ACTUALITATE 5 aprilie 2016

Alpinistul covăsnean Tulit Zsombor „atacă” vârful Damavand, cel mai înalt vulcan din Asia

de Agerpres | 933 vizualizări

Alpinistul Tulit Zsombor din Sfântu Gheorghe va pleca săptămâna aceasta într-o expediţie de aproape zece zile în Asia, ce are ca scop escaladarea vârfului Damavand (5671 m) din Iran.

Tulit Zsombor a declarat marţi că va pleca în această călătorie împreună cu un prieten din Sfântu Gheorghe, iar urcarea şi coborârea muntelui se va face pe schiuri. El a precizat că Damavand este cel mai înalt vulcan din Asia şi, deşi traseul nu este dificil din punct de vedere tehnic, expediţia nu va fi uşoară pentru că pe munte sunt emanaţii de sulf.

„Iniţial am fost patru persoane care am vrut să plecăm, dar am rămas numai doi. Avem biletele de avion şi sigur plecăm pe 7 aprilie şi ne întoarcem pe 18 sau 19. Ţelul nostru e să ajungem teferi acasă. Vom avea trei tabere, la 2.270 metri, 3.040 şi 4.200 de metri. Urcăm şi coborâm pe schiuri, dar vom avea şi o porţiune cu gheaţă unde, probabil, vom pune schiurile pe rucsac şi vom înainta cu colţari şi piolet. Nu facem parte dintr-o expediţie internaţională, suntem doar noi doi şi ne bazăm exclusiv pe puterile noastre. Noi sperăm că va fi o aventură de la cap la coadă. Nu e un traseu tehnic, dar sunt nişte emanaţii de sulf care fac aclimatizarea grea, în sensul în care e mai puţin oxigen decât ar fi normal la peste 5.600 de metri. Cei care au fost aici au comparat dificultatea acestui vârf cu un şapte miar (vârf de peste 7.000 de metri - n.r.) şi, din cauza emanaţiilor, evident vom folosi măşti de oxigen”, a declarat alpinistul covăsnean.

Tulit Zsombor este unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din ţară, având în palmares cele mai importante vârfuri de pe cinci continente – Elbrus (Europa), McKinley (America de Nord), Kilimanjaro (Africa), Aconcagua (America de Sud) şi Mount Vinson (Antarctica).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.