ACTUALITATE 29 iulie 2009

„Românii în faţa provocărilor secolului XXI”

de Covasna Media | 1488 vizualizări

Cercetătoarea dr. Maria Cobianu – Băcanu a lansat marţi seara la Sfântu-Gheorghe volumul de studii şi articole „Românii în faţa provocărilor secolului XXI”

Cercetătoarea dr. Maria Cobianu – Băcanu a lansat marţi seara la Sfântu-Gheorghe volumul de studii şi articole „Românii în faţa provocărilor secolului XXI”, dedicată în special românilor din Covasna şi Harghita şi care abordează o gamă largă de probleme din această zonă.

Prezentarea volumului a avut loc la sediul Centrului Ecleziastic Mitropolit Nicolae Colan, în prezenţa unui public numeros. Potrivit prezentărilor, cartea are la bază numeroase cercetări pe teren şi informaţii sau traduceri din presa maghiară apărute în ultimii an inclusiv pe site-ul Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna, sintetizând viaţa din această zonă.

Conform vicepreşedintelui Forumului şi director al Centrului de Studii Europene Covasna Harghita, dr. Ioan Lăcătuşu, autoarea s-a dovedit o fină cunoscătoare a problematicii de aici, reuşind să surprindă specificul şi realităţile zonei şi din postura de publicist de dincolo de Carpaţi.

Totodată, prof. Vasile Stancu a apreciat demersul ştiinţific al autoarei, prin care spune că nu dă dovadă de sentimente negative faţă de populaţia maghiară, ci se ridică împotriva liderilor maghiari care încalcă legea şi Constituţia prin solicitările lor privind autonomia.

„Dedic această carte tuturor românilor şi, în special, celor din Covasna şi Harghita, ale căror neîmpliniri şi aspiraţii de convieţuire cu maghiarii în bună înţelegere şi vecinătate, în respect şi preţuire reciprocă a culturii, simbolurilor, istoriei şi valorilor comune şi specifice, rămân încă un deziderat al deceniilor viitoare, atâta timp cât liderii maghiari croiesc statute în limbaj europene, în conţinut medievale, iar în spirit iredentiste şi revizioniste, de cele mai multe ori, însă, cu complicitatea majorităţii politicienilor români”, spune autoarea în deschiderea cărţii sale.

Dr. Maria Cobianu-Băcanu a absolvit Facultatea de Filosofie şi a publicat sute de studii şi articole în reviste de specialitate şi în alte publicaţii, fiind specializată în sociologie rurală, sociologia culturii şi a educaţiei, antropologie culturală, axiologie, relaţii interetnice şi contactul dintre culturi.

De numele său se leagă mai multe volume, cel lansat marţi - „Românii în faţa provocărilor secolului XXI” – apărând la Bucureşti, la editura România Pur şi Simplu. În afară de această lansare de carte, un alt autor bucureştean, membru al Uniunii Scriitorilor, Sorin Teodorescu, a lansat în acelaşi cadru cele trei cărţi „O întâlnire urgentă” – proză fantastică, „Agenda de telefon” şi „Vasilică”, cea din urmă proză umoristică.

După cum spune însuşi autorul, „Agenda de telefon” este un roman al personajului, care porneşte de la pretextul unei agende telefonice pe care începi să o transcrii. De aici, fiecare nume reînvie povestea omului de care se leagă, cei amintiţi fiind prieteni sau cunoscuţi ai scriitorului, inclusiv din Covasna.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.