ACTUALITATE 26 februarie 2010

Comisar al Gărzii Financiare, condamnat la 4 ani de închisoare

de Covasna Media | 756 vizualizări
Cosmin Pascu (27 de ani) fusese trimis în judecată în anul 2008, pentru 9 infracţiuni de luare de mită şi patru infracţiuni de primire de foloase necuvenite. 26feb2010-anafCosmin Pascu (27 de ani), comisar al Gărzii Financiare Covasna care fusese trimis în judecată la dispoziția procurorilor anticorupție în anul 2008, pentru 9 infracțiuni de luare de mită şi 4 infracțiuni de primire de foloase necuvenite, a fost condamnat la Tribunalul Covasna la 4 ani de închisoare, cu drept de recurs la Curtea de Apel Brașov. Sentința a fost pronunțată la începutul lunii februarie și are în vedere mai multe infracțiuni de luare de mită la adresa inculpatului. Dintre toate pedepsele acordate pentru infracțiunile de mită de care este acuzat, pedeapsa finală, contopită, este cea mai lungă dintre cele primite pentru fiecare acuzație în parte - și anume 4 ani de închisoare, precum și pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi pe o durată de patru ani.

Cosmin Pascu (27 de ani) fusese trimis în judecată în anul 2008, pentru 9 infracţiuni de luare de mită şi patru infracţiuni de primire de foloase necuvenite.

26feb2010-anafCosmin Pascu (27 de ani), comisar al Gărzii Financiare Covasna care fusese trimis în judecată la dispoziția procurorilor anticorupție în anul 2008, pentru 9 infracțiuni de luare de mită şi 4 infracțiuni de primire de foloase necuvenite, a fost condamnat la Tribunalul Covasna la 4 ani de închisoare, cu drept de recurs la Curtea de Apel Brașov.

Sentința a fost pronunțată la începutul lunii februarie și are în vedere mai multe infracțiuni de luare de mită la adresa inculpatului.

Dintre toate pedepsele acordate pentru infracțiunile de mită de care este acuzat, pedeapsa finală, contopită, este cea mai lungă dintre cele primite pentru fiecare acuzație în parte - și anume 4 ani de închisoare, precum și pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi pe o durată de patru ani.

A îndulcit amenzile

Tot Tribunalul Covasna îl obligă pe inculpat să restituie către denunțători sumele de bani care au făcut obiectul mitei şi al foloaselor necuvenite și să plătească suma de 7.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.

Cosmin Pascu a fost trimis în judecată de anchetatorii anticorupție în vara anului 2008. Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada 4 decembrie 2007 – 29 mai 2008, Pascu, în calitatea sa de comisar al Gărzii Financiare Covasna, a pretins sau primit de la reprezentanții diferitor firme, sume de bani sau bunuri, cu ocazia efectuării unor controale de specialitate.

Valoarea totală a acestora depășește 9.000 de lei și 500 de euro, primite atât în timpul activității de control, cât și după finalizarea acesteia.

Astfel, el este acuzat că a primit produse alimentare sau produse electronice și electrocasnice pe care le-ar fi cumpărat la un preț mai mic decât prețul real de vânzare, printre bunuri aflându-se și câteva baxuri de bomboane de împodobit bradul, un laptop și un frigider.

În schimb, el a întocmit acte de sancționare contravențională prin care a aplicat amenzi mult mai mici decât cele care ar fi trebuit aplicate, având în vedere gravitatea neregulilor financiar-contabile constatate. În plus, în unele situații, inculpatul a renunțat la întocmirea actelor de control.

Cosmin Pascu a fost reținut de procurorii anticorupție în data de 12 iunie 2008 pe o durată de 24 ore, iar o zi mai târziu Tribunalul Covasna a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o durată de 29 de zile.

Curtea de Apel Braşov a redus termenul arestării preventive la 15 zile. În vederea recuperării sumelor primite ca mită, în cauză s-a luat măsura instituirii sechestrului asigurător asupra unui imobil care îi aparținea.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
milut, 27 februarie 2010
o veste buna , pe cand si ceilalti
cretu, 27 februarie 2010
Eu nu pot sa inteleg cum de a fost acuzat doar un singur comisar cand astia umbla prin lege in haita de minim doi. Al doi;ea cu care a lucrat o fi alba ca zapada de nu-l intreaba nimeni nimic.
benidorm, 26 februarie 2010
de ce nu i-ati pus trofeul sa-l si vedem??
rembrandt, 26 februarie 2010
pe toti la puscarie.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.