ACTUALITATE 9 septembrie 2020

5 lucruri de știut despre activitatea de la Palatul Copiilor din acest an

de Daniela Luca | 1781 vizualizări

Noul an școlar vine cu câteva vești bune, dar și cu numeroase restricții 

Anul școlar 2020-2021 vine cu schimbări importante nu doar în cazul unităților de învățământ. Activitatea va fi reorganizată și la Palatul Copiilor din județ, astfel încât elevii să poată participa în deplină siguranță la toate cele 21 de cercuri puse la dispoziție de instituție. Iată câteva lucruri importante pe care ar trebui să le știe copiii și părinții în acest sens.

1. Înscrierile se fac până pe 14 septembrie, iar aproape 40% dintre locuri s-au ocupat deja 

Înscrierile la Palatul Copiilor pentru anul școlar 2020-2021 au început de pe 1 septembrie. Oferta de anul acesta cuprinde peste 21 de cercuri, astfel încât orice copil să își poată găsi o activitate pe placul lui. Doritorii se pot înscrie online până pe 30 septembrie, însă reprezentanții instituției spun că la unele cercuri nu mai sunt locuri disponibile. 

„Azi dimineață am văzut că aproximativ 35-40% dintre locuri sunt ocupate. La unele cercuri deja s-au terminat înscrierile, cum ar fi înotul sau dansul modern. Cei de la Sepsi Rekreativ ne ajută cu piscina, dar și ei au niște condiții care trebuie respectate. În prima zi au fost înscriși 60 de copii și a trebuit să oprim înscrierile, pentru că locurile sunt limitate”, ne-a spus directorul Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe, Kerekes Jenő. 

Acesta a precizat că la unele cercuri înscrierea se va putea face și pe parcursul anului școlar.  

2. Schimbări importante și la cercul de dans modern  

Profesoara de dans Molnár Enikő ne-a spus că toate locurile s-au epuizat într-o singură zi. De pe 14 septembrie, atunci când se dă startul activităților la Palatul Copiilor, copii vor reveni în sala de dans, însă totul va fi diferit, spune ea. Între copii se va păstra o distanță suficient de mare, astfel încât aceștia să nu intre în contact unii cu alții. 

„Într-o singură zi s-au înscris 162 de copii. Am voie să iau doar 10-12 copii într-un grup. A trebuit să împart grupele în așa fel încât să vină copiii la fiecare a doua săptămână. Am luat ca și criteriu vechimea. Cei care aveau vechime au avut șanse mai mari să intre. (...)  Pentru mine nu e prea bine că vor veni o săptămâna da și una nu, pentru că voi avea copii care uită tot ce le-am predat, dar nici nu vreau să renunț la atâția copii. Am renunțat la 200 de copii și așa. Anul trecut au fost 365 cu cei de performanță împreună. (...) Eu de când predau, și ăsta e al nouălea an, niciodată n-am avut atât de puțini copii într-un grup. Nu știu cum o să lucrez cu 10-12 copii. E ciudată situația. Din 162 câți s-au înscris într-o zi, o mare parte sunt cei care deja au frecventat acest cerc și în alți ani. Doar câțiva copii noi am putut să iau. Sper să se termine pandemia și să pot să iau și restul copiilor în grupe. Acum voi munci mai mult. Plus acelea 15 minute de pauză între ore înseamnă o oră în plus pentru mine dacă stau de exemplu 4 ore în sală”, ne-a spus Molnár Enikő. 

Aceasta a precizat că elevii nu au voie să vină mai repede în sală, ci doar la ora la care încep activitățile. De asemenea, dacă sunt bolnavi, părinții nu ar trebui să îi lase să vină la ore, spune profesoara de dans. 

În ceea ce privește varianta online de predare, Molnár Enikő consideră că aceasta nu dă rezultate prea bune, însă se va conforma dacă va fi nevoie.  

3. Planul B - se va opta pentru varianta online de predare  

Copiii din afara reședinței de județ de asemenea vor putea beneficia de educație nonformală la cercurile care vor funcționa în celelalte orașe, la Cluburile Copiilor. Astfel de Cluburi funcționează la Baraolt, la Întorsura Buzăului, la Târgu Secuiesc și la Covasna. Dacă școlile din aceste localități se vor închide, nici activitățile de la Cluburi nu se vor mai ține, spune Kerekes Jenő. Planul de rezervă este predarea online printr-o platformă pusă la dispoziție gratuit de Ministerul Educației.  

„Dacă la nivel de oraș se închid școlile, atunci acolo se va închide și Clubul. Dacă școlile vor trece pe varianta online, atunci vom proceda la fel. La cercurile tehnice și la cele sportive este foarte greu să faci totul online. O săptămână, două, copii rezistă, dar mai mult nu. Totuși, unii dintre colegii mei au fost foarte creativi și au reușit să țină ore și online, dar nu e același lucru. Eu sunt foarte optimist și să sperăm că o să treacă și valul ăsta de concedii și după aceea n-o să mai fie atât de multe cazuri de îmbolnăviri. Începem noul an cu gânduri bune”, a mai precizat directorul de la Palatul Copiilor. 

