ACTUALITATE 9 septembrie 2018

Colac secuiesc de 13 metri, preparat la Festivalul kürtőskalács-ului şi deliciilor dulci de la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 2019 vizualizări

Un colac secuiesc glazurat cu zahăr ars în lungime de 13 metri a fost preparat sâmbătă după-amiază în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în cadrul Festivalului kürtőskalács-ului şi deliciilor dulci.

Pentru prepararea acestuia s-au folosit 13 kilograme de făină, 13 ouă, vanilie, zahăr, apă şi drojdie, a declarat Dioszegi Laszlo, unul dintre sponsorii evenimentului. Aluatul a fost înfăşurat pe un buştean din lemn, după care a fost tapetat cu zahăr şi pus la rumenit pe jar până ce zahărul s-a caramelizat şi a prins o pojghiţă lucioasă. Momentul a fost imortalizat cu aparatele de fotografiat, iar apoi colacul a fost tăiat bucăţi şi împărţit zecilor de oameni prezenţi la eveniment.

"Anul trecut am organizat prima ediţie a acestui festival, care are în primul rând un scop turistic - vrem să atragem cât mai mulţi turişti în judeţul Covasna. Ca şi anul trecut, şi anul acesta vedem că atmosfera este foarte bună, foarte multe persoane vizitează târgul, la toate standurile unde se vând kürtőskalács, 17 la număr, este coadă, ceea ce este foarte bine. Al doilea scop al festivalului este să aducem laolaltă toţi producătorii de kürtőskalács care la fiecare sfârşit de săptămână sunt plecaţi în vreun colţ al ţării, la vreun festival să vândă acest produs (...) Şi, de ce să ascundem, unul dintre scopurile noastre este să avem un produs cât mai bun, tocmai de aceea organizăm şi un concurs în cadrul căruia vom desemna cel mai bun kürtőskalács (...) Judeţul Covasna are foarte multe oferit din punct de vedere gastronomic şi de aceea anual organizăm foarte multe festivaluri de acest gen", a declarat pentru AGERPRES vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Gruman Robert.

La concursul de preparat kürtőskalács s-au înscris 17 echipe din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, iar câştigătorii locului I vor fi invitaţi să participe la un concurs similar ce va avea loc în luna octombrie la Budapesta.

La prima ediţie organizată anul trecut au participat 11 echipe, iar premiul pentru cel mai bun kürtős tradiţional a fost câştigat de echipa "Bunicuţa" din Miercurea Ciuc, în timp ce premiul pentru cel mai bun kürtős făcut după o reţetă inovativă i-a revenit echipei "Indivino" din Sfântu Gheorghe, care a preparat un colac secuiesc presărat cu migdale, având la bază o reţetă veche de aproape o sută de ani.

Ediţia de anul trecut a atras circa 20.000 de vizitatori în municipiul Sfântu Gheorghe, iar în decurs de două zile comercianţii au vândut peste 15.000 de kürtőskalács, au precizat organizatorii.

Festivalul va continua duminică, cu două concursuri - cea mai bună clătită preparată cu apă minerală şi cel mai bun kürtőskalács-ului preparat după o reţetă inedită, iar pe tot parcursul zilei vor avea loc diverse activităţi pentru copii.

Consiliul Judeţean Covasna a demarat în urmă cu aproape patru ani o campanie de promovare a kürtőskalács-ului şi a tipărit pliante în 19 limbi pentru a populariza istoricul, modul de preparare a acestei specialităţi culinare, precum şi produsele "înrudite" cu acesta.

Mai mulţi specialişti, care au refăcut "arborele genealogic" al kürtőskalács-ului, au descoperit că acesta are nouă "verişori" în Europa.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor originea acestui produs tradiţional este foarte veche, însă prima reţetă datează din anul 1784 şi provine din actualul judeţ Covasna, fiind consemnată de către contesa Mikes Maria din Zăbala.

''Kurtos'' în limba maghiară înseamnă burlan sau horn, denumirea provenind de la asemănarea cu aceste obiecte.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 10 septembrie 2018
pomanaaaa, printre gratii ca la vite
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.