ACTUALITATE 28 august 2009

Concedieri murdare, prin măsuri legale?

de Covasna Media | 1976 vizualizări
Ameninţări cu desfacerea contractelor de muncă dacă nu acceptă o detaşare, de altfel legală, în judeţul Sibiu sau neeliberarea la termen a cărţilor de muncă pentru foşti angajaţi sunt câteva dintre acuzaţiile pe care le aduc unii dintre aceştia la adresa hypermarket-ului Trident din Sfântu-Gheorghe şi motivele pentru care au ales să reclame o parte din nemulţumirile lor la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), precum şi să le facă publice.

O fostă angajată, în vârstă de 48 de ani, mamă şi unic întreţinător de familie, ne-a povestit cum anume a ajuns să-şi dea demisia de la locul de muncă pe care-l avea la magazin, deşi spune că acest lucru nici măcar nu-i trecuse prin cap. Potrivit femeii, deşi povestea a început în luna iulie, nemulţumirile erau mai vechi, însă au fost trecute cu vederea, în ideea deţinerii unui loc de muncă.

Ameninţări cu desfacerea contractelor de muncă dacă nu acceptă o detaşare, de altfel legală, în judeţul Sibiu sau neeliberarea la termen a cărţilor de muncă pentru foşti angajaţi sunt câteva dintre acuzaţiile pe care le aduc unii dintre aceştia la adresa hypermarket-ului Trident din Sfântu-Gheorghe şi motivele pentru care au ales să reclame o parte din nemulţumirile lor la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), precum şi să le facă publice.

O fostă angajată, în vârstă de 48 de ani, mamă şi unic întreţinător de familie, ne-a povestit cum anume a ajuns să-şi dea demisia de la locul de muncă pe care-l avea la magazin, deşi spune că acest lucru nici măcar nu-i trecuse prin cap. Potrivit femeii, deşi povestea a început în luna iulie, nemulţumirile erau mai vechi, însă au fost trecute cu vederea, în ideea deţinerii unui loc de muncă.

„Am fost zece persoane, chemate pe rând, separat, la birou, pe 31 iulie, unde ni s-a spus că fie acceptăm detaşarea la Mediaş sau Sibiu, cu navetă la zi, fie ne dăm demisia. Le-am spus că nu vreau nici demisie, nici detaşare”, explică femeia, care acuză conducerea supermarketului că ar fi obligat-o, practic, săşi depună demisia.

Femeia spune că nu a acceptat demisia, deorece are un copil în îngrijire şi pentru că, oricum, salariul lunar de 450 de lei, plus bonurile de masă, nu iar fi permis o astfel de schimbare a locului de muncă.

Filaţi pe camerele video

„Când am spus că nu vreau să-mi dau demisia, dar nici să merg la Mediaş, cei din conducere mi-au spus că îmi vor desface contractul de muncă. M-am dus la ITM, am făcut reclamaţie, la începutul lunii august. Cei de la ITM au sunat în faţa mea la Trident şi au cerut explicaţii, moment în care ni s-a comunicat că ne putem întoarce la muncă, eu şi alţii aflaţi în situaţia mea. Ne-am întors, dar eram filate pe camerele video... am stat de pe 1 până pe 6 august, când am fost chemată iar de conducere, unde mi s-a spus că voi fi scoasă inaptă de muncă, deoarece am adus o hârtie de la medic, unde scria că nu pot face efort fizic. Nu au vrut să caute soluţii, deşi atunci când am muncit, uneori, până la ora trei dimineaţa, nu m-au considerat inaptă”, explică fosta angajată.

Potrivit acesteia, următorul pas a fost trimiterea acasă, cu bilet de voie, iar după o săptămână a primit scrisoare de la Trident, prin care era anunţată că avea trei absenţe nemotivate. După acest episod, a urmat o nouă vizită la ITM Covasna, reclamaţii la ITM Sibiu, acolo unde este sediul central al Trident.

