ACTUALITATE 2 octombrie 2018

Amenzi pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a pestei porcine

de Agerpres | 876 vizualizări

Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Covasna a amendat mai multe persoane care au transportat animale vii şi produse din carne fără a respecta măsurile instituite în vederea prevenirii extinderii pestei porcine africane.

Directorul executiv al instituţiei, dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat marţi că în ultima săptămână inspectorii DSV Covasna, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, au depistat cinci autovehicule care transportau animale vii şi produse de origine animală, toate fiind înmatriculate în judeţe în care au fost confirmate cazuri de pestă porcină.

Potrivit acestuia, transporturile erau efectuate dinspre sau înspre aceste judeţe.

„Printre neregulile sesizate s-au numărat faptul că transportatorii de animale nu au anunţat medicii veterinari înainte de efectuarea transporturilor şi nu au solicitat actele sanitare veterinare pentru transport (...), transportau animale neidentificate, în special ovine, cu vehicole neautorizate sanitar veterinar şi nedezinfectate. De asemenea, s-a constatat o neconcordanţă între obiectul transportului şi actele prezentate, precum şi lipsa trasabilităţii", a precizat Siko Barabasi Sandor.

Acesta a menţionat că un transport de 11 tone de deşeuri animaliere a fost întors de la graniţa judeţului şi au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 4.420 lei.

Primele măsuri pentru prevenirea apariţiei pestei porcine pe raza judeţului Covasna au fost luate la începutul lunii septembrie, imediat după semnalarea primelor două focare în judeţul Buzău.

Astfel, au fost instituite patru filtre rutiere la graniţele cu judeţele Buzău şi Bacău, pe raza localităţilor Sita Buzăului, Covasna, Ojdula şi Breţcu, cu rolul de a preveni introducerea în judeţ a porcilor vii, precum şi a cărnii şi produselor din carne fără acte de provenienţă.

Autorităţile covăsnene au făcut un apel către cetăţeni să nu cumpere porci şi carne de porc din locuri neautorizate şi să anunţe imediat medicul veterinar, primarul localităţii sau Direcţia Sanitar Veterinară dacă identifică animale bolnave sau descoperă cadavre de porci sau mistreţi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.