ACTUALITATE 29 aprilie 2013

1 Mai fără evenimente negative

de Covasna Media | 97 vizualizări

Sezonul debutează și anul acesta cu Ziua de 1 Mai. Aceasta constituie un motiv de bucurie pentru cetăţeni, cu atât mai mult cu cât vremea frumoasă va permite ieşirile în natură, dar şi motiv de preocupare pentru pompierii militari, care urmăresc asigurarea condițiilor de siguranță din punct de vedere al prevenirii și stingerii incendiilor la unităţile turistice de cazare, o atenţie deosebită acordându-se acelor spații frecventate de turiști din zonele împădurite și din vecinătatea acestora.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Vitazul” al judeţului Covasna prin Inspecția de Prevenire a desfășurat activități preventive în zona de agrement Şugaş Băi, pentru a evita adevărate dezastre pentru mediul înconjurător, dar şi pierderi de vieţi omeneşti şi bunuri materiale

Inspectorii de prevenire au întreprins un număr de 19 controale tematice şi activităţi de informare preventivă la unităţile de turism din judeţ, în urma cărora au constatat 81 de nereguli şi au aplicat 56 de sancţiuni.

Având în vedere aceste aspecte, recomandăm turistilor, în primul rând amatorilor de drumeţii montane, să aibă în vedere şi să respecte câteva reguli principale de prevenire a incendiilor specifice unităţilor de cazare în scop turistic (cabane, campinguri, pensiuni) aflate în zone cu vegetaţie forestieră sau în apropierea pădurilor:

• la intrarea în pădure şi pe traseele turistice se vor respecta recomandările panourilor şi pancartelor cu texte avertizoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor de pădure.

• se interzice aprinderea focurilor în pădure sau la o distanță mai mică de 100 m de liziera pădurii.

• turiştii să nu utilizeze focul în pădure sau focul deschis în aer liber. Focul poate fi aprins doar în spaţii special amenajate şi indicate prin panouri avertizoare. La plecare turiştii trebuie să stingă focul.

• este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a ţigărilor şi chibriturilor aprinse, precum şi instalarea corturilor, a autoturismelor şi a suprafeţelor de picnic.

• focurile de tabără sau cele din campinguri pot fi aprinse doar în locuri special amenajate, la o distanţă de siguranţă faţă de marginea pădurii.

• în spaţiile de cazare nu se vor utiliza aparate electrice defecte sau neomologate, precum şi lăsarea lor în priză nesupravegheate.

• la cazare, turiştii sunt obligaţi să se informeze privind regulile de prevenire a incendiilor şi a modului de comportare şi de evacuare în caz de incendiu.

• coşurile de fum ale construcţiilor din pădure vor fi dotate cu grătare (site) parascântei. În condiţiile lipsei de curent electric, se vor folosi mijloace de iluminat omologate și se interzic improvizațiile.

Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să respecte în orice împrejurare normele de prevenire şi stingere a incendiilor şi să nu primejduiască, prin deciziile şi faptele lor, viaţa şi mediul. Asigurarea apărării comunităţilor împotriva incendiilor depinde, în mare măsură, de respectul reciproc şi buna credinţă.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Plt. Tolvaj Marian-Marius

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.