ACTUALITATE 14 ianuarie 2010

Bilanţ anual anticorupţie

de Covasna Media | 1225 vizualizări
Anul trecut a fost unul bogat în evenimente de domeniul corupţiei şi anticorupţiei. De la scandalul permiselor şi înmatriculărilor frauduloase, până la denunţuri sau flagrante, angajaţii DGA Covasna nu s-au plictisit deloc. Despre cât de ocupaţi au fost, ne povesteşte şefa Serviciului Judeţean Anticorupţie Covasna, Manuela Popescu. 14ian2010-manuela- Cât de „corupt” a fost anul 2009 din punctul de vedere al gravităţii cazurilor cercetate şi al numărului lor? - În funcţie de distribuţia gravităţii cazurilor cercetate şi al numărului acţiunilor iniţiate de către lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie în cooperare cu alte structuri competente, putem spune că semnificativ şi relevant nu este numărul dosarelor penale înregistrate ca urmare a

Anul trecut a fost unul bogat în evenimente de domeniul corupţiei şi anticorupţiei. De la scandalul permiselor şi înmatriculărilor frauduloase, până la denunţuri sau flagrante, angajaţii DGA Covasna nu s-au plictisit deloc. Despre cât de ocupaţi au fost, ne povesteşte şefa Serviciului Judeţean Anticorupţie Covasna, Manuela Popescu.

14ian2010-manuela- Cât de „corupt” a fost anul 2009 din punctul de vedere al gravităţii cazurilor cercetate şi al numărului lor?

- În funcţie de distribuţia gravităţii cazurilor cercetate şi al numărului acţiunilor iniţiate de către lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie în cooperare cu alte structuri competente, putem spune că semnificativ şi relevant nu este numărul dosarelor penale înregistrate ca urmare a săvârşirii faptelor de corupţie de către personalul MAI, ci numărul de persoane cercetate în aceste dosare, care faţă de anul 2008, la nivelul judeţului Covasna, a crescut simţitor. Putem vorbi de o creştere cu aproximativ 70%, asta şi din cauză că au fost instrumentate dosare mult mai complexe.

Conform datelor existente la nivelul Serviciului Judeţean Anticorupţie Covasna, au fost înregistrate din sesizarea proprie un număr de 17 dosare penale, din care 4 având ca infracţiune principală „Luare de mită”, 1 „Dare de mită”, 1 „Trafic de influenţă”, 11 infracţiuni prevăzute de Legea nr. 78 / 2000 pentru prevenirea descoperirea şi combaterea infracţiunilor de corupţie. De asemenea, au fost efectuate acte procedurale şi în două dosare primite din sesizarea Parchetului.

În cursul cercetărilor efectuate în cauză, au fost efectuate 51 de percheziţii la domiciliile învinuiţilor mai sus menţionaţi, la sediile unor societăţi comerciale şi instituţii publice, şi aupra unor autoturisme ocazie cu care au fost identificate şi ridicate mijloace de probă utile şi petinente în cauză.

- Câte denunţuri aţi avut, din ce domeniu şi cine le-a făcut (funcţionari, alte categorii...)?

- În perioada analizată a fost înregistrat un caz în care un agent de poliţie a sesizat lucrătorii D.G.A. atunci când un tânăr i-a oferit o sumă de bani, în schimbul neîntocmirii unui dosar penal privitor la o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

De asemenea, a mai fost înregistrat un caz în care un funcţionar a denunţat o situaţie în care colegii au fost implicaţi în comiterea unor fapte de corupţie. Totodată, au fost înregistrate un număr de 8 denunţuri, 1 plângere penală şi 6 sesizări transmise de către alte instituţii publice prin care au fost aduse la cunoştinţa lucrătorilor D.G.A. săvârşirea unor fapte de corupţie de către personal MAI.

- Ce rezultate au avut aceste cercetări?

- În cursul anului 2009, un număr de 17 dosare penale au fost înaintate structurilor de parchet competente, lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie desfăşurând activităţi procedurale în baza unui număr de 27 de ordonanţe de delegare.

Unităţile de parchet competente au întocmit 5 rechizitorii prin care au dispus trimiterea în judecată a 15 persoane pentru peste 150 de fapte penale, iar împotriva a 4 persoane s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală cu aplicarea unui număr de 4 sancţiuni administrative.

