ULTIMA ORĂ 24 septembrie 2013

Unde au crescut cel mai mult salariile în ultimele 12 luni

de Covasna Media | 618 vizualizări

În luna iulie a acestui an salariaţii din anumite sectoare de activitate câştigau în medie cu până la 19% mai mult faţă de perioada similară a anului anterior. Există însă şi angajaţi care au pierdut din bani de la un an la altul.

Românii angajaţi în companii producătoare de cocs şi de produse obţinute din prelucrarea ţiţeiului au avut cel mai mult de câştigat la salariu anul acesta faţă de anul trecut. În luna iulie, câştigul salarial mediu net în acest domeniu de activitate era cu 19,3% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, adică de 3.679 lei, potrivit unei analize realizată de către Institutul Naţional de Statistică.

Spre comparaţie, câştigul salarial mediu nominal net (la nivel de economie) a fost de 1.635 lei în luna iulie. faţă de 1.556 în 2012 (creştere de 5%).

De creşteri peste medie au avut parte şi salariaţii din companiile producătoare de "alte mijloace de transport", unde câştigurile salariale medii au ajuns la 2.325 de lei, cu 18,2% mai mult decât în iulie 2012.  De asemenea, în administraţia publică se câştigă în medie 2.284 lei, cu 12% mai mult faţă de anul trecut.

În silvicultură şi exploatare forestieră, pescuit şi acvacultură, salariile au ajuns la aproximativ 1.400 de lei, cu 11,3% mai mult faţă de 2012.  Acelaşi procent de creştere al remuneraţiei s-a raportat şi în fabricile de produse din cauciuc şi mase plastice, salariile medii ajungând aici la 1.662 de lei.

Puţin peste 10% au crescut salariile medii în industria extractivă a petrolului brut (4.017 lei pe lună) şi a gazelor naturale, dar şi pentru ce ce desfăşoară activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (salariu mediu de 2.656 lei).

Unde au scăzut salariile

Din datele INS, ai fost şi domenii în care s-au raportat reduceri ale salariului mediu net. Este, spre exemplu cazul celor ce prestează activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, unde salariile medii nete au scăzut în iulie cu 8,6%, până la 2.192 lei. De asemenea, în companiile care se ocupă de depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi scăderea a fost de 4% (2497 lei net), iar în companiile care oferă servicii de editare se câştigă cu 3,2% mai puţin (2.498 lei net).

Domeniile în care se plăteşte cel mai bine

Din punct de vedere al valorii câştigului salarial nominal mediu net, cel mai bine se câştigă în domeniul extracţiei petrolului brut şi al gazelor naturale (4.017 lei net), în Intermedieri financiare (3.933 lei) şi fabricarea tutunului (3.569 lei). la polul opus se află angajaţii din hoteluri şi restaurante care primesc în mână, în medie, 881 lei.

(economica.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.