ACTUALITATE 4 mai 2017

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, preocupată de îmbătrânirea cadrelor didactice

de Agerpres | 1745 vizualizări

Numărul mare de cadre didactice care vor ieşi la pensie în următorii ani a alertat conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, care a început să caute, încă de acum, soluţii pentru a suplini deficitul de personal prefigurat.

Inspectorul şcolar general Kiss Imre a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că, potrivit analizei făcute la nivelul judeţului, cele mai mari probleme vor fi la disciplinele matematică, fizică, chimie şi biologie, unde foarte mulţi profesori au peste 60 de ani.

Concret, dintre cei 161 de profesori care predau la ora actuală matematică, 29 au o vechime în învăţământ mai mare de 36 de ani, 54 au împlinit vârsta de 56 de ani (33%), iar 21 au între 61 şi 65 de ani, deci urmează să se pensioneze în următorii patru ani. Potrivit acestuia, doar 12 profesori de matematică dintre cei 161 au între 23 şi 30 de ani.

„Va fi lipsă mare de profesori de matematică, iar la chimie, fizică şi biologie situaţia este şi mai rea. (...) Acest proces de îmbătrânire se vede şi tinerii nu prea sunt tentaţi să intre în sistemul de învăţământ”, a declarat Kiss Imre.

Din datele prezentate de şeful Inspectoratului Şcolar rezultă că dintre cele 45 de cadre didactice care predau chimie în judeţul Covasna 13 au peste 60 de ani, deci 29%, 17 profesori au vârsta între 50 şi 60 de ani, iar unul singur sub 30 de ani.

La fizică, 35 dintre cei 53 de profesori au împlinit 50 de ani şi doar patru au sub 30 de ani, iar la biologie, 21 din totalul de 52 au între 50 şi 60 de ani şi doi sub 30 de ani.

„Situaţia nu este caracteristică numai judeţului Covasna. (...) Problema e că şi instituţiile de învăţământ superior duc lipsă de studenţi la disciplinele reale care să fie interesaţi să intre în învăţământ, de regulă aceştia caută de lucru în alte domenii. (...) Deşi cu salariile cât de cât ne-am mai aliniat, totuşi cariera didactică nu e atractivă nici în continuare”, a mai spus Kiss Imre.

El a mai adăugat că a discutat cu reprezentanţii Universităţii Babeş-Bolyai şi Sapientia în legătură cu această problemă şi că există preocupare din partea acestor unităţi de învăţământ pentru a atrage şi pregăti tineri pentru această carieră, printre variantele luate în calcul fiind inclusiv un program de burse pentru studenţii care vor să intre în învăţământ după absolvire.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.