ACTUALITATE 26 ianuarie 2010

Baie la copcă

de Covasna Media | 386 vizualizări
Kelemen László îşi întăreşte sistemul imunitar prin băi la minus 20 de grade 27ian2010-copcaCu toate că afară temperaturile au coborât bine sub minus 20 de grade şi atenţionările meteorologice de ger nu mai contenesc, unii au găsit în frig o metodă inedită de a-şi stimula sistemul imunitar şi de a-şi menţine sănătatea. De când s-a lăsat frigul serios, preşedintele Asociaţiei de Protecţie a Păsărilor Rara Avis din judeţul Covasna, Kelemen László – un mare iubitor de natură şi păsări – s-a folosit de zilele geroase ca să facă... baie la copcă. Pe lacul de la Reci, el a săpat în gheaţă o gaură suficient cât să intre în ea şi cum a prins o zi mai rece a profitat pentru a-şi întări mintea şi trupul la frig. Costumat doar în şort, o căciulă, mănuşi, ochelari şi un batic la gât, el s-a scufundat în apă până la subsiori. La minus 15 - 20 grade cât erau în acel moment, abia a spart gheaţa că repede s-a şi format la loc o pojghiţă subţire.

Kelemen László îşi întăreşte sistemul imunitar prin băi la minus 20 de grade

27ian2010-copcaCu toate că afară temperaturile au coborât bine sub minus 20 de grade şi atenţionările meteorologice de ger nu mai contenesc, unii au găsit în frig o metodă inedită de a-şi stimula sistemul imunitar şi de a-şi menţine sănătatea.

De când s-a lăsat frigul serios, preşedintele Asociaţiei de Protecţie a Păsărilor Rara Avis din judeţul Covasna, Kelemen László – un mare iubitor de natură şi păsări – s-a folosit de zilele geroase ca să facă... baie la copcă.

Pe lacul de la Reci, el a săpat în gheaţă o gaură suficient cât să intre în ea şi cum a prins o zi mai rece a profitat pentru a-şi întări mintea şi trupul la frig. Costumat doar în şort, o căciulă, mănuşi, ochelari şi un batic la gât, el s-a scufundat în apă până la subsiori. La minus 15 - 20 grade cât erau în acel moment, abia a spart gheaţa că repede s-a şi format la loc o pojghiţă subţire.

„E un obicei pe care îl practic de 3 ani încoace. Din copilărie mă gândeam să fac asta, dar abia acum 3 ani mi-a venit curajul şi m-am gândit să trec la fapte. Şi vara şi iarna petrec mult timp la Reci şi am zis să încerc. Cu cât e mai frig, cu atât e mai bine. E bine pentru imunitate, să nu ai probleme de sănătate”, a spus acesta. Laci spune că deşi metoda folosită de el are efect şi împotriva virusurilor şi a gripei noi, a ales totuşi calea mai sigură şi s-a vaccinat împotriva virsului A/H1N1.

Vrea să încerce şi alte lacuri

Practic, el povesteşte că dacă mergi de câteva ori şi stai câteva minute în reprize în care te mai şi înveleşti, în funcţie de cum şi cât rezişti, după două săptămâni de antrenament poţi să stai câteva secunde – un minut în apa rece, iar toată experienţa în sine te ajută să îţi întăreşti imunitatea.

„Mă pregătesc să merg şi la alte lacuri, până acum mergeam singur, poate cu timpul vor mai veni şi alţii. Şi mintea o stimulezi, nu doar corpul. La început ţi-e frig, dar trebuie să învingi frigul şi dacă rezişti, poţi să faci faţă şi în alte situaţii, din orice domeniu. E o experienţă unică, când intri în apă şi după mai multe săptămâni poţi să te concentrezi nu numai la frig, ci la ce te înconjoară, la frumuseţea naturii”, a mai spus el.

Dacă se păstrează gerul şi în zilele următoare, Kelemen László intenţioneaă să profite şi să mai facă baie la copcă, întrucât la minus 5 sau minus 10 grade spune că nu este destul de frig pentru astfel de băi imunizante.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.