ACTUALITATE 6 aprilie 2020

Blocurile din Covasna vor avea dozatoare cu dezinfectant

de Daniela Luca | 1224 vizualizări

Se pune, însă, problema alimentării acestor dispozitive, spune primarul Gyerő József

Toate intrările blocurilor de locuințe din orașul Covasna vor avea, în curând, dozatoare cu soluții dezinfectante, a anunțat autoritatea locală. Acest pas vine după ce, săptămâna trecută, s-a făcut o dezinfecție în scările de bloc din localitate. 

Primăria Orașului Covasna a achiziționat dispozitive pentru soluții dezinfectante care vor fi montate la toate intrările blocurilor de locuințe din localitate. Locatarii sunt rugați să le păstreze funcționale și să le utilizeze conform scopului. Nu se știe deocamdată și cât de des vor alimentate aceste dispozitive. 

„Am acționat repede pentru că știam că va fi o căutare mare a acestor produse și repede am identificat, după multe cercetări, o firmă. De la ei am cumpărat tot stocul. După aceea am înțeles că ceilalți primari au probleme, pentru că unii au găsit 10 bucăți, în alte locuri 15 bucăți. Acum fiecare trebuie să se descurce. Noi am reușit să le cumpărăm. O să ne apucăm să le montăm începând de luni. O să fie altă problemă – cum putem să alimentăm în mod sistematic sau la intervale cât de cât acceptabile. Pe de o parte trebuie să ne asigurăm că nu se vor fura. Oamenii trebuie să fie responsabili în ale folosi. Asta o să vedem. Depinde de disciplina și de civilizația locatarilor din blocuri”, ne-a declarat primarul orașului Covasna, Gyerő József.

Totodată, reprezentanții primăriei orașului Covasna spun că și-au onorat obligația instituită în sarcina lor prin Ordonanța Militară nr. 4/2020 și au finalizat acțiunea de dezinfectare a unui număr de 104 scări de bloc. 

„În cazul a trei scări, colegilor noștri de muncă nu li s-a permis accesul, motiv pentru care îi rugăm pe locatarii acestora, să ne semnaleze momentul oportun pentru intervenție”, a specificat primarul pe pagina de Facebook. 

Gyerő József ne-a spus că pentru dezinfectarea scărilor de bloc a fost folosit hipocloritul de sodiu. 

„Am dezinfectat prin mijloacele proprii, pentru că era o povară destul de mare asupra bugetului și nu era o cheltuială prevăzută, plus că aveam și timp foarte scurt de reacție și atunci am dezinfectat cu hipoclorit de sodiu, într-o concentrație diluată, astfel încât să fie și eficientă, dar să nu deranjeze pe cetățeni. Unii ne-au spus că de ce intervenim, alții de ce nu intervenim mai repede. Unii au zis că nu e eficientă măsura, că deranjează cățeii la piciorușe, alții de ce nu intervenim de mai multe ori. Vechea poveste”, a mai adăugat edilul. 

La finalul lunii trecute, autoritățile de la București anunțau detaliile Ordonanței Militare cu numărul 4 din 29.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, care prevede, printre altele: 

„Art.6 - (1) Autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune.

(2) Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020.”

Criza de materiale dezinfectante de pe piață sau lipsa precizărilor pentru o implementare unitară a măsurii continuă însă să pună în dificultate alți edili, atât de la nivel național, cât și județean. Chiar și așa, se pare că în unele localități s-au găsit soluții, fie ele și temporare pentru a duce mai departe lupta împotriva coronavirusului. 

Sursa foto: Facebook/Gyerő József

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.