ACTUALITATE 6 noiembrie 2020

3.000 de lei pentru proprietarii care vor să scape de mașinile vechi

de Daniela Luca | 2041 vizualizări

Autoritățile din Sfântu Gheorghe vor impune anumite condiții 

Proprietarii mașinilor vechi, dar funcționale, înmatriculate în Sfântu Gheorghe, le vor putea da la schimb pentru suma de 3.000 de lei. Inițiativa aparține Primăriei și urmărește atât reducerea numărului mașinilor uzate și poluante, cât și întinerirea parcului auto din reședința de județ. Cei care vor apela la acest program, care va fi unul multianual, trebuie să țină cont de câteva condiții. Una dintre acestea ar fi să nu își mai cumpere un alt autoturism în următorii trei ani sau să își achiziționeze unul a cărui vechime nu depășește cinci ani. 

„Am promis că vom iniția un program de interes public pe care l-am denumit „Dăm valoare rablei tale”. Scopul acestui program este pe de o parte să încercăm să scădem numărul de autoturisme parcate pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe, iar pe de altă parte să fim activi și să ajutăm oamenii în întinerirea acestui parc auto. Deci am dori să avem un parc auto mai tânăr și am dori să avem mai puține autoturisme pe spații verzi, pe spațiu public și așa mai departe. Prin acest program dorim să venim în ajutorul acelor persoane care nu doresc să cumpere mașini noi, deci nu vor participa la programul Rabla național, ci poate sunt unii care pur și simplu ar dori să vândă mașina, mașina este veche, poate proprietarii sunt în vârstă și poate nu doresc să achiziționeze alt autoturism”, a spus joi, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Árpád. 

Astfel, pentru a beneficia de suma de 3.000 de lei, oferită de municipalitate în schimbul unui autoturism vechi, acesta trebuie să fie funcțional, să fie înmatriculat în Sfântu Gheorghe de cel puțin zece ani, având același proprietar.  

Proiectul va intra săptămâna viitoare în dezbatere publică, iar în funcție de opiniile și observațiile venite din partea cetățenilor, acesta poate suferi modificări, a mai adăugat primarul.  

„Dorim pe de altă parte să dăm această posibilitate ca în momentul în care proprietarul autoturismului predă mașina și primește această sumă de 3.000 de lei de la primărie, să se angajeze, pe de o parte, că în următorii trei ani nu va achiziționa alt autoturism sau dacă va achiziționa alt autoturism, acela va avea maximum cinci ani. În cazul autoturismelor care sunt abandonate, acolo noi intervenim prin a le aduna de pe domeniul public, dar acest program practic vine în ajutorul proprietarilor ca să nu mai ajungem în situația în care autoturismele să ajungă în această fază de abandonare”, a explicat Antal Árpád. 

Acesta a adăugat că programul va fi unul multianual și va funcționa în așa fel încât cererile să poată fi depuse oricând, fără restricții în ceea ce privește perioada de aplicare. 

Autoritățile locale au în plan să introducă în bugetul de anul viitor o sumă de 1 milion de lei pentru programul „Dăm valoare rablei tale”. 

„Este o idee proprie și sper să fie una bună și poate fi preluată și de alte municipalități”, a mai adăugat primarul. 

O statistică furnizată de reprezentanții Primăriei arată că numărul mașinilor crește constant de la an la an. În prezent, la Sfântu Gheorghe, sunt înmatriculate peste 21.700 de autoturisme. Mai mult de jumătate dintre acestea au o vechime de peste 10 ani. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.