ACTUALITATE 1 octombrie 2009

Benedek Elek, în mărime naturală la Băţanii Mici

de Covasna Media | 294 vizualizări
[singlepic=389,400,200,,left]Sute de persoane au luat parte ieri, la Băţanii Mici, la dezvelirea statuii celui mai important scriitor-povestitor maghiar din Transilvania, Benedek Elek. Statuia în mărime naturală a lui Benedek Elek a fost amplasată într-un părculeţ amenajat în faţa şcolii generale din localitate, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la naşterea scriitorului. Produsă în mod original, stând pe bancă, într-un gest de relaxare, statuia lui Benedek Elek a

Sute de persoane au luat parte ieri, la Băţanii Mici, la dezvelirea statuii celui mai important scriitor-povestitor maghiar din Transilvania, Benedek Elek. Statuia în mărime naturală a lui Benedek Elek a fost amplasată într-un părculeţ amenajat în faţa şcolii generale din localitate, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la naşterea scriitorului.

Produsă în mod original, stând pe bancă, într-un gest de relaxare, statuia lui Benedek Elek a fost atracţia copiilor aflaţi la manifestarea dedicată marelui scriitor maghiar, atât de apropiat de cei mici prin poveştile sale.

Statuia nu i-a emoţionat însă doar pe cei mici, adulţii arătându-se, la rândul lor, încântaţi de această reprezentare inedită a scriitorului covăsnean, realizată de artistul plastic Vargha Mihaly. Printre oaspeţii de onoare ai evenimentului s-au aflat strănepoata scriitorului Benedek Elek, Szabo Reka, preşedintele UDMR, Marko Bela, şi guvernatorul judeţului Wärmland din Suedia, înfrăţit cu judeţul Covasna, Eva Ericsson.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, în calitatea sa de poet, a apreciat că această statuie transmite mesajul întoarcerii acasă şi al momentelor de tihnă, ce pot fi regăsite de către orice om care, după ce a hoinărit prin lume, s-a decis să revină pe plaiurile natale.

Marko Bela a mai spus, în cuvântarea sa către cei prezenţi, că cele mai vechi amintiri ale sale, legate de Băţanii Mici, sunt legate de prima sa profesoară, originară de aici. Liderul UDMR a mai arătat însă că legăturile sale cu Băţanii Mici au continuat apoi prin însăşi literatura lui Benedek Elek, o literatună cunoscută fiecărui copil maghiar.

Zilele „Benedek Elek” au marcat 150 de ani de la naşterea scriitorului originar din Băţanii Mici şi 80 de ani de la moartea acestuia, fiind organizate de Biblioteca Judeţeană, alături de Consiliul Judeţean Covasna, Muzeul Naţional Secuiesc, Centrul de Cultură Covasna şi ONG-uri. Zilele au cuprins ateliere, întâlniri între scriitori, dezbateri, proiecţii de filme inspirate din basmele maghiare şi expoziţii, toate având în centrul lor cărţile pentru copii şi simbolul Benedek Elek

Monica Rizea

Teme articol: statuie Benedek Elek
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.