5 pași spre succes, în viziunea a 3 meseriași imuni la pandemie
Cum au reușit să muncească la fel ca înainte și să nu lase criza să le strice planurile
Un produs sincer, muncit cu seriozitate și capacitatea de a găsi oportunități în ceea ce aparent ar putea să îți pună piedici sunt atuurile care au contat cel mai mult în a merge mai departe. Pe asta au contat câțiva dintre meșteșugarii covăsneni care pe timp de pandemie au lucrat poate și mai mult decât în mod normal. Meseriașii apreciați și-au continuat activitatea pentru că și pe timp de criză oamenii au nevoie de obiecte inedite, lucrate manual, spun ei. Iată câteva sfaturi pentru cei pasionați de acest domeniu care au simțit din plin efectele pandemiei sau pentru cei care își doresc să își dezvolte și mai mult meșteșugul.
1. Cererea pentru obiectele artizanale de calitate nu va dispărea niciodată
Unul dintre cei mai apreciați fierari din țară, Nagy György ne-a spus că nu și-a mai văzut capul de treabă în ultimele luni. Doar lipsa zecilor de turiști care îi călcau pragul până nu demult și care vedeau pe viu magia transformării fierului îi amintește de atmosfera de altădată din atelierul din Tălișoara.
Aprecierea de care dau dovadă oamenii pasionați de obiectele unice din fier forjat nu va dispărea prea curând, spune meșterul iscusit din Tălișoara.
„Perioada aceasta nu ne-a influențat pe cei care ne facem treaba așa cum trebuie. Atelierele care sunt mai serioase nu își vând obiectele la târgurile populare, așa că au putut să își continue activitatea, iar comenzi au fost destule. Eu am avut activitate ca și până acum. Ce a fost mai greu a ținut de modul în care ne-am deplasat. Aveam nevoie de declarație, dar ne-am descurcat bine. Pe meșteșugarii care lucrează cum trebuie, nu i-a afectat în niciun fel. Nu știm ce ne va aduce viitorul, dar acum este de lucru. Și pe perioada pandemiei au fost zile de naștere și alte sărbători, așa că lumea oricum venea să ia un cadou mai original. Și alte obiecte mai mari au fost necesare, cum ar fi porți sau balustrade. Un meșteșugar adevărat nu poate face atât de multe obiecte încât să nu poată să le vândă de acasă. Obiectele unicat vor fi căutate mereu”, ne-a împărtășit Nagy György.
2. Sinceritatea și seriozitatea trebuie să rămână pe primul loc
Meșteșugul autentic nu poate fi afectat de nicio criză, spune Szőke Tibor, primul „Tezaur Uman Viu” din județul Covasna. Pentru ca un meseriaș să devină apreciat, indiferent de timpurile pe care le traversăm, ar trebui să fie sincer, serios și să îi placă munca, precizează el.
Ultimul dogar din județ ne-a povestit că deși are mai puțini vizitatori, nu a stat cu mâinile în sân nici în ultimele luni.
„Pandemia nu a intrat la noi în atelier ca să ne strice treaba. Meșteșugarii trebuie să se țină de meserie și să fie serioși. În România se poate trăi dacă ești meseriaș. Doar că trebuie să ai răbdare, să fii serios cu clientul. Dacă dăm mâna, înseamnă că am făcut contactul și atunci stabilim și ziua și trebuie să ne ținem de cuvânt, că altfel nu merge. Trebuie să nu îți fie rușine de produsul tău. Clientul trebuie să îți devină prieten, să stai de vorbă cu el, să faci marfă bună. Dacă un client e bucuros, e o bucurie și pentru meseriaș. Iar dacă se uită doar după bani, atunci pierde totul din start.
Ar trebui să aibă curaj și să se promoveze mai mult. Începutul este greu, dar cu tenacitate se pot obține lucruri frumoase, iar dacă renunță atunci a pierdut din start. S-au pierdut o grămadă de meserii din cauza că unii au renunțat când a fost o perioadă mai grea”, ne-a spus Szőke Tibor.
„Ca să devină apreciați, meșteșugarii ar trebui prima dată să fie sinceri, să lucreze calitativ, ca oamenii să fie mulțumiți, pentru că un client mulțumit îți va aduce alți doi, patru sau zece clienți noi. Eu când am început, prin anii '90, singura publicitate era produsul. Și în prezent, cea mai bună reclamă e obiectul cu care e servit clientul. Primesc multă energie pozitivă de la clienții mulțumiți”, ne-a mai spus și Nagy György.
