Jumătate de milion de lei din bugetul local pentru prevenirea inundațiilor
În ce zone se vor realiza lucrări în acest an
Anul acesta vor fi cheltuiți 500.000 de lei din bugetul local pentru prevenirea inundațiilor la Sfântu Gheorghe. Lucrările în acest sens au demarat anul trecut, odată cu instituirea programului multianual de prevenire a inundațiilor și diminuarea efectelor ploilor torențiale, iar acestea vor continua și în 2020 în mai multe zone din municipiu.
Deși suma de 500.000 de lei nu a fost inclusă inițial în bugetul pe anul 2020, aceasta a fost introdusă în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local din luna ianuarie. Concret, în acest an se vor realiza lucrări la șase dintre cele 12 zone critice incluse în proiect.
„Anul acesta suma respectivă va cuprinde acele lucrări pentru care nu este nevoie de prea mult lucru cu hârtiile, deci canale pentru apă, șanțuri și la capătul nordic al orașului pe ambele laturi de la DN12 dacă se va face sensul giratoriu, concomitent o să se facă și o subtraversare. Asemenea lucrări se vor face și pe lângă strada Kökényes. Și acolo trebuie șanțul săpat și curățat. De asemenea se vor face lucrări și la capătul spre Șugaș Băi al orașului. Ploile abundente care coboară panta respectivă inundă casele care sunt pe partea dreaptă. Acest canal se va prelungi până la pârâul Debren. Este un loc afectat unde este izvorul de apă minerală din strada Borviz. Și zona aceea trebuie rezolvată”, ne-a explicat consilierul local Bálint József, inițiatorul studiului care stă la baza programului multianual de prevenire a inundațiilor și diminuarea efectelor ploilor torențiale.
Totodată, anul trecut s-au realizat șanțuri pe Jókai Mór, iar lucrările vor continua și în acest an. Totodată s-au curățat și canalele pluviale până la râul Olt. S-a intervenit și în centrul satului Chilieni, acolo unde s-a curățat șanțul și subtraversarea. Și în acest caz lucrările vor continua, spune Bálint József.
„Din cele 12 zone, sunt cuprinse șase anul acesta care nu necesită proiecte, doar utilaje care să sape șanțul și ajutorul acelor persoane particulare prin gospodăria cărora o să treacă șanțul proiectat. Anul trecut a fost achiziționată și o pompă cu o capacitate foarte mare care va fi folosită în zonele afectate dacă va fi cazul”, a mai spus consilierul local.
Proiectul de hotărâre cu soluții pentru prevenirea inundațiilor, care are la bază un studiu realizat de specialiști voluntari, a fost aprobat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe în luna aprilie a anului trecut. Cele 12 zone critice incluse în proiect sunt: strada Fermei, strada Jókai Mór, Groapa Kolcza - pârâul Ipaci, Tronsonul superior al străzii Borvíz, strada Borvíz - zona izvorului de apă minerală, Canalul Kökényes (Porumbele), strada Mikes Kelemen, zona MOL-LIDL, strada Fabricii – Crângului - Kós Károly, DN12 -ambele laturi, capătul Străzii Ciucului - la intersecția cu strada Izvorului și Chilieni - în fața conacului Pótsa.
Soluțiile specifice au fost identificate pentru fiecare zonă, însă, în mare, măsurile pentru prevenirea inundațiilor constau în curățirea albiilor, întărirea digurilor de protecție, protecția malurilor și supraveghere continuă, dar și drenarea apelor de suprafață.