ULTIMA ORĂ 4 iunie 2014

Voucherele de vacanță vor genera încasări suplimentare de peste 170 milioane euro/an

de Covasna Media | 620 vizualizări

Prin utilizarea tichetelor de vacanță se vor introduce în circuitul financiar încasări de aproximativ 173 de milioane de euro anual, în cel mai pesimist scenariu. Capital.ro menţionează calculele Federației Patronatelor din Turismul Românesc din care rezultă că după adaptarea pieței la acest sistem, se preconizează ca veniturile suplimentare ale hotelurilor și agențiilor de turism rezultate din vouchere să ajungă la 400 de milioane de euro.

La sfârșitul anului 2013, în România erau 5.113.075 de angajați, dintre care 1.183.698 de bugetari. Dacă fiecare din cei peste cinci mili­oane de angajați ar primi vouchere de vacanță, valoa­rea maximă a tichetelor pe care le poate primi o persoană fiind de 5.100 de lei, atunci rezultă că potențialul maxim al pieței este de peste 26 de miliarde de lei (aprox. 5,7 miliarde euro). Din această sumă, peste 6 miliarde de lei (aprox. 1,3 miliarde de euro) ar proveni doar de la bugetari.

Însă, în realitate, într-un scenariu optimist, după ce angajatorii, hotelierii și agențiile de turism se vor obișnui cu acest sistem de plată, se va utiliza aproximativ 30% din capacitatea pieței, respectiv 400 de milioane de euro. Un scenariu rea­list, ținând cont de posibilitățile financiare ale firmelor și de disponibilitatea patronilor de a-și motiva angajații, reprezintă 3-8% din valoarea maximă a pieței.

„Cu alte cuvinte, prin utilizarea voucherelor de vacanță, se pot introduce în circuitul financiar încasări de 173 de milioane de euro pe an în cel mai pesimist scenariu. Ținând cont că ne aflăm la jumătatea anului, de faptul că legea nu a fost încă promulgată și publicată în Monitorul Oficial și că nu au apărut normele de aplicare, consi­de­răm că actul normativ va fi ope­ra­țional, în cel mai fericit caz, la sfârșitul sezonului estival. Acesta este unul dintre punctele slabe ale sistemului”, a declarat Dragoș Rădu­can, vicepreședintele FPTR.

Un alt minus este menținerea limitării comisionului agențiilor de turism, care va duce la scăderea interesului acestora de a utiliza acest sistem de decontare. În același timp, turiștii vor apela direct la unitățile de cazare și vor achizi­ționa servicii la nivelul tarifelor de recepție, adica cu 30-40% mai scump. „Sunt, bineînțeles, și foarte multe puncte tari. În primul rând, turismul românesc primește un ajutor solicitat de ani buni. Tichetele de vacanță vor impulsiona dezvoltarea acestui sector al economiei. Faptul că voucherele vor înlocui primele de vacanță în sistemul bugetar reprezintă un mare câștig pentru toată lumea”, a precizat Dragoș Răducan.

Federația estimează că circulația turistică internă va crește cu 20% din primul an de introducere a tichetelor de vacanță. Acest lucru se va reflecta în sumele încasate de stat din industria turistică, ce vor crește cu 7%.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.