ACTUALITATE 12 iunie 2017

Beke István, vinovat? Covăsnenii răspund: 50-50

de Covasna Media | 1592 vizualizări

Rubrica săptămânală „Verdictul cititorilor” prezintă un rezultat interesant al sondajului de opinie prezentat pe site-ul www.covasnamedia.ro săptămâna trecută. La întrebarea „consideri că Beke István este vinovat de acuzațiile aduse?”, cei 78 de respondenți s-au poziționat în două tabere egale: 39 cred că bărbatul din Târgu Secuiesc se face vinovat de acte de terorism împotriva etnicilor români, în vreme ce restul de 39 de participanți la sondaj sunt de părere că acuzațiile aduse de autorități sunt cât de poate de false.

Întrebarea a fost formulată în contextul publicării în exclusivitate a interviului cu Beke István, în care s-a prezentat, pentru prima dată într-un cotidian românesc, și punctul acestuia de vedere. Materialul jurnalistic a fost prezentat publicului în trei ediții ale ziarului „Observatorul de Covasna”, din 31 mai, 7 și 9 iunie.

Informațiile venite chiar de la „personajul” principal al evenimentelor din jurul datei de 1 decembrie 2015 au provocat reacții nu doar în cazul sondajului, ci și pe pagina de Facebook a ziarului nostru.

„Eu cred că nu a fost vorba de nici un act terorist. Îi invidiez (pe maghiari - n.red.) pentru spiritul lor naționalist, pentru mândria de a fi secui, sentiment care românilor le este străin. Românii fac pe naționaliștii și pe patrioții doar pe Facebook, în realitate pun nume cât mai străine copiilor lor, copiază tradițiile și împrumută sărbătorile altor popoare, își blamează neamul și poporul, se înșeală între ei. Am vorbit personal cu un prieten de-al lui Beke, mi-a zis că totul a fost o înscenare. Și eu am avut tendința să-l condamn. Conflictele între secui și români nu ar trebui să existe”, a scris un cititor pe Facebook.

„Nu contează ce naționalitate are!!!!! Teroristul este terorist! Și trebuie pedepsit exemplar!!!”, s-a exprimat un alt cititor.

„Din atâta „istorie" ar trebui să învățăm ceva, nu să o repetăm la nesfârșit”, este de părere altcineva.

„Măi oameni buni mai terminați cu ura că nu aduce nimic bun. Români și maghiari trăim în aceeași țară și trebuie să ne respectăm reciproc, iar persoanele care instigă la ură alungate din ambele tabere. Ce a fost a fost, trecutul nu îl mai putem schimba, dar putem face un viitor mai bun copiilor noștri. Ce este amuzant din toata treaba asta este că majoritatea dintre noi suntem creștini, dar nimeni nu este dispus să întoarcă și obrazul celălalt”, a concluzionat o voce mai împăciuitoare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.