ACTUALITATE 11 februarie 2010

3 ani de închisoare pentru procurorul Kiss Alexandru

de Covasna Media | 1519 vizualizări
Curtea de Apel Braşov l­-a condamnat ieri la trei ani de închisoare, cu executarea pedepsei, pe procurorul din cazul permiselor şi înmatriculărilor false, pentru luare de mită. Sentinţa poate fi atacată la Înalta Curte. 11feb2010-kissCurtea de Apel Braşov s­-a pronunţat ieri în dosarul procurorului Kiss Alexandru din Sfântu­Gheorghe, care a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în zece zile de la pronunţare. Potrivit judecătorului Constantin Epure, locţiitorul purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Braşov, Kiss a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită şi un an pentru favorizarea infractorului, pedeapsa rezultantă fiind în total de 3 ani de închisoare. De asemenea, pedeapsă complementară s­a dat patru ani cu interzicerea unor drepturi, inclusiv acela de a practica. Asupra lui Kiss Alexandru a fost menţinută măsura arestării preventive, el aflându­se în continuare în arest.

Curtea de Apel Braşov l­-a condamnat ieri la trei ani de închisoare, cu executarea pedepsei, pe procurorul din cazul permiselor şi înmatriculărilor false, pentru luare de mită. Sentinţa poate fi atacată la Înalta Curte.

11feb2010-kissCurtea de Apel Braşov s-­a pronunţat ieri în dosarul procurorului Kiss Alexandru din Sfântu­Gheorghe, care a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în zece zile de la pronunţare.

Potrivit judecătorului Constantin Epure, locţiitorul purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Braşov, Kiss a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită şi un an pentru favorizarea infractorului, pedeapsa rezultantă fiind în total de 3 ani de închisoare.

De asemenea, pedeapsă complementară s­a dat patru ani cu interzicerea unor drepturi, inclusiv acela de a practica. Asupra lui Kiss Alexandru a fost menţinută măsura arestării preventive, el aflându­se în continuare în arest.

Condamnat­pensionat

La începutul lunii februarie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat o hotărâre prin care acceptă solicitarea de eliberare din funcţie a lui Kiss Alexandru, prin pensionare, ultimul pas de care are nevoie fiind un decret prezidenţial.

Kiss avea decizia de pensionare de peste un an, mai exact din 11 iulie 2008, şi CSM a aprobat solicitarea lui având în vedere că nu era îndepărtat din funcţie, ci suspendat. Kiss Alexandru era şeful secţiei de Urmăriri Penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna. După ce a fost arestat preventiv pentru luare de mită el a fost suspendat din funcţia de procuror şi implicit de şef al secţiei respective. În locul său a fost numit prin delegaţie, pentru următoarele 6 luni, procurorul Ioan Ciucu.

Kiss are 50 de ani şi o vechime în magistratură de mai bine de 27 de ani, din care peste 24 în funcţia de procuror.

El a fost arestat preventiv în luna decembrie, pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant de anchetatorii DNA Braşov în timp ce primea de la Szekely Karoly, inculpat în dosarul permiselor, suma de 2.000 de lei ca să­i înapoieze nişte săbii găsite pe durata percheziţiilor din acest caz.

Procurorul pretinsese în total 4.000 de lei, la a doua tranşă fiind prins în flagrant. Potrivit DNA Braşov, în sarcina procurorului şef Kiss Alexandru s­a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată (două acte materiale). Astfel, în zilele de 9 decembrie şi 15 decembrie, ca procuror şef al secţiei penale, Kiss a pretins 4.000 de lei, în două tranşe, din care a primit la 15 decembrie jumătate, pentru ca în schimb să restituie o serie de obiecte care reprezentau probe materiale într­un dosar instrumentat de procuror şi în care denunţătorul fusese trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni, inclusiv nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
raul b, 15 februarie 2010
Macar justitia lucreaza :) Dosarul permiselor este un dosar "ciudat" instrumentat... cu infractiuni "sugerate"... Sirul nesfirsit al acuzatiilor, in rest probe... zero! Deh! Pentru ce probe, caci citeste integral
Cetatean X, 12 februarie 2010
Pai ce sa faca Szekely? Sa-i plateasca procurorului taxa de protectie? Mai intii il aresteaza abuziv dupa ala cere un Audi ca sa-l scoata. Sintem un stat de drept? Nu exista prezumtia de nevinovatie? citeste integral
Janos Iuhas, 11 februarie 2010
Toată lume o să-l evite pe Szekely Karoly de acum :) La vreo 10 metri distanţă. :)) Interesant mod de-a colabora pentru reducerea pedepsei. Oricum nu-i scade voinovăţia cu nimic lui Kiss.
rembrandt, 11 februarie 2010
pe asta la condamnat repede. dar cu permisele vad ca tac ca melcu nu inteleg romania asta pe aia la prins de un an,pe asta de doua luni.asta e condamnat aia pe afara.daca stie cineva cum e posibil citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.