Animalele de companie au de suferit din cauza dezinfectanților
Clorul și alte soluții care omoară virușii și bacteriile pot avea efecte foarte neplăcute asupra organismului patrupedelor, spun veterinarii covăsneni
Unii stăpâni apelează la clor sau alte substanțe care omoară virușii și bacteriile pentru a dezinfecta lăbuțele animalelor și pentru a se asigura că patrupedul nu le va răspândi prin casă. Acest lucru le cauzează arsuri și un mare disconfort, iar odată ingerate, substanțele pot avea chiar efecte letale, spun veterinarii. Aceștia subliniază totodată că stăpânii nu ar trebui să își trateze animalele de companie acasă nici în această perioadă, ci să lase acest lucru în grija unor specialiști.
Deși pielea pernuțelor este destul de rezistentă, medicii veterinari spun că nu ar trebui în niciun caz să se folosească substanțe dezinfectante pe bază de hipoclorit de sodiu (clor) pentru curățarea lăbuțelor. Cel mai indicat este să se folosească un șampon special destinat îngrijirii animalelor. Medicul veterinar Kondor Attila ne-a explicat care este procedura corectă.
„Cel mai eficient este să se folosească un șampon cu clorhexidină sau orice alt șampon de uz veterinar sau săpun normal. Stăpânii nu trebuie să folosească dezinfectante sau soluție de șters pe jos că le irită lăbuțele și creează intoxicații, pentru că au tendința să se lingă ca să calmeze iritația. Sunt foarte caustice aceste substanțe. Cei mai bine este ca după plimbare să spele cu apă călduță, apoi cu săpun normal sau șampon pentru câini cu clorhexidină. Se clătește bine, se șterge cu șervețele de unică folosință, se ambalează totul în mănușa pe care o poartă la plimbare și apoi aruncă totul”, ne-a spus Kondor Attila.
Cum putem evita expunerea patrupedelor la riscul intoxicației cu clor: „E valabil și la animale și la oameni”
Doctorul a precizat că s-a întâlnit și cu cazuri de intoxicații cu clor, care, spune el, sunt foarte grave, pentru că nu există un antidot. Efectele pe care le poate avea clorul asupra organismului animalului depinde de concentrația ingerată. Această substanță provocă arsuri la nivelul esofagului și a stomacului, iar odată ce se absoarbe în organism poate duce la insuficiență respiratorie, hepatică sau/și renală, conform specialistului.
„Și dacă de exemplu spală pe jos în casă cu diferite soluții de dezinfectare, este de preferat ca animalul de companie să fie ținut într-o altă cameră, iar după ce spală pe jos, oricum și pentru sănătatea omului e valabil, se aerisește bine camera până se usucă pe jos și apoi poate să dea drumul la animale și să intre în camera respectivă și copiii și oamenii. E valabil și la animale și la oameni, mai ales dacă sunt copii mici care se târăsc pe jos și pot să își lingă mânuțele”, a adăugat Kondor Attila.
Un alt veterinar din Sfântu Gheorghe, Bölöni Sándor, ne-a spus că deși nu s-a confruntat la cabinet cu astfel de situații, substanțele dezinfectante nu pot fi utilizate în niciun caz pentru a spăla lăbuțele cățeilor. Acesta a precizat că un șampon special, diluat în prealabil cu puțină apă, este cel mai indicat pentru a spăla pernuțele patrupedului după plimbare.
„Cel mai corect ar fi să spele lăbuțele cu șampon pentru câini, amestecat cu apă în prealabil și după aceea spălat lăbuțele și clătit cu apă. Când le facem baie, șamponul trebuie amestecat cu apă în prealabil și se lasă 5-10 minute și după aceea trebuie clătit bine. Lăbuțele se pot spăla zilnic, iar pe corp poate fi spălat săptămânal”, a precizat veterinarul.
Președintele Asociației pentru câini fără stăpân AMY, Pora Kinga, recomandă stăpânilor să folosească pentru curățarea lăbuțelor cățeilor un șampon pentru copii care să fie clătit apoi foarte bine, pentru că, spune ea, substanțele dezinfectante ajung direct în stomac și pot avea consecințe foarte grave.
