ACTUALITATE 10 iulie 2016

„Balaurul” din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, înlăturat la solicitarea prefectului

de Agerpres | 2283 vizualizări

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a solicitat intervenţia Inspectoratului de Stat pentru Construcţii (ISC) pentru înlăturarea uriaşului dâmb de pământ rămas în piaţa centrală a municipiului Sfântu Gheorghe după finalizarea lucrărilor de reamenajare urbanistică şi realizarea zonei pietonale, drept urmare, în cursul zilei de vineri, începând lucrările de nivelare a terenului.

Prefectul a declarat că nu era normal ca această uriaşă movilă de pământ să rămână în faţa Prefecturii şi a Consiliului Judeţean, în condiţiile în care lucrările au fost terminate.

„Am cerut ISC să intervină şi să desfiinţeze organizarea de şantier pentru că lucrarea a fost finalizată. Nu e normal să rămână aşa, am cerut să aducă terenul la starea iniţială. Nu doar că strică aspectul urbanistic, dar ne şi încurcă, pentru că blochează zona”, a declarat Sebastian Cucu.

Autorităţile locale au ridicat în mod deliberat mormanul de pământ în faţa celor două instituţii cu scopul de a continua proiectul de reamenajare cu extindere a parcului prin realizarea unei coline verzi, de aproximativ cinci metri înălţime, 13 lăţime şi 33 lungime, care să simbolizeze, conform proiectanţilor, „trupul pietrificat al balaurului răpus de patronul spiritual al oraşului, Sfântul Gheorghe”. Lucrările nu au continuat pentru că Prefectura a chemat în instanţă Consiliul local Sfântu Gheorghe, cerând anularea Planului Urbanistic Zonal pe considerentul că nu avea avizele necesare de la SRI şi Ministerul Apărării Naţionale.

Prefectul Sebastian Cucu a menţionat că, pentru a putea continua acest proiect, autorităţile locale vor trebui să urmeze toate procedurile şi să obţină toate avizele necesare.

Proiectul privind ridicarea „balaurului” a stârnit de-a lungul timpului numeroase controverse în rândul comunităţii locale, printre contestatari numărându-se conducerea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), care e de părere că autorităţile locale aflate sub culorile UDMR doresc să se folosească de această colină uriaşă de pământ pentru a ascunde vederii un important personaj istoric şi un simbol naţional românesc, respectiv statuia voievodului Mihai Viteazul din piaţa alăturată.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a respins aceste acuzaţii, afirmând că prin ridicarea acestei coline se doreşte, de fapt, delimitarea părţii istorice a oraşului de Piaţa Mihai Viteazul care, în opinia sa, are un aspect „comunist” imprimat de blocuri şi de clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 11 iulie 2016
Corect, era pacat sa vezi mizeria aia zi de zi! In plus, piata se va deschide si mai mult, arata foarte bine fara "balaurul" ala si va arata si mai bine, cu mai multa deschidere, asta are nevoie o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.