ACTUALITATE 13 martie 2017

Coroană cu flori şi spini

de Observatorul de Covasna | 566 vizualizări

Liga cultural-creştină „Andrei Şaguna” împlineşte un sfert de veac

Fix pe 14 martie 1992, o mână de oameni inimoşi din judeţul Covasna înfiinţa Liga cultural-creştină „Andrei Şaguna”. Scopul Ligii, aşa cum a fost el formulat în Statut: „acela de a crea, prin toate mijloacele legale, cadrul favorabil pentru promovarea prin credinţă şi cultură a unităţii şi solidarităţii populaţiei româneşti din judeţul Covasna, indiferent de convingerea  şi apartenenţa politică, contribuind la păstrarea identităţii şi a valorilor culturale, ştiinţifice şi materiale româneşti”.

N-au fost doar vorbe, lucru demonstrat în cei 25 de ani care s-au scurs de-atunci. Liga şi-a dorit să întărească solidaritatea românilor şi să atragă atenţia asupra pericolului pierderii identităţii lor în HarCov. Aş zice că a reuşit să facă ce şi-a propus, chiar dacă nu întotdeauna drumul pe care şi l-a ales a fost presărat cu flori. Dacă ar fi să găsesc un simbol al Ligii, m-aş gândi, poate, la o coroană de flori şi spini.

Liga a fost începutul, „Kilometrul zero” la acea vreme. Suficient pentru a sprijini aproape tot ce a urmat în materie de repere identitare româneşti: înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, a Muzeului Spiritualităţii Româneşti şi a Muzeului Carpaţilor Răsăriteni, a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş...

„Promovarea prin credinţă şi cultură” de care se aminteşte în Statutul Ligii a însemnat, de fapt, „rezistenţa prin credinţă şi cultură”. O rezistenţă care n-a fost întotdeauna un succes, care a presupus şi paşi greşiţi, şi exagerări, dar care a trasat un drum şi un scop pentru românii din Covasna: dorinţa sinceră de convieţuire cu populaţia de etnie maghiară majoritară în judeţ.

La împlinirea unui sfert de veac, o urare sinceră actualilor „păstori” ai Ligii cultural-creştine „Andrei Şaguna”: găsiţi drumul drept şi luminaţi-l cu înţelepciune şi bună învoire. „La mulţi ani!” Ligii, „La mulţi ani!” tuturor celor care lucrează pentru păstrarea identităţii şi promovarea valorilor româneşti în HarCov, indiferent cum se numesc Asociaţia, Fundaţia sau ONG-ul din care îşi extrag mijloacele de acţiune şi forţa de reprezentare.

Andrei-Saguna

(Dumitru Manolăchescu)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.