ACTUALITATE 11 mai 2010

Ape furioase la Pava, în comuna Zăbala

de Covasna Media | 862 vizualizări
O rupere de nori a dus la inundarea câtorva zeci de gospodării, ruperea mai multor podeţe şi dispariţia unor animale O rupere de nori care a afectat duminică satul Pava a provocat pagube în peste 70 de gospodării și a distrus peste 1,5 kilometri de drum, un pod şi mai multe podeţe. Apa care a pătruns în gospodăriile oamenilor din Pava a inundat totodată și mai multe fântâni, zeci de grădini şi de pivniţe. Primarul comunei Zăbala, Adam Attila Peter, ne-a declarat că pagubele Primăriei se ridică la 300.000 de lei, însă cel mai regretabil

O rupere de nori a dus la inundarea câtorva zeci de gospodării, ruperea mai multor podeţe şi dispariţia unor animale

O rupere de nori care a afectat duminică satul Pava a provocat pagube în peste 70 de gospodării și a distrus peste 1,5 kilometri de drum, un pod şi mai multe podeţe.

Apa care a pătruns în gospodăriile oamenilor din Pava a inundat totodată și mai multe fântâni, zeci de grădini şi de pivniţe. Primarul comunei Zăbala, Adam Attila Peter, ne-a declarat că pagubele Primăriei se ridică la 300.000 de lei, însă cel mai regretabil este că a fost afectată munca oamenilor.

„Oamenii aveau în pivniţe cartofi, ceapă, legume şi fructe, aşa cum este normal. Aveau vin sau palincă şi multe altele, iar în grădini aveau diverse legume de sezon. Toate au fost distruse de apă şi nu se mai pot recupera, ceea ce nu e deloc plăcut. În plus, apa a dus şi vreo doi porci, câteva oi şi găini”, a declarat primarul.

Potrivit acestuia, paguba provocată Primăriei provine din distrugerea unui pod de lemn de peste şapte metri, pe care se putea ajunge cu maşina la câteva gospodării, dar şi din distrugerea a peste 1,5 kilometri de drum din comună.

„Apa a luat tot balastul de pe drum - cam 800 de metri cubi, care acum vor trebui înlocuiţi. În plus, podul de lemn va trebui refăcut şi am dori să-l refacem cu unul de beton, care să fie mai sigur pe viitor. Dincolo de asta mai avem alte podeţe distruse şi fântânile inundate, însă pentru acestea am primit deja dezinfectanţi de la Direcţia pentru Sănătate Publică”, a mai spus primarul, insistând că paguba oamenilor rămâne însă cea mai mare.

În afara pagubelor materiale, ruperea de nori din localitatea Pava - unde sunt aproximativ 800 de gospodării, nu a provocat nicio victimă omenească. Pentru acoperirea pagubelor şi refacerea cât mai rapidă a drumului, a podului rupt şi a celor câteva podeţe care au cedat furiei apelor, administraţia locală se bazează pe sprijinul Consiliului Judeţean Covasna.

Monica Vajna

Sursa foto: ISU Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.