ACTUALITATE 2 noiembrie 2016

Concurs de creaţie artistică pentru persoanele cu dizabilităţi mintale

de Agerpres | 392 vizualizări

Fundaţia creştină Diakonia din Sfântu Gheorghe organizează cea de-a şaptea ediţie a concursului Outsider ART, ce are ca scop descoperirea şi promovarea persoanelor cu dizabilităţi mintale talentate din punct de vedere artistic.

Conducerea fundaţiei a precizat, marţi, că la acest concurs pot participa cu lucrări de pictură, grafică şi sculptură persoane cu handicap mintal dovedit cu certificat medical, care au împlinit vârsta de 18 ani. Fiecare concurent va trebui să trimită până pe data de 26 noiembrie, pe adresa fundaţiei sau a Casei Iris din Sfântu Gheorghe, trei lucrări de pictură cu temă la alegere sau o sculptură realizată în lemn, piatră, metal, lut sau ghips, precum şi două fotografii ale altor sculpturi realizate de ei.

Lucrările vor fi evaluate de un juriu profesionist condus de istoricul şi criticul de artă Réka Deuten-Makkai, iar cele premiate vor fi expuse la Casa Iris din Sfântu Gheorghe, dar şi în localitatea germană Bremen, în cadrul unei expoziţii internaţionale.

Organizatorii au menţionat că deschiderea expoziţiei şi decernarea premiilor va avea loc pe data de 3 decembrie, iar câştigătorul locului I va primi un premiu de 1500 lei, al doilea de 1000 lei, iar al treilea de 500 de lei.

Directorul fundaţiei, Makkai Peter, a declarat pentru AGERPRES că premiul „Casa Iris pentru promovarea artei şi a lucrărilor persoanelor cu dizabilităţi mintale din România“ a fost acordat pentru prima dată în decembrie 2010, cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Handicap. El a mai spus că artele plastice, asemenea muzicii, reprezintă un mijloc eficient prin care persoanele cu handicap mintal se pot exterioriza şi îşi pot exprima sentimentele.

Fundaţia „Diakonia“ a derulat în ultimii ani numeroase proiecte destinate persoanelor cu handicap, printre acestea şi un festival de muzică intitulat „Outsider Music“, cu scopul de a descoperi şi promova talente din rândul acestor oameni, dar şi de a lupta împotriva marginalizării lor.

Fundaţia Diakonia administrează o unitate protejată şi un centru de zi pentru persoane cu dizabilităţi în municipiul Sfântu Gheorghe, precum şi un centru de recreere, terapie şi agrement pentru persoane cu handicap, în localitatea Valea Crişului.

În urmă cu câţiva ani, Diakonia a derulat, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică, programul „Acceptă-mă“, un program de informare, comunicare şi educare a tinerilor cu privire la persoanele cu handicap, în scopul acceptării şi integrării mai facile în societate a acestora din urmă. Makkai Peter susţine că integrarea în societate a persoanelor cu handicap depinde foarte mult de schimbarea mentalităţilor şi eliminarea prejudecăţilor.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.