ACTUALITATE 17 octombrie 2016

Centrala termică din oraşul Întorsura Buzăului îşi va produce necesarul de combustibil pentru iarnă

de Agerpres | 787 vizualizări

Centrala termică din oraşul Întorsura Buzăului, care alimentează blocurile şi mai multe instituţii publice, îşi va produce necesarul de combustibil pentru iarnă, fiind dotată cu o staţie proprie de producere a biomasei.

Primarul Leca Băncilă a declarat luni că aproape jumătate din cantitatea de combustibil necesară pentru sezonul de iarnă este asigurată, iar restul va fi produsă pe parcurs. Potrivit acestuia, Primăria a achiziţionat toate utilajele necesare, inclusiv un tocător pentru obţinerea biomasei din deşeuri de lemn.

„S-au făcut reparaţii la centrală, la blocuri. Avem un stoc de biomasă în depozit, avem şi lemne şi toate utilajele necesare. Nu vom avea probleme cu căldura în această iarnă”, a declarat primarul Leca Băncilă.

El a mai spus că gigacaloria va costa în jur de 240 de lei la Întorsura Buzăului, însă Primăria va subvenţiona 25% din valoarea acesteia, prin urmare populaţia va plăti în jur de 170 de lei pe gigacalorie.

Intenţia autorităţilor locale este de a extinde reţeaua termică a oraşului cu aproximativ doi kilometri pentru a fi racordate şi alte instituţii publice.

Centrala termică pe rumeguş de la Întorsura Buzăului a fost construită în anul 2004, printr-un program finanţat de guvernul danez şi cel român, care au mai sprijinit instalarea unor centrale similare în localităţile Gheorgheni, Huedin, Vatra Dornei şi Vlăhiţa. Centrala asigură apă caldă şi căldură blocurilor şi instituţiilor publice din zona centrală.

Decizia construirii unei staţii proprii de producere a biomasei a fost luată pe fondul creşterii preţului acestui combustibil, dar şi pentru eficientizarea activităţii. Leca Băncilă a menţionat că, la vremea punerii în funcţiune a centralei, rumeguşul se găsea „pe toate drumurile”, gaterele nu mai ştiau cum să scape de el şi îl dădeau gratis, dar între timp au apărut mai multe centrale pe biomasă, precum şi firme care produc panouri PAL din aceste deşeuri, prin urmare este tot mai greu de procurat.

La Întorsura Buzăului, supranumită şi Mica Siberie, iarna ţine aproape şase luni pe an. Oficial, cea mai scăzută temperatură înregistrată în ultima jumătate de secol în această localitate a fost de minus 35,8 grade Celsius în 8 februarie 2005. Anul trecut, pe 8 ianuarie, la Întorsura Buzăului s-au înregistrat minus 34,6 grade Celsius.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.