„Nu vrea patronul să ne dea banii“

„Pe munca mea cinstită, pe luna iulie şi încă o săptămână din august, fără a primi concediul de odihnă... nu puteam aştepta rezolvarea situaţiei. Am rate la bănci, un copil de crescut... nu mă înţeleg băncile că nu–mi pot rezolva problema cu Tridentul. M-am dus în cele din urmă şi mi-am depus demisia, ceea ce i-a satisfăcut. Dacă nu-mi dădeam demisia, mi-ar fi desfăcut contractul de muncă, pe motive disciplinare, mie, care am muncit în Trident... În ceea ce priveşte banii pe care mi-i datorează, am înţeles că nu e nicio speranţă. Cei de aici au zis că nu au, la Sibiu la fel... că nu vrea patronul să ne dea banii. Am colegi care au plecat de şase luni, dar banii nu şi i-au mai văzut!”, a mai spus femeia. Aceasta acuză conducerea Trident Sfântu Gheorghe că nu ar fi fost corectă şi că ar fi exercitat presiuni asupra sa, ca şi asupra altor colegi, pentru a-i determina să-şi depună demisiile.

Peste 20 de reclamaţii depuse la ITM

Problemele semnalate de angajaţi ai hypermarket-ului erau cunoscute la nivelul conducerii ITM, inspectorul şef Silviu Crăciun afirmând că în ultimele luni au primit peste 20 de sesizări din partea oamenilor, în care acuză fie că nu au primit drepturile salariale pe anumite perioade de timp, fie nu îşi primiseră înapoi cărţile de muncă, sau că au fost într-un fel sau altul determinaţi săşi dea demisia.

„Sesizările au fost înregistrate la ITM, din păcate în judeţul nostru firma are numai punct de lucru, cărţile de muncă şi activitatea se desfăşoară în Sibiu la sediu, noi fiind obligaţi să le transmitem către colegii noştri de la Sibiu doleanţele angajaţilor de la Trident. În toate cazurile sesizate de noi, ITM Sibiu a făcut controale la firmă şi ne-a transmis răspunsul că aceste sesizări au fost soluţionate favorabil petenţilor şi au primit drepturile salariale”, a spus şeful ITM Covasna, Silviu Crăciun.

Dintre sesizările depuse la ITM, majoritatea se referă la drepturi salariale, care potrivit conducerii instituţiei au fost soluţionate. Plângerile au început să fie înregistrate începând din luna aprilie încoace.

Detaşaţi fără voie

Referitor la acuzaţiile privind o posibilă impunere a demisiei, într-una dintre reclamaţiile depuse la ITM un alt fost angajat se plângea, asemenea femeii deja citate, că a fost anunţat că va fi detaşat la Sibiu, dar fără a i se spune concret unde va locui, cum va fi plătit, dacă va primi diurnă şi pe ce perioadă ar urma să fie detaşat.

„Mi s-a spus că dacă refuz, mi se desface contractul de muncă. Am fost anunţată de şefa personalului să merg să semnez două acte, unul pentru detaşare la Mediaş şi al doilea act pentru a lua la cunoştinţă. Menţionez că am o vârstă, am probleme cu sănătatea, aş dori spre soluţionarea situaţiei în care sunt (...) Consider că prin delegarea mea la Sibiu sau Mediaş s-a căutat un motiv de a-mi desface contractul de muncă, pe baza neprezentării în cele două oraşe”, se arată în sesizarea depusă de reclamant la ITM Covasna.

Trident, acuzat că ar comercializa marfă expirată

Dincolo de problemele legate de relaţiile contractuale, foşti angajaţi aduc şi acuzaţii legate de calitatea produselor din magazin, pe care OPC nu le-a confirmat însă.

„Marfă nu este, doar din cea cu termene expirate, cu duiumul. Am fost la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC), au zis că au mers în control... Puii expiraţi se prăjesc la bucătărie, salamul se spală, costiţa şi şunca la fel... Făina a venit expirată, a fost scoasă din punga de hârtie şi reambalată în pungă Trident, fără a se pune termenul de garanţie (...)”, mai spune fosta angajată.

Potrivit acesteia, de fiecare dată, înainte de controalele OPC, pregătirile din magazin presupuneau scoaterea mărfii expirate şi curăţenie, astfel încât se bănuia posibilitatea unor scurgeri de informaţii despre controalele OPC. Directorul OPC Covasna, Magdalena Rigo, spune însă că, în urma controalelor efectuate la Trident nu s-au identificat neregului majore. Potrivit directorului OPC, din şase controale efectuate la supermarket în ultima perioadă, doar două s-au soldat cu amenzi.

Încercarea de a lua legătura cu conducerea Trident sau cu un reprezentant al Departamentului de Relaţii cu Publicul nu s-a dovedit însă una uşoară şi după două zile de telefoane deranjate şi replici de genul „d-şoară, de unde ştiu eu că sunteţi de la Observatorul“ sau „Da, eu sunt Mateescu (numele directorului general al Trident, n.r.), dar în ţară sunt mulţi de Mateescu. Eu am fost un simplu angajat la Trident, dar acum nu mai am nicio legătură”, acuzaţiile aduse de foşti angajaţi au rămas fără replică.

