ACTUALITATE 18 septembrie 2019

A 17-a ediție a Zilelor fermierilor covăsneni, în acest weekend

de Daniela Luca | 1190 vizualizări

Agrofest va găzdui, printre altele, o expoziție de ovine și bovine, dar și un concurs de gătit 

După un an de pauză, crescătorii de ovine și bovine din județul Covasna își dau întâlnire sâmbătă, 21 septembrie și duminică, 22 septembrie, în orașul Covasna. Pe poligonul de tragere aflat spre ieșirea Chiuruș, aceștia se vor lăuda cu cele mai frumoase dintre speciile pe care le cresc. Evenimentul va fi condimentat cu un concurs de gătit, o expoziție de utilaje agricole, un mic dejun tradițional ciobănesc, dar și cu diverse programe culturale și concerte. 

Evenimentul atât de îndrăgit nu doar de fermieri, ci și vizitatori revine în acest an cu un program variat după ce în 2018 nu s-a ținut din cauza pestei porcine care amenința aproape toate județele din țară. 

Covăsnenii aleg mai des să pună pe masă carne de pasăre sau de porc, în defavoarea celei de ovină sau bovină, iar popularizarea celei din urmă este printre scopurile principale ale evenimentului, precizează directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba.  

„Evenimentul a ajuns la a 17-a ediție, iar scopul acestuia este multiplu. Prima dată expun fermierii mici care au animale de genetică bună. Sâmbătă va fi în centrul atenției bovina, duminică ovina. E un fel de întrecere între fermierii mai mici, adică între gospodari. Din punctul nostru de vedere, al doilea scop și cel mai important este acela de a mediatiza consumul de carne de bovină și ovină că din păcate noi în zona asta mâncăm numai porc și pasăre. Din acest punct de vedere va avea loc un concurs de gătit sâmbătă de bovină și duminică din oaie. Vor fi echipele Asociațiilor locale a Crescătorilor de Ovine și Bovine, dar vor fi și echipe externe care de obicei vin la astfel de evenimente gastronomice. Al treilea scop este și promovarea producției autohtone. Lumea de obicei vine într-un număr destul de mare. În anii anteriori am avut mulți vizitatori, în jur de două, trei mii pe durata întregului eveniment”, ne-a spus Könczei Csaba.  

Pe lângă expoziția de bovine și ovine, va fi și una de utilaje agricole, dar și de legume de sezon, de unde vizitatorii vor avea posibilitatea să își facă necesarul pentru zacuscă, a adăugat directorul. 

„Evenimentul va oferi programe utile: în afara unor comunicări de specialitate, cei interesați sunt așteptați să participe la expoziții de bovine și ovine, concursul de gătit, mic dejun tradițional ciobănesc, demonstrație cu cai, respectiv la programe culturale și concerte”, transmit organizatorii Zilelor fermierilor covăsneni. 

Agrofest este organizat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AgroSic, Asociația Județeană a Crescătorilor de Bovine Covasna, Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine Covasna, Direcția Agricolă Covasna și Consiliul Local al orașului Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.