ULTIMA ORĂ 28 ianuarie 2014

Preţurile din magazinele în care se plăteşte cu cardul ar trebui să scadă

de Covasna Media | 582 vizualizări

Băncile vor fi obligate să scadă comisioanele pe care le plătesc între ele atunci când cumpărăturile se achită electronic. O măsură pe care instituţiile financiare nu o iau de bunăvoie, ci pentru că le-o cere Comisia Europeană.

Proiectul românesc e aproape gata. Mai trebuie doar să ajungă pe masa Guvernului.

Băncile din România vor fi obligate să limiteze comisioanele interbancare la cel mult 0,3% din suma plătită la cumpărături cu cardul, potrivit unui proiect al Ministerului Finanţelor.

În prezent, comisioanele pe care băncile şi le plătesc între ele sunt de şase ori mai mari. Este vorba, practic, de bani pe care fiecare cumpărător îi achită indirect, pe lângă costul propriu-zis al produsului din coş.

„Nivelul acestor comisioane este nejustificat în România. Noi suntem în discuţii cu Guvernul în primul rând şi am discutat, vom discuta şi cu băncile. Interesul mare vine din partea comercianţilor, ei sunt cei care suportă comisionul ăsta”, spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Sumele virate de magazine către bănci nu sunt deloc mici. Anul trecut, comercianţii au plătit comisioane de 80 de milioane de euro pentru tranzacţiile cu cardul, bani care au venit din adaosurile comerciale mari.

„Oricum, fiind o directivă europeană, mai devreme sau mai târziu s-ar fi aplicat în mod obligatoriu şi în ţara noastră. Cu cât o aplicăm mai repede, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea şi în principal pentru consumatorul final”, declară Delia Nica, vicepreşedinte AMRCR.

România figurează printre ţările europene cu cele mai mari comisioane interbancare. Nivelul este mult superior celui din Danemarca, Marea Britanie sau Suedia, unde costurile ajung la cel mult 0,8% din suma plătită. La bulgari, comisionul este de doar 0,4%.

Comisioane interbancare în UE

Danemarca: 0,30% - 0,70%

Marea Britanie: 0,37% - 0,77%

Suedia: 0,21% - 0,80%

Bulgaria: 0,40%

Sursa: Comisia Europeană

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.