ULTIMA ORĂ 25 iunie 2014

Micii românești pot fi comercializați pe piața europeană din 25 iunie

de Agerpres | 767 vizualizări

Micii românești pot fi comercializați pe piața europeană începând de miercuri, 25 iunie, dată la care a intrat în vigoare regulamentul Comisiei Europene privind utilizarea anumitor aditivi alimentari în preparatele din carne.

"În data de 5 iunie a.c., a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE nr. L166/ 11 Regulamentul Comisiei nr. 601/ 2014 care amendează Anexa II la Regulamentul 1333/ 2008 în ceea ce privește categoriile de carne și utilizarea anumitor aditivi alimentari în preparatele din carne. Regulamentul 601/ 2014 al Comisiei prevede printre altele, fabricarea pastei de mici după rețeta originală și comercializarea micilor realizați din aceasta pe piața națională, dar și la nivel european. Precizăm că Regulamentul 601/ 2014 va intra în vigoare la 25 iunie 2014, ca atare consumatorul român și nu numai se poate bucura în continuare de savoarea micilor românești", preciza Ministerul Agriculturii într-un comunicat transmis la începutul lunii iunie.

Conform sursei citate, Reprezentanța României la Bruxelles, susținută de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de organizațiile de producători și procesatori din sector, au finalizat astfel demersurile necesare pentru includerea în lista menționată în Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/ 2008 a componenților utilizați la fabricarea pastei de mici.

Scopul reuniunilor la Bruxelles a fost acela de a permite reprezentanților industriei agroalimentare din România să explice Comisiei justificarea tehnologică a utilizării aditivilor printre care și bicarbonatul de sodiu, în vederea identificării unei soluții practice de a modifica Anexa II la Regulamentul 1129 /2011 pentru a include acești aditivi.

Decizia cea mai importantă privind dosarul autorizării aditivilor bicarbonat de sodiu și carmin la prepararea mititeilor românești a fost luată în data de 10 martie în Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (SCFCAH), prin obținerea unui vot favorabil care permitea includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislația actuală a Uniunii Europene.

Nu mai puțin de nouă state membre beneficiază de pe urma deciziei din 10 martie a SCFCAH, potrivit căreia au fost autorizați mai mulți aditivi pentru utilizare la prepararea anumitor produse, printre care și micii românești.

În urma votului din SCFCAH, a fost autorizată la nivelul CE folosirea unor aditivi în preparate precum 'Kasseler', 'Bräte' și 'Surfleisch' din Germania și Austria, 'lomo adobado', 'pincho moruno', 'careta adobado' și 'costillas adobadas' din Spania, 'toorvorst' și 'ahjupraad' din Estonia, 'gyros', 'souvlaki', 'bifteki', 'soutzoukaki' și 'kebap' din Grecia, mici din România, 'cevapcici', 'pljeskavice' din Croația, dar și în șunca sărată de Crăciun din Finlanda.

Potrivit datelor furnizate de Federația Pro Agro, în România, se consumă anual între 20.000 și 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.