ACTUALITATE 27 noiembrie 2020

Anual, peste 1.000 de pacienți sunt luați în evidență oncologică la SJU Covasna

de Daniela Luca | 2120 vizualizări

Numărul este în creștere din cauza noilor modalități de investigare, spun medicii 

Secția de Oncologie a Spitalul Județean de Urgență (SJU) Covasna din Sfântu Gheorghe și-a continuat activitatea, cu anumite modificări, și în această perioadă pandemică. Anual, cei trei medici oncologi care activează în cadrul secției iau în evidență aproximativ 1.000 de pacienți, iar numărul acestora crește de la an la an, a spus joi, într-o conferință de presă, șeful compartimentului Oncologie medicală, dr. Hajdu Károly Adrian. Conform acestuia, în primele zece luni ale anului, aici s-au efectuat peste 1.300 de terapii oncologice și aproximativ 2.700 de consultații. 

Chiar dacă întregul sistem medical a fost axat în ultimele luni pe lupta cu noul coronavirus, pacienți cu afecțiuni grave nu au fost lăsați deoparte, spune managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert. Acesta a punctat că activitatea medicală a fost continuată și în condițiile actuale, chiar dacă a fost nevoie de unele sacrificii. 

„A fost un moment în care doar secția noastră a funcționat și la o distanță de 200 de kilometri o altă secție de oncologie nu prea funcționa. Noi am luat o decizie în acest sens și, citez o formulare făcută publică pe rețelele de socializare, „am mutat secția într-un ghetou”. Da, într-adevăr, față de secția în care a funcționat și condițiile de acolo nu se compară cu locul unde se desfășoară acum activitatea, dar se desfășoară, și asta a fost decizia pe care am luat-o împreună cu colegii, să funcționeze, pentru că este importantă și în această situație continuitatea administrării tratamentelor și asigurarea de asistență medicală și în această privință. Din punctul nostru de vedere, am luat toate măsurile organizatorice de a organiza activitatea și toate măsurile de siguranță ce se puteau lua în această privință, pornind de la testarea personalului și până la testarea înainte de ședințele de chimioterapie a pacienților”, a spus András-Nagy Róbert. 

Număr mare de consultări și terapii oncologice 

Medic specialist oncolog, șeful compartimentului Oncologie medicală din cadrul SJU Covasna, dr. Hajdu Károly Adrian a spus în cadrul aceleiași conferințe de presă că, în pofida tuturor dificultăților întâmpinate în această perioadă a schimbărilor impuse de pandemia Covid, s-a reușit efectuarea a peste 1.300 de terapii oncologice în spital. Tot în aceeași perioadă, din ianuarie până la sfârșitul lunii octombrie, în policlinică s-au făcut aproximativ 2.700 de consultații. 

În ceea ce privește patologia tumorală a pacienților adulți, anul trecut în evidență oncologică au fost peste 7.000 de pacienți, în diferite stadii ale bolii. Cifra variază, pentru că unii ies, iar alții noi intră, spune medicul oncolog. Conform acestuia, sub tratament sunt în jur de 2.700 de pacienți. Anual, aproximativ 1.000 de persoane noi sunt luate în evidență oncologică. Cifra este mai mare față de acum zece ani, când între 600 și 700 de persoane din județ aflau că suferă de cancer. 

„Pentru a putea trata în siguranță pacienți oncologici și hematologici am fost nevoiți să asigurăm circuite complet separate, astfel că am fost nevoiți să ne mutăm temporar într-un corp de clădire total izolat de celelalte secții din spital. Accesul pacienților în aceste două secții este permis doar după testarea prin Real Time PCR pentru SARS-CoV-2. Aceste modificări au fost făcute atât pentru protecția pacienților, dar și pentru a putea menține funcționale cele două secții. (...) Am fost printre primele spitale din România, care alături de Direcția de Sănătate Publică am făcut aceste testări Real Time PCR special pentru pacienții onco-hematologici”, a spus dr. Hajdu Károly Adrian.

„Îi rog pe colegii mei să vină în ajutorul pacienților prin a le oferi informații concrete”

Acesta a precizat totodată că pacientul are dreptul să fie informat corect și complet în legătură cu  diagnosticul său încă de la stabilirea acestuia.  

„Sunt foarte multe situații în care pacienții și aparținătorii acestuia au dificultăți în a accepta și a înțelege diagnosticul comunicat de către medicul oncolog. Acest lucru se întâmplă pentru că până în acel moment lui nu i se explică ce înseamnă acea patologie oncologică și ce implicări are asupra stării lui de sănătate și asupra vieții lui. Pe această cale îi rog pe colegii mei să vină în ajutorul pacienților prin a le oferi informații concrete despre patologia oncologică și să accepte colaborarea cu noi, oncologii”, a declarat dr. Hajdu Károly Adrian.

