ACTUALITATE 14 decembrie 2009

Au început înscrierile pentru Bac!

de Covasna Media | 556 vizualizări
În jur de 1.900 de liceeni se pot înscrie la prima sesiune [singlepic=718,250,250,,left]Elevii de liceu se pot înscrie de astăzi şi până la sfârşitul săptămânii, respectiv inter valul 14 – 18 decembrie, pentru susţinerea Bacalaureatului, prima sesiune. Spre deo sebire de anii anteriori, viitorul Bacalureat presupune evaluarea competenţelor la elevii de liceu după o nouă metodologie. Astfel, absolvenţii claselor a XIIa vor susţine trei probe scrise şi două probe

În jur de 1.900 de liceeni se pot înscrie la prima sesiune

Elevii de liceu se pot înscrie de astăzi şi până la sfârşitul săptămânii, respectiv inter valul 14 – 18 decembrie, pentru susţinerea Bacalaureatului, prima sesiune. Spre deo sebire de anii anteriori, viitorul Bacalureat presupune evaluarea competenţelor la elevii de liceu după o nouă metodologie. Astfel, absolvenţii claselor a XIIa vor susţine trei probe scrise şi două probe orale, în timpul anului, faţă de patru probe scrise şi două orale câte avea până acum Bacalaureatul şi toate întro săptămână două.

Probele scrise la examenul de viitor arată în felul următor: probă scrisă la limba şi literatura română probă comună pentru toate profilurile şi specializările, probă scrisă la limba şi literatura maternă – probă comună pentru aceeaşi limbă, pentru elevii care au urmat studiile liceale întro limbă a minorităţilor naţionale, la toate filierele, profilurile şi specializările, o probă scrisă, diferită în funcţie de profil şi filieră – matematică pentru profilul real din filiera teoretică, pentru cea tehnologică, sau, după caz, vocaţională, respectiv istorie pentru profilul umanist din filiera teoretică sau vocaţională.

În fine, cea dea patra probă este una la care elevul poate opta în funcţie de filiera, profilul şi specializarea urmate – fizică, chimie, biologie sau informativă, pentru real, sau geografie, filosofie, logică, argumentare şi comunicare, economie, psihologie şi sociologie, pentru profilul umanist.

Probele orale vor avea loc la începutul anului următor până în luna aprilie şi cuprind evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, proba orală la limba maternă, pentru elevii care au învăţat la un liceu specializat în acest sens, proba pentru evaluarea competenţelor digitale şi proba de limba modernă. „Din punctul de vedere al candidaţilor, elevii au spus că pentru ei va fi mai uşor, timpul este sficient şi nu vor fi supuşi unui stres atât de mare ca atunci când probele erau la un loc. Ceea ce îi derutează puţin este faptul că la media de Bacalaureat nu se mai ţine cont de rezultatul la probe orale, ci va fi admis sau respins, şi trebuie să se prezinte la toate probele orale“, a explicat şefa Inspec toratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Keresztely Irma.

Şcolile – în concediu fără plată

Această săptămână de înscrieri coincide la nivelul judeţului şi cu concediul fără plată al cadrelor didactice, astfel că şcolile intră întro mică vacanţă, neplătită, înainte de sărbătorile de iarnă. În unele şcoli această vacanţă va începe pe 16, altele din 15, însă pentru toţi vacanţa de iarnă se termină pe 3 ianuarie şi şcoala începe pe 4 ianuarie.

Ana Sidon

Sursa foto: rozone.info

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.