ACTUALITATE 25 octombrie 2013

25 Octombrie – Ziua Armatei Române

de Covasna Media | 169 vizualizări

Din 1830, anul înfiinţării Armatei Române moderne, şi până în anul 1951, în tradiţia românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi acestei instituţii. Aflată în centrul atenţiei publice, mai ales după Războiul de Independenţă (1877 - 1878), Armata Română a participat anual la manifestările prilejuite de Ziua Înălţării Domnului, devenită Ziua Eroilor după Primul Război Mondial, şi la cele dedicate Zilei Naţionale.

Ziua Forţelor Armate Române a fost sărbătorită pentru prima dată la 2 octombrie 1951, iar din anul 1959 a fost stabilită ca zi aniversară ziua de 25 octombrie. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a intrat definitiv în conştiinţa neamului românesc ca Ziua Armatei Române, o zi pentru amintirea eroismului şi jertfelor de care oştirea română şi-a legat faptele de arme cu soarta neamului şi reprezintă o zi importantă pentru poporul român.

Timpul a trecut. Peste cimitirele eroilor s-a aşternut veşnicia, poate şi uitarea, poate nepăsarea aici în pământul românesc sau acolo departe în străinătate, unde datoria i-a dus, dar ei rămân pentru noi adevăraţi patrioţi, adevăraţi oameni, chiar dacă astăzi cuvintele patriotism şi omenie sunt cam prăfuite şi ele împreună cu sentimentele noastre, a urmaşilor beneficiari ai jertfei lor.

Armata română a trecut prin etapele istorice împreună cu poporul român, pentru că nu putem face o separare între popor şi armata sa, pentru că armata nu-i căzută din cer, ea este formată din cei mai buni români indiferent de vremurile prin care am trecut sau vom trece.

Armata României are azi, ca mai toţi românii, problemele şi necazurile ei, de la dotare până la poziţia ei în societatea românească, observăm multe transformări, multe în rău şi în mai rău, de la legalitate până la morală sau lipsa ei, de la generali în zeghe şi până la păstrarea unor tradiţii glorioase rămase amprentate pe amintirile eroilor români căzuţi la datorie pentru apărarea fiinţei naţionale şi a hotarelor strămoşeşti.

Să ne gândim în aceste zile la puţinii veterani de război care mai trăiesc, să ne uităm în ochii lor şi să vedem suferinţa instalată în urma anilor mulţi petrecuţi pe front, să vedem suferinţa arătată nouă în urma nepăsării noastre faţă de aceşti români, încă vii.

Să nu uităm ca de Ziua Armatei Române să aducem un sincer omagiu tuturor eroilor neamului şi veteranilor, care au înfruntat gloanţele şi vitregiile războiului, şi-au dat viaţa pentru libertatea, suveranitatea şi integritatea României.

Măcar o dată pe an să ne gândim cu respect la eroii neamului, să privim cu sinceritate şi încredere la Armata Română, să ne aliniem gândurile frumoase şi să dăm onorul cuvenit poporului român.

La multi ani!

Armata României

Preşedintele A.N.C.M.R.R. Covasna

Col. Ioachim Grigorescu

Prim-vicepreşedinte A.N.C.M.R.R. Covasna

Mr. Robert-Tiberiu Rusznak

Citeşte şi Tamás Sándor şi Antal Árpád, invitaţi de prefectul Marinescu la manifestările de Ziua Armatei

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Dylan Flores a venit la Sepsi OSK

Acum 3 ore, 18 minute

Concert Mozart

Acum 4 ore, 3 minute

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
eu, 26 octombrie 2013
TRAIASCA ARMATA ROMANA!!!!!!LA MULTI ANI!!!!!!!
lili, 26 octombrie 2013
Mai marii UDMRisti ai zonei au participat ?!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.