ACTUALITATE 15 martie 2009

Antal Árpád nu renunţă la plăcuţele bilingve

de Covasna Media | 354 vizualizări
Primarul mun. Sfântu-Gheorghe caută soluţii pentru amplasarea acestora

După ce a solicitat amplasarea de plăcuţe bilingve pe toate instituţiile din Sfântu-Gheorghe, primarul Antal Arpad spune că nu vrea scandal pe această temă cu prefectul Codrin Munteanu. Acesta din urmă s-a arătat de acord cu iniţiativa lui Antal Arpad de a amplasa plăcuţe bilingve în Sfântu-Gheorghe, dar a atras atenţia că acestea nu pot fi amplasate decât pe instituţiile subordonate Consiliului Local şi nu şi pe cele deconcentrate, care se

Primarul mun. Sfântu-Gheorghe caută soluţii pentru amplasarea acestora

După ce a solicitat amplasarea de plăcuţe bilingve pe toate instituţiile din Sfântu-Gheorghe, primarul Antal Arpad spune că nu vrea scandal pe această temă cu prefectul Codrin Munteanu. Acesta din urmă s-a arătat de acord cu iniţiativa lui Antal Arpad de a amplasa plăcuţe bilingve în Sfântu-Gheorghe, dar a atras atenţia că acestea nu pot fi amplasate decât pe instituţiile subordonate Consiliului Local şi nu şi pe cele deconcentrate, care se subordonează Prefecturii. În plus, prefectul a solicitat respectarea legii, în sensul în care respectivele plăcuţe trebuie să cuprindă denumirea instituţiilor în limba oficială a Statului - limba română şi sub aceasta în cea a minorităţii ce depăşeşte procentul de 20% - în acest caz, limba maghiară. Antal Arpad a reacţionat joi la indicaţiile lui Codrin Munteanu cerându-i acestuia să respecte comunitatea maghiară aşa cum şi primarul o respectă pe cea românească.

„Îmi pare rău că un om tânăr (...) se ocupă cu aceste lucruri şi că pe dânsul îl deranjează că la intrarea în Primăria Sfântu Gheorghe, în partea dreapta sus scrie în maghiară şi în cea stângă jos scrie în maghiară. Vă spun sincer, pe mine mă sperie că prefectul se ocupă cu aceste lucruri. Dacă e să fim cinici, spun că dacă schimbăm plăcuţa şi punem sus limba română şi jos

limba maghiară, atunci informaţiile în limba maghiară vor fi mult mai aproape de cetăţeni“, a spus Antal Arpad, referitor la solicitarea lui Codrin Munteanu de a aduce în legalitate plăcuţele de pe sediul Primăriei.

Primarul a mai precizat că nu va da jos nicio tăbliţă în limba maghiară şi va căuta soluţii pentru ca pe toate instituţiile din municipiu să existe denumirile acestora atât în limba română cât şi în cea maghiară, deoarece asta ar reprezenta o stare de normalitate. Antal Arpad a remarcat însă că, în cele două luni de când a devenit Codrin Munteanu prefect, acesta a fost mult mai mult prezent în viaţa primarului decât a fost fostul prefect, Gyorgy Ervin, în jumătatea de an de dinainte. „Încerc să am o relaţie instituţională corectă cu domnul prefect şi de aceea, să evit intrigile şi ducerea acestei relaţii pe un drum cu sens unic, din care ar avea de pierdut locuitorii oraşului“, a mai arătat Antal Arpad, adăugând că speră la o schimbare în bine a relaţiei sale cu prefectul, care ar trebui să fie interesat de dezvoltarea municipiului Sfântu Gheorghe, în cazul în care nu are intenţia de a se muta în altă parte.

PSD Covasna: Abuz prin inscripţionarea bilingvă a şcolilor

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, susţine că primarul Antal Arpad face un abuz atunci când solicită şcolilor să afişeze inscripţii bilingve cu denumirea lor.

„Antal Arpad a început să trimită adrese probabil şi la florăsele din piaţă, nu mai vorbesc de şcoli şi alte instituţii. În acest domeniu trebuie respectată legea şi acolo scrie clar că se inscripţionează bilingv la consiliile locale şi instituţii din subordinea lor. A început un abuz cerând şcolilor, instituţiilor decon centrate şi altele să-şi treacă denumirea în maghiară. Sunt aberante aceste cereri şi primarul exagerează“, a afirmat deputatul Horia Grama.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ariel, 16 martie 2009
In loc sa se ocupe de aducerea de investitori, exprefectul si deputat ales pe calculator Horica se ocupa iar de maruntisuri.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.