ACTUALITATE 30 septembrie 2014

1 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

de Covasna Media | 245 vizualizări

1 Octombrie – Ziua Internaţională a vârstnicilor – este un prilej de reflecție asupra condiției sociale a celor care au dat viață, au crescut și au educat generațiile viitoare.

Fenomenul neglijării vârstei a treia este în general mondial, cu discrepanțe mai mari în ţările foste comuniste, în mare parte din cauza faptului că numărul bătrânilor a crescut foarte mult.

În România, după anul 1990, speranța vârstnicilor într-o viață mai bună a reînviat dar ca o flacără ce își consumă prea repede resursa s-a stins. Bătrânii sperau într-o schimbare de atitudine dar pentru aceasta este nevoie mai întâi de o schimbare de mentalitate care se face în timp, și de creșterea standardului de viață care în fapt a scăzut în perioada tranziției. Dacă pensiile reprezentau 80% din salariu înainte de 1989, după acest an au scăzut dramatic iar în prezent ne străduim să le menținem la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie.

De la egalitarismul de tip comunist, în acești 20 de ani s-a ajuns la discrepanțe de neimaginat într-o societate democratică. Se poate vorbi de o discriminare față de vârstnici a actualei societăți românești bazate nu neapărat pe realități ci pe o ficțiune administrativă.

Mă adresez cu această ocazie dumneavoastră, semenilor mei vârstnici, pe care vă cunosc și vă apreciez ca pe niște oameni admirabili și modești. Știu că din demnitate nu cereți prea mult dar aveți nevoie cel puțin de recunoaștere, respect și o fărâmă de atenție. Discreția noastră a celor vârstnici nu trebuie înțeleasă greșit de societatea românească ci trebuie apreciată și respectată.

Președintele Consiliului Județean Covasna al Persoanelor Vârstnice,

Col. (r) Ioachim Grigorescu

 

Mesajul prefectului Marius Popica

Pe data de 1 octombrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, o dovadă sinceră de respect şi preţuire, pe care naţiunile lumii o datorează persoanelor vârstnice.

Această zi, dedicată dumneavoastră, părinţilor şi bunicilor noştri care aţi ajuns la vârsta înţelepciunii, este un minunat prilej pentru a vă transmite sentimentele noastre pline de respect şi gratitudine pentru rolul major pe care l-aţi avut în dezvoltarea comunităţii noastre, fiind, pe rând, deschizători de drumuri, adevăraţi piloni, pentru ca acum să ne fiţi sfătuitori dragi şi plini de învăţăminte.

Cu speranţa că vom reuşi, ca şi dumneavoastră, să ajungem la acelaşi nivel de înţelepciune şi echilibru, ne aplecăm cu respect în faţa concetăţenilor noştri vârstnici, pentru contribuţia însemnată pe care au adus-o de-a lungul anilor la dezvoltarea societăţii româneşti şi vă urăm multă sănătate, bucurii şi viaţă lungă alături de cei dragi!

La Mulţi Ani cu multă sănătate!

 

Mesajul Preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice

Dragii noştri părinţi şi bunici,

Ziua de 1 octombrie, dedicată omagierii celor ajunşi în toamna vieţii, este o zi specială pentru toţi, tineri şi vârstnici deopotrivă, zi încărcată de înţelepciune şi har.

Am deosebita plăcere şi – în acelaşi timp – marea onoare de a mă adresa dumneavoastră în cel de al treilea an de mandat ca Preşedinte al Casei Naţionale de Pensii Publice, animată de dorinţa de a vă transmite expresia celor mai sincere sentimente de preţuire.

Toate acţiunile şi măsurile promovate de colegii din Casa Naţională de Pensii Publice, precum şi din casele teritoriale, au ca principală preocupare oferirea de servicii publice de calitate, accesibile şi aproape de beneficiari. Îmi doresc pentru mine şi colegii mei să trăim, prin dumneavoastră, satisfacţia misiunii îndeplinite.

Astăzi însă, mai mult ca oricând, afecţiunea şi recunoştinţa noastră se vor revărsa asupra dumneavoastră, făuritori de valori materiale şi spirituale, suflete nobile care ne-aţi călăuzit paşii în viaţă şi ne sunteţi modele de urmat.

Doresc să vă asigur că priceperea şi energia noastră vor fi orientate şi în continuare pentru a vă fi sprijin atunci când veţi avea nevoie, iar în mintea şi sufletul meu aveţi un loc aparte.

Adresez tuturor calde urări de sănătate, linişte şi bucurii alături de cei dragi.

La Mulţi Ani!

Preşedinte CNPP

Ileana Ciutan

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.