Având ca punct de plecare dosarele penale instrumentate la nivelul acestui serviciu, instanţele de judecată au pronunţat hotărâri judecătoreşti de condamnare la pedepse cu închisoarea de 4 ani cu suspendare şi termen de încercare de 7 ani, faţă de 2 persoane.

Sumele sau contravaloarea bunurilor materiale care au făcut obiectul actelor de corupţie, dovedite în procesul penal, se ridică la 1.900 de lei şi 8.000 de euro precum şi un prejudiciu adus bugetului de stat de peste 80.000 de lei.

- Sunt oamenii dispuşi să apeleze la serviciile DGA? Ce se denunţă cel mai des şi când se decid oamenii să facă acest pas?

- Pe parcursul anului 2009 faţă de anul 2008 putem sesiza o creştere a numărului de cetăţeni care sesizează atât fapte de corupţie cât şi alte fapte penale cu aproape 50 la sută mai mult decât anul 2008. Probabil există mai multă deschidere şi suntem mai cunoscuţi prin acţiunile avute.

În cadrul activităţii de relaţii cu publicul, în perioada analizată, pe timpul desfăşurării programului de audienţe stabilit la nivelul D.G.A., s-au prezentat 14 persoane care au sesizat diverse aspecte de natură juridică, pe cale de consecinţă fiind îndrumate să se adreseze instituţiilor abilitate. În afara programului de audienţe, la sediul serviciului din cadrul IPJ Covasna au fost consiliate 18 persoane, care au sesizat, la rândul lor, diferite aspecte, altele decât fapte de corupţie. Au fost înregistrate 21 de petiţii şi 5 apeluri TelVerde, formulate de către cetăţeni şi care privesc atât aspecte privitoare la săvârşirea unor fapte de corupţie cât şi alte aspecte de natură penală.

- În afara denunţurilor care ţin de competenţa DGA, primiţi şi altele, care ar fi de competenţa altor servicii? Câteva exemple...

- Da, ne sunt aduse la cunoştinţă şi alte fapte penale, civile sau chiar abateri disciplinare săvârşite de către anumite persoane, fizice sau juridice, funcţionari publici cu statut special ori lucrători din administraţia publică. Dintre acestea enumerăm: săvârşirea unor infracţiuni la patrimoniul privat ori public, infracţiunile de fals şi de serviciu săvârşite de către anumiţi funcţionari, refuzul unor instituţii publice de a răspunde la anumite cereri, comportamente necorespunzătoare cu statulul de funcţionar public şi altele.

Aceste fapte nefiind în competenţa de soluţionare a Direcţiei Generale Anticorupţie au fost transmise pentru competenta soluţionare altor structuri.

Într-un numar de trei petiţii se reclamă încălcări ale Legii fondului funciar săvârşite de către lucrători din administraţia publică locală, sens în care sunt sesizate unităţile de parchet competente.

- Câte acţiuni în flagrant aţi avut şi ce a rezultat în urma lor?

- La Serviciul Judeţean Anticorupţie Covasna au fost organizate un număr de 2 acţiuni de prindere în flagrant, ocazie cu care au fost prinse un număr de 3 persoane. Primul flagrant a fost realizat în luna septembrie 2009 când un tânăr de 19 ani a fost prins în flagrant în timp ce încerca să mituiască un agent de poliţie cu suma de 50 euro pentru a nu i se întocmi dosar penal privitor la săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. La 30 noiembrie 2009 Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna a dispus trimiterea sa în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Despre cel de-al doilea flagrant nu putem vorbi întrucat dosarul înregistrat se află în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna.

- Care ar fi cele mai spinoase şi complexe cazuri la care aţi lucrat anul trecut în judeţ şi în ce stadiu sunt acum?

- Un caz complex este cel al permiselor Covasna, demarat în urma unui denunţ depus în luna martie 2008 la Biroul Anticorupţie pentru judeţul Covasna de către un cetăţean care a susţinut că anumiţi agenţi din cadrul SPCRPCIV Covasna primesc bani şi alte foloase, prin intermediari, pentru a înmatricula autovehicule cu încălcarea atribuţiilor legale.

