ACTUALITATE 28 mai 2010

„Marea numărătoare“ un nou marş ciclist în Sf. Gheorghe susţinut şi de poliţiştii covăsneni

de Covasna Media | 845 vizualizări
Astăzi începând cu ora 17, toate persoanele, chiar şi cele care merg chiar o singură dată pe an cu bicicleta, sunt invitate să participe la un marş ciclist în Sf. Gheorghe. Marşul vine ca o continuare firească a celor din anul trecut şi organizatorii speră să participe peste 1.000 de persoane. Alături de organizaţiile civice care au iniţiat aceste acţiuni au fost de la început şi sunt în continuare şi poliţiştii covăsneni.

Astăzi începând cu ora 17, toate persoanele, chiar şi cele care merg chiar o singură dată pe an cu bicicleta, sunt invitate să participe la un marş ciclist în Sf. Gheorghe.

Marşul vine ca o continuare firească a celor din anul trecut şi organizatorii speră să participe peste 1.000 de persoane. Alături de organizaţiile civice care au iniţiat aceste acţiuni au fost de la început şi sunt în continuare şi poliţiştii covăsneni.

25 de accidente rutiere cu bicilişti în 2009

Prezenţa bicicliştilor în trafic este o realitate şi în circulaţia de pe drumurile publice covăsnene. În ultimii ani a crescut numărul biciliştilor în trafic, însă din păcate nici evenimentele rutiere în care a fost implicată această categorie de participanţi la trafic nu au lipsit. În cursul anului 2009, la nivelul IPJ Covasna au fost înregistrate 25 de accidente rutiere în care au fost implicaţi biciclişti. Aceste accidente s-au soldat cu decesul a 4 biciclişti, cu rănirea gravă a 5 şi cu rănirea uşoară a altor 17 biciclişti. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că 11 dintre aceste accidente s-au produs pe fondul unor abateri săvârşite de biciclişti, restul de 14 fiind provocate de alţi factori (de regulă, abateri săvârşite de conducători auto). Până în prezent, în 2010 au fost înregistrate 4 accidente rutiere în care au fost implicaţi biciclişti. În urma acestor accidente o persoană a decedat, iar alte 3 au fost rănite uşor.

Pornind de la aceste realităţi, poliţiştii covăsneni sprijină circulaţia bicicliştilor în condiţii de siguranţă. Pentru a circula în siguranţă cu bicicleta prin oraş, este foarte important ca biciclistul să cunoască regulile elementare de circulaţie.

Ce să faci:

- respectă regulile de circulaţie, altfel poţi fi amendat (210-280 lei);

- semnalizează schimbările de direcţie dreapta-stânga cu mâna;

- verifică frecvent frânele şi direcţia.;

- poartă casca (recomandabil) şi vesta reflectorizantă seara şi noaptea (obligatoriu);

- e recomandabil să ai actul de identitate la tine;

- echipează-te cu:

- claxon

- lumini: în faţă far alb sau galben, în spate stop roşu;

- ochi de pisică (reflectorizanţi): roşu pe spate, portocalii pe spiţe.

Ce să nu faci:

- mersul pe trotuar e interzis, deci nu merge pe el dacă nu există pistă de biciclete;

- nu merge fără mâini, fără picioare, nu face echilibristică;

- nu conduce vehiculul fără a menţine contactul roţilor cu solul

- dacă mergi în grup de biciclete, nu circula în paralel cu alţii, ci în şir;

- nu traversa pe trecerea de pietoni pe bicicletă;

- dacă ai sub 14 ani, nu ai voie să mergi cu bicicleta pe drumurile publice.

Tot pentru circulaţia bicicliştilor în siguranţă, 9 poliţişti de proximitate vor participa astăzi la marşul ciclist în uniformă, pe biciclete.

Poliţiştii fac apel la conducătorii auto, pe cât posibil să nu circule cu autovehiculele pe principalele artere din oraş pe perioada desfăşurării marşului (între orele 17.00-19.00).

Biroul de Presă al IPJ Covasna

Teme articol: pista biciclete mars
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.