ACTUALITATE 18 mai 2010

Caritas din Viena se interesează de romii din Orko

de Covasna Media | 723 vizualizări
O delegație a Societății caritabile Caritas din Viena care realizează un studiu privind situația romilor din cartierul Orko s-a întâlnit cu prefectul județului, Gyorgy Ervin, pentru a afla mai multe informații despre subiectul analizat. Una dintre concluziile desprinse din discuțiile purtate a fost că situația este mai complexă decât se aşteptau şi reprezentanții autorităților locale sunt îndemnați să încerce să adapteze

O delegație a Societății caritabile Caritas din Viena care realizează un studiu privind situația romilor din cartierul Orko s-a întâlnit cu prefectul județului, Gyorgy Ervin, pentru a afla mai multe informații despre subiectul analizat.

Una dintre concluziile desprinse din discuțiile purtate a fost că situația este mai complexă decât se aşteptau şi reprezentanții autorităților locale sunt îndemnați să încerce să adapteze toate proiectele şi programele locale la specificul conaționalilor romi, deoarece numai aşa pot avea efect maxim.

Romi organizaţi şi neorganizaţi

Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituției Prefectului, Erdely Andras, populația romă din județul nostru se împarte în două grupuri distincte: cele organizate şi cele neorganizate.

Cu cele organizate, cum ar fi cele din Belin Vale, care au cinci reprezentanți în Consiliul Local, problemele sunt aproape insesizabile: se confruntă cu probleme specifice, însă respectă legea şi încearcă să trăiască în bune relații cu restul societății. Cu cele neorganizate în schimb, cum ar fi din Vâlcele, avem foarte multe probleme: fură, ocupă abuziv terenuri, construiesc fără autorizație, nu respectă nicio lege, susține prefectul György Ervin.

Din delegația sosită din Viena au făcut parte experții Grupului GOAL (Global Options and Linkages), parte a Fundației Erste-Caritas, care au programe pentru integrarea romilor în opt state din Uniunea Europeană, printre care şi România, și care în țara noastră cofinanțează trei proiecte: Şcoala Néri Szent Fülöp din Őrkő şi câte un proiect din Timişoara şi Satu Mare.

Delegația a fost condusă de Alexandre de Faria, din Portugalia şi a fost compusă din Teresa Buckle din Columbia, Camillo Antonio - Insulele Filipine, Elfride Konas şi Gáspár Zsuzsa din Austria. Delgația a fost însoțită de Varga Csaba, secretar general al Organizației CARITAS România, cu sediul în Alba Iulia, iar la întâlnire au mai participat preşedintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, şi Buja Gergely, inspector de specialitate din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe.

„Oaspeții au fost interesați de numărul romilor din Őrkő, problemele cu care se confruntă, acțiunile şi măsurile concrete pe care le întreprind autoritățile locale pentru integrarea lor, în special efectul pe care îl are asupra comunității rome Şcoala Néri Szent Fülöp. Prefectul György Ervin a informat asupra programelor guvernamentale destinate integrării romilor şi a arătat că aceasta depinde în mare măsură de activitatea reprezentatului lor, angajat al prefecturii”, arată reprezentantul Prefecturii.

Pe de altă parte, însă, se arată că, în județul Covasna schimbarea reprezentantului romilor este deosebit de dificilă, deoarece legea prevede că acesta trebuie să aibă studii superioare, mai afirmă prefectul.

Reprezentanții delegației s-au interesat și dacă Instituția Prefectului contribuie la formarea liderilor romilor, la funcționarea şcolii şi la alte activități, punctul de vedere al Prefecturii fiind de încurajare a oricărei inițiative locale şi a demersurilor posibile pentru ca acestea să primească finanțări guvernamentale.

Situaţie complexă

Din informațiile primite, oaspeții au apreciat programul pentru înlăturarea analfabetismului inițiat de Societatea TEGA şi programul Fundației Pro Nobis de a li se elibera acte de identitate tuturor romilor.

Unul dintre membrii delegației, Alexandre de Faria, a constatat însă că situația este mai complexă decât se aşteptau şi a îndemnat reprezentanții autorităților locale să încerce să adapteze toate proiectele şi programele locale la specificul conaționalilor romi, deoarece numai aşa pot avea efect maxim.

Prefectul şi-a exprimat convingerea că educația este singura cale de rezolvare a problemelor comunității rome, în condițiile în care numai cei care au absolvit o şcoală au capaciatea de a se integra în societate.

Delegația CARITAS se va întâlni în zilele următoare cu reprezentanții Inspectoratului Şcolar, ai Fundației pro Nobis şi cu ceilalți specialişti din domeniu.

Ana Sidon

Teme articol: romi tigani Orko CARITAS
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.