin Cosneanu cu misiunea de a-l dărui primei familii ce-şi va boteza feciorul la biserica din sat. Şi mai sunt multe astfel de gesturi impresionante. Costumele le vom împărţi copiilor înainte de Florii pentru ca aceştia să vină la Liturghie înveşmântaţi în straie populare, aşa cum am văzut în alte localităţi în care există comunităţi româneşti mai închegate”, a declarat Mihai Târnoveanu.

El a menţionat că aceste costume populare vor fi transmise generaţiilor viitoare de copii prin grija bisericilor ortodoxe din localităţile respective, adăugând că „fiecare român poate, printr-o mică donaţie să coasă un fir de istorie în satele din munţii şi văile fraţilor din Covasna”.

În decembrie 2015, membrii Acţiunii „Români pentru români” au donat peste o mie de steaguri tricolore şi câteva sute de pachete de cadouri românilor din mai multe localităţi din judeţele Covasna şi Harghita.

Acţiunea „Români pentru români”, demarată cu binecuvântarea Preasfinţitului Andrei Făgărăşeanu, episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, şi-a propus să continue, în acest fel, o iniţiativă din perioada interbelică, când şcoli şi sate din această zonă erau adoptate de şcoli, parohii sau asociaţii din ţară, în semn de solidaritate naţională. „Vrem să le transmitem românilor din Covasna şi Harghita că nu sunt singuri în lupta lor pentru apărarea legii româneşti, credinţei ortodoxe, limbii române şi tradiţiei strămoşeşti”, a mai spus Mihai Târnoveanu.

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.