ACTUALITATE 10 martie 2009

Autorităţile din Dobârlău solicită sprijin împotriva inundaţiilor

de Covasna Media | 604 vizualizări
La fiecare ploaie, localnicii stau cu frica în sân că le sunt inundate gospodăriile

Primarul comunei Dobârlău, Vasile Maxim, a reluat către conducerea judeţului şi Prefectură solicitarea privind sprijinul în vederea rezolvării problemei inundaţiilor, având în vedere că odată cu venirea ploilor pârâul iese din matcă şi inundă mai multe gospodării, provocând reale pagube. Potrivit primarului, este vorba de două zone unde ar fi necesară intervenţia, şi anume la Lunca Mărcuş, unde sistemul de pompe adus de Autoritatea Naţională de Îmbunătăţiri

La fiecare ploaie, localnicii stau cu frica în sân că le sunt inundate gospodăriile

Primarul comunei Dobârlău, Vasile Maxim, a reluat către conducerea judeţului şi Prefectură solicitarea privind sprijinul în vederea rezolvării problemei inundaţiilor, având în vedere că odată cu venirea ploilor pârâul iese din matcă şi inundă mai multe gospodării, provocând reale pagube. Potrivit primarului, este vorba de două zone unde ar fi necesară intervenţia, şi anume la Lunca Mărcuş, unde sistemul de pompe adus de Autoritatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare trebuie pus în funcţiune pe o platformă care să fie realizată de autorităţile locale. A doua zonă problematică din punctul de vedere al inundaţiilor este în centrul Dobârlăului, unde pe o lungime de 800 de metri trebuie realizată canalizarea pârâului Tărlung. „Suntem mereu în alertă din cauza ploilor. Nu putem sta într-un stres şi o teamă continue. La o ploaie normală deja avem probleme. A fost făcut un proiect de Hotărâre de Guvern şi a fost înaintat, dar nu s-a finalizat nimic. Am depus o nouă documen taţie, la prefect şi la preşedintele Consiliului Judeţean, pentru reluarea solicitării privind acest sprijin”, spune primarul Vasile Maxim.

Suma de care au nevoie autorităţile locale pentru a rezolva aceste probleme este de aproximativ 7-8 sute de mii de lei, bani solicitaţi şi anul trecut printr-o Hotărâre de Guvern.

Aceste zone din comuna Dobârlău sunt printre primele care sunt inundate, odată cu Sita Buzăului, atunci când vine vorba de ploi. Iarna trecută specialiştii din cadrul Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au spart mai multe mii de metri cubi de gheaţă în zonele în care topirea lor ar fi produs inundarea a zeci de gospodării, una din aceste zone fiind tocmai în Dobârlău.

Şi primarul din Sita Buzăului, Constantin Filofi, a amintit de aceeaşi problemă a inundaţiilor, care ar putea fi evitată prin regularizarea râului Buzău. Problema a fost prezentată în cadrul şedinţei cu primarii, de la Consiliul Judeţean, la fel şi cea a comunei Dobârlău.

Preşedintele CJ, Tamas Sandor, a afirmat că nu au reuşit să atragă bani din fondul pentru intervenţie, dar urmează să refacă şi să reia acele proiecte de Hotărâre de Guvern care au fost întocmite anul trecut.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.