Antal Arpad nu renunţă la drapelele secuieşti de pe Primărie
Primarul de Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, spune că nu va renunţa la drapelele secuieşti, în ciuda adresei pe care i-a trimis-o în acest sens prefectul Codrin Munteanu.
Antal Arpad a declarat ieri că nu va înlătura cele două drapele secuieşti ce se află alături de drapelele României la intrarea în Primărie, fiind dispus chiar să plătească amendă, dacă va fi cazul. Antal este de părere că iniţiativa prefectului de a solicita îndepărtarea drapelelor ar trebui înlocuită cu o mai multă preocupare a acestuia faţă de problemele reale ale oraşului şi cetăţenilor.
Primarul mai crede, totodată, că prefectul de Covasna ar trebui să arate respect populaţiei maghiare majoritare în Sfântu Gheorghe şi judeţ.
„Nu vreau să intru în polemici de acest gen cu domnul prefect Codrin Munteanu, dar el trebuie să accepte că nu va putea schimba identitatea, limba şi visurile secuilor (...). Cred că am o relaţie constructivă cu domnul prefect, de aceea îmi doresc să văd că se preocupă de problemele aflate pe agenda cetăţenilor. Oricum ar fi, pe Primăria Sfântu Gheorghe, alături de drapelele României se află cele secuieşti, nu ale unei alte ţări”, a explicat Antal Arpad, insistând pe faptul că prefectul ar trebui să respecte simbolurile şi însemnele comunităţii maghiare.
„Ce-a pus Îngeraşul, doar dracu’ mai poate îndepărta“
Arătând că un drapel secuiesc se află şi în sala de şedinţe a Consiliului Local de mai bine de un an, Antal Arpad a explicat că nu are nicio intenţie să le înlăture pe celelalte două aflate la intrarea în Primărie.
„Cele două drapele din faţa Primăriei sunt acolo din decembrie 2008. Îngeraşul le-a adus... şi dacă le-a adus îngeraşul, doar dracu’ le poate lua jos de acolo“, a spus Antal Arpad, făcând trimitere la „Îngeraş”, omologul lui Moş Crăciun în credinţa maghiară.
Antal Arpad s-a mai referit şi la oraşe precum Braşov sau Sibiu, unde există tăbliţe inscripţionate în trei sau două limbi – maghiară şi/sau germană, alături de română şi unde prefecţii nu-i trag la răspundere pe primari pentru aceste inscripţii.
„Propun ca domnul prefect Munteanu să înveţe de la ceilalţi prefecţi şi să ne gândim la lucrurile care ne unesc şi nu la cele care ne separă”, a mai spus Antal Arpad.
Prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, a transmis recent o adresă Primăriei Sfântu Gheorghe prin care arată că, potrivit Articolului 2, alin. 3, din Hotărârea de Guvern 1157/200,1 referitoare la normele de arborare a drapelului României, deasupra intrării principale din fiecare primărie trebuie arborate „două drapele ale României, care vor încadra stema ţării“. Potrivit lui Codrin Munteanu, „prin prisma acestor prevederi legale, arborarea altor drapele, cu excepţia vizitelor cu caracter oficial de stat, este interzisă“. Codrin Munteanu consideră că amplasarea drapelelor secuieşti pe sediul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe „este vădit nelegală“ şi a solicitat administraţiei locale să ia măsurile necesare remedierii situaţiei, prin îndepărtarea acestora.
Monica Rizea