19 ediții de gusturi autentice la Parada Cârnaților
Tradiția continuă în județul Covasna, odată cu organizarea celei de-a 19-a ediții a Paradei Cârnaților, un eveniment mult așteptat de pasionații de gastronomie și cultură locală. Pe 9 noiembrie, pe domeniul Zabola Estate, în localitatea Zăbala, va avea loc un concurs culinar dedicat preparării cârnaților după rețete tradiționale.
„Parada Cârnaților a ajuns la ediția a 19-a. O organizăm pentru a doua oară la Zabola Estate, locație care a avut mare succes anul trecut”, ne-a spus unul din organizatorii competiției, Albert Zoltán.
Programul zilei: concursul culinar, jurizarea și momentele de divertisment
La Parada Cârnaților pot participa atât echipe de bucătari amatori, cât și profesioniști, care vor concura în prepararea cârnaților conform rețetelor tradiționale. În fiecare an, echipele contribuie la această sărbătoare a gusturilor, iar cele mai bune preparate vor fi premiate de un juriu specializat.
„Până în prezent sunt 8 echipe înscrise, dar suntem siguri că vom depăși numărul din 2023. Momentan am limitat numărul participanților la 30 de echipe”, a adăugat organizatorul.
Programul zilei începe la ora 09:00 cu înregistrarea participanților și primirea materialelor necesare – 10 kilograme de carne și 15 metri de mațe de porc – iar decorarea meselor va avea loc între 10:00 și 11:00. După deschiderea oficială, echipele vor începe să-și etaleze talentul culinar în intervalul 11:30 – 14:00.
Predarea cârnaților către juriu este programată la ora 14:00, urmată de o perioadă de jurizare care va dura până la 16:30. Criteriile de jurizare includ organizarea spațiului, decorarea mesei, atmosfera echipei, igiena procesului de pregătire, precum și gustul și aspectul cârnaților.
„Din program nu vor lipsi lăutarii, micii dansatori din ansamblul Recefice din Zăbala, programele pentru copii și plimbările cu caleașca în parcul castelului”, ne-a mai spus Albert Zoltán.
Premii pentru echipele câștigătoare
Juriul va acorda premii pentru cele mai bune echipe, pentru gustul și originalitatea cârnaților, dar și premii speciale pentru decor și atmosferă.
„Competiția, onorată de participarea Clubului de Cârnați din Békéscsaba, are, bineînțeles, un premiu principal care promite participarea la Festivalul de Cârnați din Békéscsaba.
În plus, se pot câștiga cine la Castelul Nou din Zabola Estate, vizite la observatorul de urși și vouchere de cumpărături oferite de fabrica de confecții Secuiana”, a spus pentru covasnamedia.ro, organizatorul.
Ediția a 19-a vine și cu noutăți
Am fost curioși să aflăm dacă ediția de anul acesta va avea vreo noutate.
Astfel, Albert Zoltán, ne-a spus că „în noua „eră”, vom avea și o secțiune pentru copii. Micii măcelari vor fi, în special, elevi din școlile profesionale din zonă. Le oferim posibilitatea de a se conecta cu tradițiile diferitelor gospodării și de a-și descoperi propriul gust.
Vor fi jocuri de agilitate, și de socializare, activități artizanale, toate acestea conduse de Organizația Femeilor din Zăbala”.
Informații pentru participanți
Pentru a se înscrie, echipele vor achita o taxă de participare de 600 RON. Pentru această sumă vor primi materialele de bază, carnea și mațele, pentru prepararea cârnaților. Fiecare echipă este compusă din 5 concurenți și 3 suporteri, iar înscrierile se pot face pe site-ul oficial, unde se găsește formularul de înscriere.
Evenimentul va fi, nu doar o competiție culinară, ci și o ocazie de a savura tradiția și cultura gastronomică a județului Covasna, așa cum organizatorii au anunțat pe pagina oficială de Facebook: „Vino să fii parte din magia gustului și a măiestriei locale, într-o zi în care tradiția prinde viață”.
La ediția precedentă, 13 echipe au transformat hambarul de la Zabola Estate într-un spațiu al inovației gastronomice, iar publicul a fost încântat de muzica și energia oferită de Ábri Béla. Anul acesta se așteaptă o atmosferă cel puțin la fel de plină de viață și creativitate.
Evenimentul este organizat de Fundația Roy-Chowdhury Mikes, Asociația Pro Zabola, Szabadtüzi Lovagrend Erdélyi Rendje și Visit Covasna.
Sursa foto: Facebook/ Zabola Estate, Transylvania