Caracteristici ale delegării şi detaşării

Potrivit site-ului www.avocat.net, durata delegării şi detaşării trebuie stabilită astfel încât să poată fi posibilă realizarea sarcinilor de serviciu de către salariat în perioada fixată. Delegarea poate fi dispusă pentru o perioada de cel mult 60 de zile şi se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.

Salariatul aflat în delegare trebuie săşi desfăşoare activitatea în cadrul programului normal de lucru al unităţii la care se efectuează delegarea respectând normele de disciplină şi de protecţie a muncii. Salariatul rămâne subordonat aceluiaşi angajator (cel care a dispus delegarea) care este obligat să-i plătească salariul şi să-i acorde toate celelalte drepturi stabilite în contractul individual de muncă. În plus, pe perioada delegării, salariatul are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare (sau diurna).

Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă pe o perioadă de cel mult un an, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. Însă, dacă prin detaşare se modifică şi felul muncii este imperios necesar consimţământul scris al salariatului.

În mod excepţional şi numai pentru motive personale temeinice, salariatul poate refuza detaşarea, refuzul nejustificat putând atrage chiar desfacerea contractului de muncă.

Când perioada detaşării necesită prelungirea pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, este necesar acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni.

Obligaţiile de muncă în perioada detaşării sunt cele stabilite pentru locul de muncă la care se execută detaşarea. Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare. Indemnizaţia zilnică de delegare şi de detaşare se acordă salariaţilor aflaţi în delegare sau detaşare într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi au locul permanent de muncă, indiferent de funcţia pe care o îndeplinesc şi de entitatea în care îşi desfăşoară activitatea.

Ana Sidon, Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 17

Adaugă comentariu
adina, 30 mai 2010
am lucrat la trident in ultimii 2 ani si pot sa spun ca nu e dracul asa de negru cum se crede.Dragii mei fosti angajati trident de ce nu spuneti ca din 8 ore de lucru lucrati 4 maxim 5 ore ? restul citeste integral
MILITAR NESIMTIT AL ROMANIEI LUI BOC, 12 februarie 2010
LICHIDAREA MILITARILOR Sunt de acord cu dl.Col(r)Dogaru de la SCMD ca sa ne depunem gradele de ofiter la Comandamentul NATO si ii propun dlui BOC sa inchida in lagare de exterminare pe toti militarii citeste integral
e ca un auschwit., 28 octombrie 2009
saizcher.
M.M., 1 septembrie 2009
Cel mai nesimtit om din tara e patronul Tridentului!!!! Era o greseala ca primarul din Sfantu Gheorghe a fost de acord cu deschiderea un astfel de magazin in orasul nostru! Din prima saptamana cand citeste integral
Fost Angajat ( si nu chiar oricare), 29 august 2009
Pacat de ceea ce a ajuns acest magazin, o parte din viata mi-am petrecut-o lucrand in acest magazin, am pus suflet si am reusit ( nu singur) lucruri frumoase...dar asa se intampla cand patronii nostri citeste integral
ANTITEPARI, 29 august 2009
TRIDENT TRANS TEX este in insolventa, iar angajatii si furnizorii care au de recuperat bani de la aceasta firma trebuie sa se inscrie la masa credala pana pe 10 septembrie 2009. In ceea ce priveste citeste integral
ferro, 28 august 2009
Oricum situaţia cea mai penibilă în care se află Tridentul o dovedeşte faptul că chiar şi patroana hypermarketului (Dna. Mateescu) face cumpărături de la Penny aflat la nici 300 de metri de citeste integral
ferro, 28 august 2009
Hai să lăsăm tâmpeniile de genul Carrefour, dacă aruncaţi o privire pe o hartă (şi acum nu vorbesc doar de harta româniei) veţi da seama că Carrefour nu există în oraşe cu locuitori sub citeste integral
Ariel, 28 august 2009
pt blue: Ocupa-te de subiect(e), nu de comentatorii de pe forum; ti-ar creste astfel si credibilitatea de participant la forum. De altfel, ma hranesc mult mai rar de la Trident decat crezi =))
ionel, 28 august 2009
ESTE TOTAL ADEVARAT, DAR DIN PACATE ASTA ESTE NUMAI VARFUL ICEBERGULUI. REVIN CU AMANUNTE
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.