3. Orice pierdere poate fi văzută ca o oportunitate
Și covăsneanul Vrabie Kovács Zsolt, sau Csuri Bácsi, cum i se spune mai des, un pasionat de lucru manual, ne-a vorbit despre cum s-a schimbat în ultimele luni afacerea meșteșugărească pe care o deține. Mustăciosul Pista Bá, o figurină care întruchipează secuimea, cel care l-a făcut cunoscut dincolo de granițele țării, a continuat să bucure zeci sau poate chiar sute de oameni din țară și din afară. Asta pentru că, spune Csuri Bácsi, a folosit timpul liber pentru promovare.
„Cum toată lumea a stat în casă și a petrecut mai mult timp pe internet, am folosit perioada aceasta pentru a-mi face mai multă reclamă pe Facebook, Instagram. S-au văzut destul de repede rezultatele. După aproximativ trei, patru zile au început să vină comenzile. Și ce e interesant, e că am primit multe comenzi de figurine din străinătate, din Spania, Italia, Austria și Ungaria. Oamenii au nevoie de obiecte pentru suflet, lucrate manual și în perioada aceasta”, ne-a spus Vrabie Kovács Zsolt.
Bărbatul a precizat că meșteșugarii începători care nu au reușit să se promoveze suficient, ar trebui să acorde mult mai multă atenție acestui aspect, pentru că este esențial.
„Ei ar trebui să investească și în calitatea pozelor, de exemplu. Asta e problema, că toți se pricep la toate, dar de fapt nu e așa. Fiecare ar trebuie să facă ceea ce știe cel mai bine. Cei care n-au bani încă să investească în așa ceva, ar trebui să înceapă de undeva de jos. Poți să te duci și să îți cauți locații în care să vinzi produsul, iar din profit să îți pui deoparte o sumă și pentru promovare”, a mai adăugat acesta.
4. Ieșirea din zona de confort poate aduce doar beneficii
Meșteșugarii care s-au trezit dintr-o dată fără comenzi și fără profit, pentru că obișnuiau să meargă la târguri, ar trebui să fie deschiși spre o schimbare, să se informeze și să preia din rețetele succesului celor cărora le-a mers bine, indiferent de circumstanțe, mai spune Csuri Bácsi.
„În ceea ce privește mentalitatea, meșteșugarii cărora nu le-a mers bine în perioada asta ar trebui să fie un pic mai deschiși. Majoritatea sunt introvertiți, stau în ateliere, dar cred că trebuie să fie mai deschiși și să vadă ce anume vrea lumea. Poate că într-adevăr cineva face obiecte deosebite, dar ce folos dacă poate nu mai e nevoie de ele sau poate e nevoie să modifice ceva la acele obiecte ca să le placă tuturor. Nu trebuie doar să stai toată ziua în atelier și să lucrezi, ci e important să te informezi, să vezi un pic și ce e în străinătate, pentru că toate trendurile vin de acolo. Cred că ăsta e cel mai importat lucru – să fii deschis. Spre exemplu, eu de obicei nu fac obiecte de uz casnic, dar recent am făcut la comandă niște funduri de bucătărie de lemn pentru că asta a vrut clientul”, a mai precizat meșteșugarul.
5. Niciodată nu e târziu să te faci cunoscut
Nu în ultimul rând, unul dintre lucrurile care nu ar trebui să le lipsească meșteșugarilor, mai ales celor la început de drum și celor care au întâmpinat dificultăți în această perioadă, ar trebui să fie dorința de a deveni cât mai cunoscut.
„Meșteșugarii adevărați au activitate orice ar fi. Dacă cineva nu are capacitatea economică să se promoveze, atunci ar trebui să bată din ușă în ușă și să fie deschis. Să nu aștepte că o să vină clientul la el, pentru că nu va veni. Dacă stai în atelier și nu faci nimic, n-ai cum să vinzi. Degeaba faci lucruri excepționale. Deci dacă nu îți merge, trebuie să regândești lucrurile. Piața s-a schimbat un pic, dar nu s-a anulat. Lumea merge mai departe și oamenii au nevoie de obiecte frumoase. Tu n-ai făcut ceva bine dacă nu îți merge. Nu există niciun produs care n-ar merge. E nevoie doar de o promovare bună în locurile în care trebuie. Cred că dacă aș începe să fac ceva nou-nouț, în trei luni aș fi unde sunt acum. Bine, deja știu pașii, dar în trei luni cred că oricine se poate promova de la zero. E nevoie să te duci și să vorbești cu lumea, să socializezi. Trebuie să acorzi timp pentru a te face cunoscut. Nici eu nu am devenit așa peste noapte, ci în cinci ani”, ne-a spus Vrabie Kovács Zsolt.
Meșteșugarii covăsneni ne-au amintit din nou că munca sinceră, depusă cu multă dăruire, nu va rămâne niciodată neapreciată, dar și că este nevoie de timp și răbdare ca oamenii să pună preț și să vadă farmecul obiectelor nemuritoare, lucrate manual.