ACTUALITATE 3 octombrie 2013

Oina din bătrâni, aproape de tineri [FOTO]

de Covasna Media | 1053 vizualizări

Duminica trecută, în cadrul  celei de-a V-a ediţii a Sărbătorii Bărcănenilor, „Lunca Lughetului” din comuna Barcani a fost locul de întâlnire al iubitorilor de oină din Zona Buzaielor.

Cu ocazia acestui eveniment, în scopul promovării şi valorificării patrimoniului cultural de care dispune zona comunei Barcani, precum şi întreaga depresiune a Întorsurii Buzăului, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu A.S „Ciucaş” Întorsura Buzăului, Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni”, Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică – Valea Zânelor” din Covasna, Asociaţia Oina – Jocul care ne uneşte, Primăria Comunei Barcani, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului şi Federaţia Română de Oină, au organizat Expoziţia temporară „Oina din bătrâni”, care a inclus şi activităţi interactive: Jocul demonstrativ de oină competiţională şi Concursul de aruncarea a mingii de oină la distanţă.

Expoziţia temporară „Oina din bătrâni”

Expoziţia temporară „Oina din bătrâni” a fost organizată în aer liber, în „Lunca Lughetului” din comuna Barcani, locul de întâlnire al tuturor localnicilor din zonă cu ocazia diferitelor manifestări culturale, sportive, târguri şi de agrement.

Ea a prezentat jocul de oină sau hoina, conform denumirii populare din Zona Buzaielor, joc menţionat în toate comunele şi satele din Depresiunea Întorsura Buzăului ca reprezentând, în trecut, un mod de petrecere a timpului liber de către copii şi tineri.

Bun prilej de întâlnire şi de întrecere sportivă, oina a fost mereu prezentă în viaţa comunităţii locale din zonă, jucându-se duminica, în zilele de sărbătoare, precum şi în zilele lucrătoare, după finalizarea muncilor câmpului şi a celor gospodăreşti. Împărţiţi în echipe, tinerii îşi etalau priceperea sportivă prin tehnicile de lovire a mingii de oină cu bastonul (bâta), de prindere a ei şi de apărare.

Titlul expoziţiei nu este ales întâmplător, pentru că odată cu anul 1990, oina a încetat să mai fie practicată în zonă. Astfel, Expoziţia „Oina din bătrâni” îşi doreşte să reînvie jocul naţional al românilor, aducându-l mai aproape de tinerele generaţii, şi încurajează reluarea practicării oinei în Zona Buzaielor, atât în timpul liber, cât şi la nivel competiţional.

Prezentarea jocului de oină în cadrul expoziţiei s-a realizat într-un mod inedit. Pe lângă  fotografiile surprinzând momente ale jocului, scheme şi texte explicative, imagini de arhivă, localnici din zonă, de diferite vârste – care au practicat oina, echipe de elevi din zonă participante recent la competiţii regionale de oină, organizatorii au pregătit vizitatorilor şi activităţi interactive: un joc demonstrativ de oină competiţională şi un concurs de aruncare a mingii de oină la distanţă.

Un sprijin important la desfăşurarea în bune condiţii a acestui eveniment a venit din partea lui Mihai Tociu, preşedintele Asociaţiei Oina – jocul care ne uneşte, care este şi iniţiatorul proiectului de lege prin care jocul tradiţional românesc – Oina, va fi următoarea propunere a României pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO.

Mihai Tociu a participat activ la toate acţiunile de valorificare expoziţională a jocului de oină, contribuind atât cu materiale informative şi de popularizare a acestui sport (bannere, afişe, fotografii de la competiţiile naţionale de oină etc.), cât şi cu asigurarea arbitrajului jocului de oină desfăşurat duminică la Barcani.

Expoziţia temporară „Oina din bătrâni” a fost deschisă publicului şi a fost vizitată de o mare parte dintre localnicii participanţii la „Sărbătoare Bărcănenilor” şi de turiştii din ţară care au ajuns la acest eveniment.

Jocul demonstrativ de oină competiţională

În cadrul jocului demonstrativ de oină competiţională au participat două echipe: Voinţa Barcani, formată din tineri şi adulţi din comuna Barcani; Forestierul Întorsura Buzăului, formată din foştii componenţi ai echipei care a participat la Campionatul Naţional de Oină în perioada 1983-1987 (antrenor: Radu Iosif): Gheorghe Lazăr, Prundar Petru Tudor, Nicolae Banciu şi Dan Boricean, la care s-au alăturat amatori ai oinei din Întorsura Buzăului, Covasna şi Sfântu Gheorghe.

