ACTUALITATE 28 februarie 2020

Amenzi între 500 și 2.000 de lei pentru nerespectarea regulilor la locurile de joacă din oraș

de Daniela Luca | 1941 vizualizări

În ce situații pot fi sancționați locuitorii din Sfântu Gheorghe 

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat joi, 27 februarie, regulamentul de organizare și funcționare a spațiilor de joacă situate pe domeniul public al municipiului. Acesta reglementează atât modul în care poate fi eliberată o autorizație de funcționare pentru aceste spații destinate copiilor, cât și instrucțiuni, reguli și interdicții aplicabile utilizatorilor și celorlalți cetățeni. Totodată, în document sunt trecute și amenzile care pot fi aplicate în cazul nerespectării acestor norme.

Până în prezent nu a existat un act normativ care să reglementeze organizarea și funcționarea spațiilor de joacă din reședința de județ. La această problemă s-a adăugat și cea a numărului mare de reclamații venite din partea locuitorilor orașului privind folosirea incorectă a părculețelor pentru copii, spun autoritățile locale.  

„Funcționarea locurilor de joacă este reglementată la nivel național, însă există o carență în aceste reglementări și anume faptul că nu determină nici ce tip de autorizație este necesară, în afară de autorizația de construcție și nici ce fel de formular sau ce proceduri trebuie urmate în vederea acestei autorizări. (...) Am dori să rezolvăm această situație prin faptul că dacă nu există în reglementarea națională, atunci reglementăm noi cum să aibă loc această autorizare”, a spus în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Astfel, printre altele, în document se arată că cei care folosesc necorespunzător spațiile de joacă, cei care intră pe teritoriul lor cu animale de companie sau cei care mută piesele de mobilier urban riscă o amendă între 500 și 1.000 de lei. 

Amenzi ceva mai mari, între 1.000 și 2.000 de lei, pot fi aplicate celor care nu respectă curățenia la locurile de joacă, celor care consumă băuturi alcoolice în incinta acestora, dar și în cazul vandalizării unor obiecte din incinta acestor spații.  

În regulament se mai specifică și faptul că persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani sau persoanelor a căror greutate corporală depășește 54 de kilograme le este interzisă utilizarea echipamentelor de joacă pentru copii.  

Totodată, în afara spațiilor de joacă situate pe domeniul public al orașului și cele deținute de alte entități (școli, grădinițe, complexe rezidențiale) de asemenea trebuie să se conformeze prevederilor legislative în vigoare.

„La partea teoretică suntem extraordinari. La aplicarea ei suntem deficitari”

Pe de altă parte, unii consilieri au declarat că sunt reticenți în ceea ce privește aplicarea acestor reguli. 

„Știu din experiență că la partea teoretică suntem extraordinari. La aplicarea ei suntem deficitari. Nu noi, în general. Legi avem, dar se aplică așa cum se aplică. (...) Consider că acei copii care au până în 14 ani sunt ultimii beneficiari ai acestor locuri. În prima parte a zilei aceste părculețe devin locuri de refugiu pentru elevii care chiulesc de la școală. Mai sunt și cei care după școală vin în găști și perturbă liniștea și numai de odihnă nu se pot bucura locuitorii din preajma acestor locuri. (...) Nu mai vorbesc de animale. Nu se respectă legea, deși sunt containere puse. Și atunci întrebarea care se pune este cine aplică aceste legi, pentru că vine poliția și nu îi amendează pe cei care au până în 18 ani pentru că sunt minori. Cum se pot aplica aceste principii în așa fel încât să se facă ordine?”, a spus în cadrul plenului, consilierul local Rodica Pârvan. 

Primarul Antal Árpád a spus în acest sens că rezolvarea problemei ar putea fi găsită în implicarea civică a cetățenilor, pentru că adesea polițiștii locali sunt depășiți de volumul mare de lucru. 

„Dacă un copil primește educația necesară acasă și la școală, atunci probabil nu trebuie să ne gândim mai departe ce trebuie să facă poliția, procuratura și așa mai departe. Este evident că sunt fenomene care trebuie verificate de poliție. Și capacitatea poliției locale este limitată. Poliția este din ce în ce mai puțin prezentă în a asigura ordinea publică și asta este o problemă, trebuie să fim realiști. (...) Gândiți-vă că avem în jur de 50 de locuri de joacă în oraș și avem patru – șase polițiști locali pe stradă. O implicare civică eu cred că ne-ar ajuta mult mai mult și ar aduce mult mai multe rezultate”, a spus Antal Árpád. 

Dispozițiile regulamentului vor intra în vigoare la data aducerii lui la cunoștință publică, cu excepția capitolului care prevede sancțiunile. Acesta intră în vigoare la 30 de zile de la data aducerii la cunoștință publică, se arată în document.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.