O femeie din Sfântu Gheorghe, stăpână a doi căței, ne-a spus că deși în perioada aceasta dezinfectează suprafețele din casă mai des decât o făcea de obicei, are grijă ca animalele să nu intre în contact cu aceste substanțe.
„Am văzut pe internet că unii așa ziși specialiști recomandă să dezinfectăm și lăbuțele, dar mi se pare chiar absurd. Eu le spăl după fiecare plimbare, adică de trei ori pe zi, iar apoi le șterg cu un prosop. Spăl pe jos cam odată la două sau trei zile și când fac asta am grijă să fie cățelușele în siguranță. Trebuie să avem grijă pentru că lor le dăunează mai mult decât nouă”, ne-a spus Edit, o femeie din Sfântu Gheorghe.
Animalele nu trebuie tratate „după ureche” nici în această perioadă
Specialiștii trag semnale de alarmă și atenționează stăpânii care nu se mai adresează la veterinar și preferă să trateze singuri animalele, ca să nu iasă din casă, că acest lucru poate dăuna foarte mult sănătății necuvântătoarelor.
„În caz că se îmbolnăvesc animalele, de preferat este ca la primul semn să vină, că atunci putem preveni și putem să îl tratăm din prima fază a bolii și atunci se vindecă mult mai repede și mult mai ușor”, a spus veterinarul Kondor Attila.
„Este foarte important de știut că nimeni nu ar trebui să trateze câinele acasă. Dacă vede că ceva e în neregulă, să îl ducă la veterinar, care o să îi zică ce trebuie făcut. Am văzut un câine care a fost tratat acasă cu Algocalmin și când l-au adus a treia zi la veterinar deja era pe moarte și nu au mai putut să îl salveze. Unii zic că își cunosc câinele, dar totuși ei nu sunt veterinari. Știu că este scump, e adevărat că este scump, dar decât să omori câinele sau să îl faci și mai bolnav, nu e mai bine plătești 70-100 de lei și știi exact ce are și tratezi anume acea problemă”, ne-a spus și Pora Kinga.
Măsuri luate la cabinetele veterinare
Colegiul Medicilor Veterinari din România a emis recomandări pentru practicienii care lucrează cu animalele de companie în timpul epidemiei de COVID-19, iar medicii veterinari covăsneni spun că s-au conformat și au pus în aplicare aceste măsuri.
„În sala de așteptare pot sta maxim patru persoane la o distanță de cel puțin un metru jumate. Avem sălile de așteptare foarte mari, deci putem asigura spațiu necesar. Ceilalți așteaptă în mașini și în cabinet intră doar o sigură persoană împreună cu animăluțul”, a mai spus Kondor Attila, adăugând totodată că pentru tratamente îndelungate există suficiente locuri de spitalizare unde patrupedele pot să rămână internate, astfel ca stăpânii să nu fie nevoiți să iasă zilnic din casă și să vină la clinică.
„Dezinfectăm toate suprafețele de mai multe ori pe zi, după fiecare client și lăsăm doar un client să stea în sala de așteptare, iar restul așteaptă în curte. Stăpânii de animale vin în continuare la noi. Bineînțeles, dacă nu au probleme majore atunci există tendința să amâne, dar cât este o problemă, atunci vin”, a adăugat și Bölöni Sándor.
Astfel, medicii veterinari îndeamnă stăpânii de animale să fie atenți la igiena patrupedelor, însă să nu exagereze, pentru că din dorința de a le face bine, în unele situații se poate întâmpla pe dos. Se recomandă așadar să se evite substanțele care au la bază hipoclorit de sodiu și să se utilizeze în schimb un șampon special. Totodată, dacă animalele prezintă semne de boală, cei care sunt în măsură să pună un diagnostic și să le ofere un tratament adecvat, sunt, fără excepție, medicii veterinari.
Sursă foto: Facebook/Animals International - Romania