Jocul de oină s-a desfăşurat după regulamentul în vigoare din cadrul Federaţiei Române de Oină şi a fost arbitrat de Mihai Tociu şi Gheorghe Lazăr.

Jocul de oină se desfăşoară pe un teren plat, de preferinţă acoperit cu gazon sau cu iarbă, între două echipe formate din 11 jucători, pe durata a două reprize nelimitate ca timp. În prima repriză, o echipă stă „la bătaie” şi cealaltă „la prindere”, în repriza a doua echipele îşi schimbă poziţiile. Principalele materiale de joc în cadrul oinei sunt: o minge din piele (diametrul de 8 cm) şi un baston din lemn cu lungimea de circa 1 m. Terenul de joc are o lungime de 70 m şi o lăţime de 32 m, fiind împărţit, longitudinal, în două culoare (unul de ducere şi unul de întoarcere).

Transversal, terenul este împărţit în opt dreptunghiuri de 15x15 m, fiind mărginite de zona „de bătaie” şi zona „de fund”.

Jucătorii de „la bătaie” lovesc mingea cu bastonul pentru a o trimite cât mai departe în teren, încercând astfel să obţină cât mai multe puncte atât prin lansări lungi, cât şi printr-o apărare bună faţă de loviturile adversarilor, la traversarea celor două culoare de ducere şi de întoarcere.

Jucătorii de „la prindere” recuperează rapid mingea şi încearcă să lovească jucătorii ce traversează cele două culoare. Pe fiecare din culoarele de ducere şi întoarcere se pot afla, simultan, maxim 2 jucători.

Echipele pot acumula puncte prin realizarea unui serviciu foarte bun „la bătaie”, atunci când mingea depăşeşte terenul de joc de peste 70 m (acumulând 2 puncte), când mingea este bătută în terenul de trei sferturi şi aceasta atinge pământul (acumulând 1 punct) şi prin lovirea unui adversar cu mingea de oină, atunci când acesta se află pe unul dintre cele două culoare. Echipa care acumulează cele mai multe puncte este declarată câştigătoarea meciului.

În prima partidă jucată de echipele Voinţa Barcani şi Forestierul Întorsura Buzăului, scorul înregistrat pe foaia de joc a fost de egalitate, 5 – 5.

În a doua partidă, echipa care s-a impus a fost Forestierul Întorsura Buzăului. Aceasta a reuşit să puncteze mai mult şi să câştige meciul cu scorul de 6 – 2.

Jocul demonstrativ de oină din cadrul proiectului expoziţional „Oina din bătrâni” a oferit tinerilor şi adulţilor şansa de a se implica activ în păstrarea vie a sportului naţional românesc, foarte îndrăgit, de altfel, de locuitorii din zona Depresiunii Întorsura Buzăului.

Concursul de aruncare a mingii de oină la distanţă

Alături de Jocul demonstrativ de oină competiţională, organizatorii au pregătit celor prezenţi şi un concurs de aruncare a mingii de oină la distanţă, cu atât mai mult cu cât aceasta este inclusă în orele de educaţie fizică şi sport din şcoli.

La acest concurs s-au înscris 16 participanţi cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani. Fiecare jucător a avut la dispoziţie câte două aruncări, la stabilirea clasamentului fiind luată în considerare cea mai bună aruncare dintre cele două. Clasamentul final al concursului a fost următorul: Locul I – Cosmin Bularca, 22 ani, Barcani (71 m); Locul II – Ionuţ Stroie, 23 ani, Lădăuţi (67 m); Locul III – Radu Hosu, 26 ani, Barcani (65,50 m); Locul IV – Gheorghe Sima, Barcani (59,50 m).

Organizatorii au oferit câştigătorilor, în cadrul festivităţii de premiere a concursului, cupe personalizate şi diplome.

Diplome de participare au fost acordate şi celor care s-au implicat în promovarea şi organizarea jocului de oină, desfăşurat la „Sărbătoarea Bărcănenilor”.

Mulţumim pe această cale tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi promovarea Expoziţiei temporare „Oina din bătrâni”, a jocului demonstrativ de oină competiţională şi a concursului de aruncare a mingii de oină la distanţă, precum şi tuturor celor prezenţi la acest eveniment, jucători sau spectatori.

Dan Buzea , Responsabil Proiect „Oina din bătrâni”

Şef Secţie Cercetarea şi Valorificarea Patrimoniului

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.