O altă dificultate de care se lovesc medicii oncologi din ce în ce mai des sunt pacienții care ajung la spital doar în faze terminale. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsa educației medicale din țara noastră, spune dr. Hajdu Károly Adrian. Această lipsă are un efect devastator asupra sistemului sanitar, dar mai ales asupra pacienților, punctează el.  

„Rugămintea mea față de pacienți este ca de îndată ce observă orice modificare asupra stării de sănătate, să se investigheze, se să adreseze medicului de familie. Aduc în discuție și această temă pentru că în ultima perioadă întâlnim din ce în ce mai mulți pacienți care se prezintă în stadii avansate ale bolii, motiv pentru care opțiunile terapeutice sunt limitate ca număr și eficiență, stadiile III și IV având un prognostic net inferior față de stadiile incipiente”, a precizat șeful compartimentului Oncologie medicală din cadrul SJU Covasna. 

Plângerile din partea pacienților, în viziunea personalului medical 

În ceea ce privește plângerile unor pacienți referitoare la deciziile terapeutice luate de medicii oncologi, managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert spune că toate deciziile terapeutice sunt luate în baza ghidurilor oncologice internaționale și au o bază legală întemeiată în spate. În cazul în care un medic ia o decizie terapeutică în afara acestui protocol, este pasibil de amendă, spune acesta. 

„Au fost multe plângeri, declarații, observații verbale în ceea ce privește stabilirea tratamentului. Medicul oncolog trebuie să ia o decizie de tratament pe baza legislației, pe baza ghidurilor, pe baza unor dispoziții ale unor ordine de ministru care aprobă ghidurile, deci totul este un ciclu care are un fundament legal în spate. Nu poate să devieze de la acele prevederi legale care reglementează până la urmă și activitatea medicală. Pe de altă parte, ce avem noi în plus față de alte spitale în această privință, este că noi avem la dispoziție un sistem informatic, un soft care poate să calculeze la virgulă doza de tratament”, a punctat András-Nagy Róbert. 

„Vă rog frumos să țineți cont că deși uneori suntem copleșiți de numărul mare de cazuri, întotdeauna suntem aici pentru a vă oferi cele mai bune servicii medicale și aici vreau să fac o paranteză în care să subliniez că toate deciziile terapeutice sunt luate în baza ghidurilor oncologice internaționale, a deciziei comisiei multidisciplinare din cadrul spitalului și că dispunem de aceleași tratamente inovative ca și în centrele universitare. Binele pacientului este o prioritate pentru noi. (...) Noi, ca și echipă, ne străduim să ne adaptăm necesităților și particularităților fiecărui pacient în măsura în care sistemul sanitar românesc și legislația ne permit acest lucru”, a adăugat și dr. Hajdu Károly Adrian.

Numărul cazurilor este în creștere de la an la an 

Cel mai des întâlnit tip de cancer pe care îl tratează medicii oncologi de la SJU Covasna este cel de sân sau patologia tumorală mamară la femei și cancerul colorectal, urmate de cel pulmonar și de prostată, la bărbați. 

Mortalitatea cea mai mare se înregistrează în cazul cancerului bronho-pulmonar, al melanomului și a sarcomului, spune dr. Hajdu Károly Adrian, însă, conform acestuia, totul depinde de particularitățile fiecărui caz în parte.

Medicul a precizat că observă în fiecare an o creștere a numărului de cazuri noi de îmbolnăvire. 

„Asta se datorează probabil și noilor modalități de investigare a acestor patologii. Cred că în ultima perioadă avem mai multe posibilități de a găsi aceste cancere pentru pacienții care se investighează în timp util. Se poate afirma că și mortalitatea a scăzut, mai ales în anumite localizări. Vă dau aici exemplul melanomului malign, dacă acum 5-7 ani un pacient cu melanom malign în stadiul 4 avea o speranță de viață de sub un an, la șase-opt luni de zile, în ziua de azi putem vorbi de patru-cinci ani, supraviețuire”, a adăugat dr. Hajdu Károly Adrian. 

Totodată, dacă în general majoritatea pacienților bolnavi de cancer care ajung la SJU Covasna au peste 60 de ani, în ultima perioadă sunt și foarte mulți pacienți tineri, sub 40 de ani. 

Șeful compartimentului de Oncologie medicală a amintit de necesitatea unui control medical anual. De asemenea, fumatul, băuturile alcoolice, stilul de viață incorect, alimentația proastă, lipsa exercițiilor fizice și stresul sunt cei mai mari dușmani ai sănătății, spun medicii oncologi. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.