ACTUALITATE 23 septembrie 2008

Comisie locală privind problema urşilor

de Covasna Media | 617 vizualizări
Prefectul György Ervin a discutat cu preşedintele despre problemele provocate de urşi în Covasna Prefectura Covasna a transmis recent la Guvern un proiect de modificare a legii prin care solicită înfiinţarea unei comisii locale care să poată decide în cazul urşilor care fac probleme în judeţ şi care sunt consideraţi un pericol. Prefectul György Ervin a declarat că a luat această măsură după ce a primit mai multe sesizări din partea primarilor din judeţ – Malnaş, Zagon, Breţcu sau Întorsura Buzăului –, unde urşii se plimbă după bunul plac şi intră în

Prefectul György Ervin a discutat cu preşedintele despre problemele provocate de urşi în Covasna

Prefectura Covasna a transmis recent la Guvern un proiect de modificare a legii prin care solicită înfiinţarea unei comisii locale care să poată decide în cazul urşilor care fac probleme în judeţ şi care sunt consideraţi un pericol. Prefectul György Ervin a declarat că a luat această măsură după ce a primit mai multe sesizări din partea primarilor din judeţ – Malnaş, Zagon, Breţcu sau Întorsura Buzăului –, unde urşii se plimbă după bunul plac şi intră în gospodăriile oamenilor. „La Breţcu doi urşi intră în fiecare noapte în gospodării. Dacă cineva se întâlneşte în curte sau grădină cu el, poate avea o surpriză. Vrem o comisie alcătuită din specialişti, să poată decide într-un timp util ce să facă cu un astfel de urs, să poată decide dacă să fie împuşcat sau nu“, a afirmat prefectul. Acesta se teme că până nu vor apărea victime omeneşti, autorităţile de la centru s-ar putea să nu ia măsurile necesare în această problemă.

Prea mulţi pui

Potrivit prefectului, în Covasna există în jur de 900 de urşi şi pentru acest sezon s-a aprobat o cotă de vânătoare pentru 54 de exemplare. Problema este că, spune György, dacă până acum urşii aveau câte unul-doi pui, acum unii au şi câte trei sau patru, lucru nemaivăzut în zonă. Prefectul a amintit că a discutat despre această problemă şi la întâlnirea cu şeful statului, duminică, la vila de protocol din Covasna, şi deşi acesta nu a făcut nicio promisiune pe această temă, el ar fi răspuns totuşi că viaţa omenească este mai importantă decât problemele create de „verzi“ sau ONG-urile din domeniul protecţiei animalelor şi acţiunea sa cu câinii comunitari, de pe vremea când era primar al capitalei, a avut succes. Mai mulţi primari din judeţ s-au plâns de problemele provocate de urşii care intră în sate sau în gospodăriile lor şi le omoară animalele sau bagă frica în oameni. În afara acestora mai intervine şi problema mistreţilor, care uneori alături de urşi distrug producţiile agricole, descurajându-i astfel de agricultori să mai cultive ceva.

Subvenţii pentru căldură

Tot cu ocazia vizitei preşedintelui în Covasna, prefectul a ridicat şi problema extinderii subvenţiilor de încălzire pe o perioadă mai îndelungată în judeţele montane, solicitând sprijinul şefului statului în acest sens. „I-am spus d-lui preşedinte că aici iarna ţine mai mult şi Bucureştiul să ia în considerare acest lucru. Ceea ce solicităm de la Guvern este ca populaţia din judeţele montane să primească mai mult timp subvenţie, mai devreme decât judeţele sudice“, a spus prefectul György Ervin. Acesta a amintit că în Covasna frigul şi iarna ţin uneori şi 5 luni, iar în Comandău, cea mai înaltă comună din judeţ, chiar jumătate de an. Tot în Covasna se află şi oraşul Întorsura Buzăului, unde mercurul termometrelor coboară iarna şi la minus 37 de grade. Discuţia a avut loc în contextul în care, încă din prima seară a sosirii sale în Covasna, preşedintele a fost asaltat de pensionari aflaţi la tratament în Spitalul de Cardiologie din staţiune, care s-au plâns de lipsa căldurii în saloane. Potrivit prefectului, acesta a fost sunat de către şeful statului pentru a interveni în acordarea căldurii, astfel că, încă din aceeaşi seară, conducerea Spitalului a reuşit să dea drumul la căldură în calorifere.

Discuţie despre autonomie

La următoarea vizită a preşedintelui Traian Băsescu în Covasna va avea loc şi o discuţie mai avansată privind autonomia şi descentralizarea, întrucât aceste subiecte au fost atinse doar tangenţial în cadrul întâlnirii de duminică de la vila de protocol, mai spune prefectul. „Vrea să cunoască ce înţeleg politicienii şi conducătorii celor două judeţe prin autonomie, ce vor. Cert este că e de acord că trebuie să cunoască Bucureştiul foarte bine ce vor maghiarii din zonă, care e concepţia lor despre autonomie, ca să poată discuta în mod civilizat, cu soluţii bune pentru toată lumea”, a declarat György. Potrivit acestuia, la întâlnirea de duminică problema autonomiei a fost atinsă doar în treacăt, în două-trei propoziţii la plecare, astfel că preşedintele s-a arătat dispus să se revină asupra acestui subiect la o proximă întrevedere. György Ervin a spus că preşedintele ar putea reveni în Covasna în cursul lunii noiembrie. Potrivit aceleiaşi surse, preşedintele susţine o autonomie egală pe tot teritoriul ţării şi a respins ideea unei autonomii asimetrice prezentată de politicienii UDMR. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, şi primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Árpád, au vorbit în cadrul întâlnirii de la vila de protocol din Covasna cu preşedintele Traian Băsescu, despre un nou concept, acela de autonomie asimetrică, prin care fiecare regiune să aibă gradul de autonomie pe care şi-l doreşte.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.