ACTUALITATE 18 martie 2009

Ciocârliile au revenit în ţară cu o lună mai devreme

de Covasna Media | 220 vizualizări

Ciocârliile călătoare au revenit din ţările calde mai devreme cu aproape o lună, au constatat membrii Asociaţiei Rara Avis din Sfântu Gheorghe, care, zilele trecute, au zărit primele exemplare în zona Rezervaţiei naturale „Mestecănişul“ de la Reci. Preşedintele Asociaţiei, Kelemen Laszlo, a declarat că, de regulă, ciocârliile soseau în România abia la mijlocul lunii aprilie, dar, în mod excepţional, în acest an, au venit aproape odată cu prima barză.

Ciocârlia este o pasăre de talie mică, dar care se avântă la mari înălţimi şi singura din lume care cântă şi în timpul zborului. Bătrânii spun că sosirea ei este semn că primăvara s-a stabilit definitiv în locurile în care poposeşte, dar realitatea îi contrazice, pentru că, de câteva zile, ninsorile au revenit în judeţul Covasna. Ornitologii susţin că încălzirea globală a dereglat bioritmul păsărilor călătoare, de aceea ele vin mai repede sau mai târziu faţă de alţi ani.

Şi prima barză, care, prin tradiţie, soseşte în judeţul Covasna, a întârziat în acest an aproape zece zile, sosind abia la sfârşitul săptămânii, la Reci. Membrii Asociaţiei Rara Avis spun că celelalte colonii de berze albe o vor urma peste trei săptămâni şi apreciază că în judeţul Covasna vor sosi circa 500 de exemplare.

Agerpres

Teme articol: Rara Avis ciocarlie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Dosa Attila, 19 martie 2009
asa de mare prostie n-am auzit de mult! mai ales din gura unui asazis ornitolog. ciocarlia de camp (alauda arvensis) este una dintre primiele specii migratoare care se intorc in tara primavara... citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.