Verificările au durat mai bine de un an de zile, timp în care au fost desfăşurate acte procedurale şi de urmărire penală, cum ar fi: au fost puse în executare un număr de 53 autorizaţii de interceptare telefonică, 51 de autorizaţii de percheziţii domiciliare şi asupra unor vehicule, 18 percheziţii informatice. De asmenea, cu sprijinul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă au fost puse în executare un număr de 22 de autorizaţii de supraveghere.

Până în prezent Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna a întocmit, în urma acţiunii, două rechizitorii potrivit cărora au fost deferiţi justiţiei un număr de 12 inculpaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni de aderare la grup infracţional organizat, infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu , infracţiuni de fals etc.

- Din totalul persoanelor cercetate, câte erau membre MAI?

- În cursul anului 2009 au fost cercetate un număr de 25 de persoane pentru fapte de corupţie, din care 22 lucrători M.A.I., având ca punct de plecare sesizările înregistrate în această perioadă. Totodată s-au continuat cercetările şi faţă de un numar de 29 de făptuitori sau învinuiţi din dosarele înregistrate în anii anteriori.

- Pentru ce au fost învinuite?

- Personele cercetate au fost puse sub învinuire atât pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie prevăzute atât de Codul Penal (dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă) cât şi de Legea nr. 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea infracţiunilor de corupţie. Alte fapte penale săvârşite de către cei cercetaţi mai putem enumera şi: asociere la grup infracţional organizat, infracţiuni de fals sau de serviciu.

- Cum staţi cu personalul, este suficient?

- În prezent în cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Covasna îşi desfăşoară activitatea un număr de 5 ofiţeri şi cu siguranţă se impune o creştere a numărului de lucrători, însa contextul general nu ne permite acest lucru.

Suntem norocoşi că avem şansa de a lucra cu o echipă extraordinară, şi aici mă refer la întregul aparat al Direcţiei Generale Anticorupţie, putând conta oricând pe sprijinul, competenţa şi profesionalismul colegilor din aparatul central cât şi al celor din judeţele învecinate, aşa cum şi lucrătorii acestui serviciu au desfăşurat activităţi pe întreg teritoriul ţării atunci când acest lucru s-a impus.

- Ce le transmiteţi acum la început de an lucrătorilor MAI din judeţul Covasna?

- În primul rând le doresc tuturor multă sănătate, lor şi familiilor lor, de asemenea să-şi desfăşoare activitatea profesională în parametri cât mai buni.

Totodată doresc să le transmit încă o dată că rolul DGA nu este acela de a culpabiliza un întreg sistem şi de a-l trata ca fiind cel mai corupt, rolul nostru este acela de a îndepărta pe cât mai mulţi dintre cei certaţi cu legea, astfel încât cei oneşti, cinstiţi să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii normale, fără teama de a fi „vânduţi sau trădaţi“.

Interviu de Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
un cetatean, 1 decembrie 2010
Doamna Manuela Popescu,ne puteti transmite prin intermendiul singurului site serios pe care il avem si noi romani si maghiari din judetul Covasna,unde,si la ce adresa din Bucuresti,pot fi reclamati citeste integral
aelasi, 10 martie 2010
sa vedem ce o sa scrie doamna Popescu la anu ca nu mai e domnu Kiss sa ii instrumenteze dosarele
furios, 15 ianuarie 2010
Cu ce “echipa extraordinara” lucrati doamna Manuela Popescu, si cum se poate ca adevaratii corupti nici nu amintiti de ce nu cautati printre militieni? , cand scapati odata de toti comunisti cum citeste integral
radu, 15 ianuarie 2010
Cu ce "echipa extraordinara" lucrati doamna Manuela Popescu?Si domnul procuror Kiss Alexandru, cu care ati lucrat si care acum este in arest pentru luare de mita facea parte din echipa extraordinara? citeste integral
rembrandt, 14 ianuarie 2010
in dosarul permise ce se intimpla ca vad ca nu mai scrieti nimic.ce se intimpla cu procesele?pentru ca aia care au iesit afara sunt bine mersi iar accidente gramada. si tot cu aceasi instructor invata citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.