4. Siguranța copiilor – pe primul loc 

Kerekes Jenő spune că, deși instituția va putea asigura măști doar pentru personal, nu și pentru copii, siguranța copiilor este aspectul care îi preocupă cel mai mult în acest moment. 

„În ceea ce privește măștile, e aceeași situație ca și la școli. Pentru profesori încercăm să asigurăm măști, dar pentru copii nu prea putem. La fiecare locație vom avea dezinfectant cu dozator și vrem ca și grupurile să rămână compacte, adică să nu fie o fluctuație mare. Am decis în Consiliul de Administrație ca pauzele să fie de 15 minute, ca elevii să nu se intersecteze. Vrem să respectăm întocmai acele proceduri. (...) Noi facem tot posibilul ca elevii să fie în siguranță. La fiecare pauză vom face curățenie. Vom dezinfecta obiectele cu care lucrează copiii. Fiecare profesor a fost instruit și știe ce are de făcut. Vom încerca să facem în așa fel încât fiecare copil să aibă o pereche de mănuși cu care să lucreze doar el. Tot ce depinde de noi, vom face. Sunt și eu părinte și chiar pe de o parte și mie mi-e frică, dar încercăm cu toții să trecem peste asta și să facem în așa fel încât lucrurile să funcționeze așa cum trebuie”, ne-a mai spus acesta. 

Directorul precizează că și orarul va fi conceput în așa fel încât elevii să nu se intersecteze unii cu alții. Totodată, acolo unde este posibil, activitățile vor fi mutate în aer liber, adică în curtea Palatului sau a Cluburilor. 

Nu în ultimul rând, părinții vor fi înștiințați că nu vor avea voie să intre în sălile în care se țin cercurile sau în vestiare. 

„Copii pot fi aduși numai până la poarta instituției. Nu putem să le interzicem să intre în curte, dar în săli sau în vestiare în niciun caz nu vor avea acces”, a adăugat Kerekes Jenő. 

Acesta ne-a spus că tot din motive de siguranță nu se vor organiza nici concursuri sau excursii, cel puțin până în decembrie. 

5. Noutăți – cerc de animație, tablă interactivă și imprimantă 3D, dar și câțiva profesori foarte tineri 

Printre cercurile care vor funcționa și în acest an se numără: dansul modern, dansul popular, muzică ușoară, protecția mediului, aeromodelism, karting, electronică, vânătoare de vulpe, jocuri pe calculator-informatică, foto-video, cultură și civilizație engleză, atelierul fanteziei, tenis de masă, schi, înot, etnografie, ecoturism, pictură pe lemn, șah, ziaristică și animație.

Cel din urmă este o noutate. Cei interesați vor putea să învețe cum se face un desen animat, pas cu pas. 

„Am cumpărat pentru unele cercuri și tablă interactivă și o imprimantă 3D. Poate că elevii vor fi atrași de aceste lucruri. Chiar ieri am montat imprimanta 3D și e foarte interesant, chiar și pentru un adult”, ne-a spus directorul Palatului. 

Instituția numără în prezent 42 de profesori la nivel de județ, iar o parte dintre ei sunt nou-veniți. 

Avem șapte profesori noi, tineri, care nu prea au lucrat în învățământ până acum. Eu am încredere în profesorii tineri și chiar îi ajutăm cât se poate. Toți au pornit de undeva și sper ca și colegii care sunt mai vechi să îi ajute pe acești tineri, să îi îndrume. Oricum, cred că ei sunt mai aproape de generația de copii și poate că de la ei vor înțelege mai bine”, a mai precizat Kerekes Jenő. 

Acesta a adăugat că în acest an Palatul ar vrea să îți extindă activitățile în câteva sate din județ, însă deocamdată nimic nu e bătut în cuie. 

„Satele sunt dezavantajate total din punct de vedere al activităților extrașcolare. Vrem să mergem noi la ei și vom ține ore în școli, în parteneriat cu acele instituții. De exemplu am putea face activități tehnice, cum ar fi aeromodelismul. Totul depinde însă de ceea ce decid școlile respective. E foarte greu, pentru că până acum acționam atunci când ne venea ideea, iar acum intervine și alt factor și trebuie să ne întrebăm dacă putem să mergem sau nu”, a spus directorul. 

Anul trecut, la Palatul Copiilor din județ s-au înscris un număr record de copii, raportat la numărul profesorilor. La activitățile extrașcolare puse la dispoziție de instituție au participat 3.700 de copii, dintre care aproximativ 1.450 doar la Sfântu Gheorghe. 

Formularul online pentru înscriere, care se va încheia pe 30 septembrie, poate fi accesat pe pagina de Facebook a instituției. Activitățile la Palatul Copiilor vor începe luni, pe 14 septembrie, după orarul cercurilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.