ACTUALITATE 27 aprilie 2010

Comisar financiar după gratii

de Covasna Media | 1222 vizualizări
Cosmin Pascu a fost arestat preventiv ieri, pentru o perioadă de 29 de zile 27apr2010-inchisoareFostul comisar al Gărzii Financiare Covasna, Cosmin Pascu (27 de ani), a fost arestat preventiv ieri, de Curtea de Apel Brașov, pentru o perioadă de 29 de zile, fiind cercetat penal pentru luare de mită, trafic de influență și înșelăciune. Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), procurorii din cadrul Serviciului Teritorial al DNA Brașov fac cercetări penale asupra lui Pascu, în prezent suspendat din funcția

Cosmin Pascu a fost arestat preventiv ieri, pentru o perioadă de 29 de zile

27apr2010-inchisoareFostul comisar al Gărzii Financiare Covasna, Cosmin Pascu (27 de ani), a fost arestat preventiv ieri, de Curtea de Apel Brașov, pentru o perioadă de 29 de zile, fiind cercetat penal pentru luare de mită, trafic de influență și înșelăciune.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), procurorii din cadrul Serviciului Teritorial al DNA Brașov fac cercetări penale asupra lui Pascu, în prezent suspendat din funcția de comisar, pentru luare de mită, două fapte de trafic de influență și două de înșelăciune.

De asemenea, ieri, Curtea de Apel Brașov a dispus arestarea lui preventivă pentru 29 de zile. Inițial, procurorii anticorupție l-au reținut pe Pascu săptămâna trecută, pentru 24 de ore, după care pe 23 aprilie Tribunalul Covasna a respins cererea privind arestarea lui preventivă. Ulterior, la recursul procurorilor, Curtea de Apel a dispus arestarea lui.

Judecata nu l-a potolit

Cosmin Pascu a fost trimis în judecată acum doi ani, în data de 24 iunie, de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Brașov, pentru nu mai puțin de nouă infracțiuni de mită și patru de primire de foloase necuvenite.

Înainte însă de a fi trimis în judecată, dar și după – când deja era suspendat din funcția de comisar – a profitat de faptul că era cunoscut ca angajat al Gărzii Financiare și sub diferite pretexte a obținut bani și diverse bunuri, în mod infracțional, arată procurorii.

Astfel, între 5 mai și 27 noiembrie 2008, el a pretins şi primit de la doi reprezentanți ai unor societăți comerciale suma de 1.500 lei în scopul aplicării unor amenzi minime pentru neregulile constatate.

Ulterior, Cosmin Pascu a mai pretins de la două persoane 1.400 lei şi 200 euro, din care a primit 535 lei şi 200 euro promițând că va interveni pe lângă colegii săi pentru ca aceştia să nu controleze societățile comerciale reprezentate de cele două persoane.

De asemenea, la data de 11 februarie 2009, după un control la o societate comercială, a pretins şi primit de la reprezentantul firmei respective bunuri în valoare de peste 300 de lei.

Condamnat la 4 ani de închisoare

În luna februarie, Tribunalul Covasna l-a condamnat pe Cosmin Pascu la 4 ani de închisoare, recursul fiind judecat acum la Curtea de Apel Brașov.

Tot Tribunalul Covasna îl obliga pe inculpat să restituie către denunțători sumele de bani care au făcut obiectul mitei şi al foloaselor necuvenite și să plătească suma de 7.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Valoarea totală a bunurilor primite de Pascu depășește 9.000 de lei și 500 de euro, primite atât în timpul activității de control, cât și după finalizarea acesteia.

Astfel, el este acuzat că a primit produse alimentare sau produse electronice și electrocasnice pe care le-ar fi cumpărat la un preț mai mic decât prețul real de vânzare, printre bunuri aflându-se și câteva baxuri de bomboane de împodobit bradul, un laptop și un frigider.

În schimb, el a întocmit acte de sancționare contravențională prin care a aplicat amenzi mult mai mici decât cele care ar fi trebuit aplicate, având în vedere gravitatea neregulilor financiar-contabile constatate. În plus, în unele situații, inculpatul a renunțat la întocmirea actelor de control.

Ana Sidon

Sursa foto: observator.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
MIHAI, 28 aprilie 2010
În schimb, el a întocmit acte de sancționare contravențională prin care a aplicat amenzi mult mai mici decât cele care ar fi trebuit aplicate, având în vedere gravitatea neregulilor citeste integral
MIHAI, 27 aprilie 2010
Sa speram ca si alti paraziti vor ajunge dupa gratii.Nu numai ca traiesc pe spinarea particularilor,mai vin si cu lectia invatata:10,20 sau 30?20?OK.Facem procesul verbal.Sa va fie rusine PARAZITILOR.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.