ACTUALITATE 14 septembrie 2012

CCI a eliberat peste 20 de certificate de forţă majoră agricultorilor afectaţi de secetă

de Agerpres | 71 vizualizări

Aproape 30 de fermieri din judeţul Covasna care nu-şi pot onora contractele de livrare către parteneri din cauza secetei au solicitat Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) să le elibereze Certificate de forţă majoră pentru a fi absolviţi de la plata daunelor.

Preşedintele CCI Covasna, Édler András, a declarat că până acum au fost eliberate 23 de astfel de certificate din totalul celor aproape 30 de solicitări. Edler a menţionat că aceste certificate îi scutesc pe producătorii agricoli afectaţi de calamităţi naturale de la plata daunelor sau a penalităţilor.

Potrivit acestuia, numărul solicitărilor nu este mare deoarece mulţi producători agricoli nu ştiu că au această posibilitate legală de a fi exoneraţi de obligaţii în condiţiile în care neonorarea contractelor ţine de cauze independente de voinţa lor.

Certificatul se emite în baza art. 28, lit. i din Legea 335/2007 la solicitarea scrisă a agenţilor economici adresată Camerelor de Comerţ şi Industrie din România care sunt singurele instituţii abilitate legal să avizeze existenţa cazurilor de forţă majoră şi influenţa acestora asupra executării obligaţiilor contractual. Forţa majoră reprezintă, potrivit Codului Civil, orice eveniment „extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil” intervenit după naşterea obligaţiei, care face imposibilă executarea acesteia şi care înlătură răspunderea debitorului faţă de creditor”, a explicat Édler András.

Seceta din această vară a afectat considerabil producătorii agricoli din judeţul Covasna, în special cultivatorii de cartofi.

Potrivit directorului Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, culturile de cartofi sunt compromise în proporţie de 60-70%. La grâu, orz şi secară producţia din acest an a fost mai slabă cu 15 până la 35% faţă de anul trecut.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.